Proteka - prehrana za sportaše

Košarica

Vaša košarica je prazna
KRENI KUPOVATI

Proizvođači

Pregledajte proizvode po proizvođačima.

BILJNI WEBSHOP

PROIZVODI

infobox

Proteka prodajni prostor
Ante Starčevića 26, Mošćenica
(na glavnoj cesti,
između Siska i Petrinje)

Pon. - Pet.: 08:00 - 18:00

Bobičasto voće

Sa svojim sočnim, mekanim i ukusnim plodovima odličan su izvor prirodnih vitamina, minerala i enzima. Borovnice, maline, kupine, šumske jagode, ribiz i borovnice, rastu samoniklo, kao šumsko voće, ali i kao pitome vrste uzgojene u vrtovima.

 Bobice su bogate biljnim fenolima, osobito flavonoidima koji imaju jaka antioksidativna svojstva. To su ujedno pigmenti od kojih potječu boja tih plodova i njihov karakterističan okus. Te tvari na neki način igraju ulogu u imunološkom sustavu biljke i pomažu da dozrije na suncu, a ne "izgori".

Svakako imaju pozitivan učinak i na naše zdravlje. U kombinaciji s antioksidativnim vitaminima (vitamin C i E i provitamin A) koji povećavaju njihov učinak, flavonoidi vežu slobodne radikale i na taj način čuvaju integritet stanice. Stoga se savjetuju za jačanje imunološkog sustava, kod slabokrvnosti i umora, za ublažavanje različitih simptoma alergija i osobama koje su sklone čestim upalama. Bobičasto voće smanjuje rizik od nastajanja nekih vrsta karcinoma, osobito želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća. Najviše takvih flavonoida, među kojima je antikancerogeni kvercetin, sadrže pokožice ribiza, borovnice i crnog grožđa.

Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom također mogu u svoj jelovnik uvrstiti bobičasto voće, koje je niskokalorično, a bogato biološki vrijednim tvarima, važnim za regulaciju metabolizma. Bobice je najbolje konzumirati baš onakve kakve ih nalazimo u prirodi-svježe i bez dodataka industrijskog šećera.

Borovnica (Vaccinium myrtillus)

Sadrži flavonoid antocijan od kojeg potječe modro plava boja bobica. Plodovi su bogati vitaminom C, sadrže i tanine, jabučnu i limunsku kiselinu. List sadrži arbutin koji pomaže brzom zarastanju rana. U terapijske svrhe koriste se svježe i sušene bobice, sok i ekstrakt biljke sa 25% flavonoida, te sušeni list kao čajna mješavina. Biološki aktivne tvari biljke imaju povoljan učinak na lošu cirkulaciju, osobito kod proširenih vena te bolova i žarenja u nogama. Ekstrakt borovnice povećava elastičnost i čvrstoću kapilara i poboljšava mikrocirkulaciju. 

Brusnica (Vaccinium vitis-idaea)

Sa svojim crvenim bobama ujedno i najbogatija antioksidansima, prije svega flavonoidom zvanim proantocijanidin, vitaminima A i C te tvarima s P-vitaminskim djelovanjem. Vitamin P ili rutin poznat je po tome što popravlja prokrvljenost i kapilarnu cirkulaciju. Uz to bobe sadrže i jabučnu, limunsku i jantarnu kiselinu, tanine i pektine. U sjemenkama ima oko 30% masnog ulja koje sadrži linolnu kiselinu. Listovi brusnice bogati su glikozidima, koji djeluju povoljno u terapiju kroničnog katara mjehura i mokraćnih putova. Sok od bobica savjetuje se preventivno i terapijski kod sklonosti upalama mokraćnog sustava, jer pomaže u očuvanju pH mokraće. Brusnica djeluje kao prirodni antibiotik, osobito kod infekcija izazvanih bakterijom E. colli. Čaj od listova brusnice koristi se kao pomoć kod reume i gihta, jer pomaže u normalizaciji razine mokraćne kiseline u krvi.

Šumska jagoda (Fragaria vesca)

Trajnica koja se posebno izdvaja mirisom, bojom i okusom. Omiljeno je šumsko voće pastira, planinara, izletnika i drugih ljubitelja prirode. U terapijske svrhe koriste se plod, list i korijen biljke. Jagoda obiluje vitaminom C, ali i nekim od vitamina B skupine (B1, B2, B6) te ima nešto folne kiseline i vitamina E. Od minerala ima najviše kalcija, kalija, željeza, magnezija, fosfora i mangana, dok su listovi bogati taninima. Korijenje i listovi koriste se za grgljanje, zaustavljanje proljeva, kod upale sluznice želuca, ali i kao blagi diuretik u čajnim mješavinama. Svježi plodovi jagode potiču rad jetre i žuči. 

Malina (Rubus idaeus)

Zreli plodovi sadrže limunsku i jabučnu kiselinu, tanine, pektin te minerale kalij, kalcij, fosfor i željezo. U ljekovite svrhe koriste se plodovi i listovi koji sadrže vitamine A i C. Čaj od listova maline koristi se zajedno s listovima kupine i jagode kao adstringens kod vodenaste stolice, upala sluznice crijeva, za čišćenje krvi i zaustavljanje krvarenja. Savjetuje se i kod kožnih osipa, nadražajnog kašlja. Sirup od maline ili čisti nerazrijeđeni sok savjetuje se kod povišene tjelesne temperature i groznice, primjerice kod infektivnih bolesti, pa je osobito omiljen kod djece.

Kupina (Rubus fruticosus)

Ljekoviti dijelovi biljke su plodovi, listovi i korijen. Od minerala plod ima najviše željeza, kalija, kalcija, fosfora i magnezija, a od vitamina vitamin C i karoten (provitamin A). Zreli plodovi koriste se u pučkoj medicini kao dobro sredstvo za jačanje želuca, a budući da djeluje umirujuće, savjetuje se onima koji pate od nesanice. Čaj od kupinova lišća zbog bogatstva tanina koristi se kod proljeva, upalnih bolesti crijeva, kožnih osipa i krvarenja kod bolesti probavnih organa.

Crni ribiz (Ribes nigrum)

Zreli plodovi sadrže biološki vrijedne tvari, osobito organske kiseline, minerale i vitamine. Crni ribiz najbogatiji je vitaminom C i ima ga oko 200 - 230 mg na 100 g ploda, što je gotovo dva puta više nego u plodu limuna ili naranče. Plod sadrži i mnogo vitamina A te neke od vitamina B skupine (B1, B3, B6). Od minerala ima najviše kalija, kalcija, fosfora, željeza i bakra. Plodovi crnog ribiza savjetuju se kod iscrpljenosti, za jačanje prirodne otpornosti organizma, kod slabokrvnosti, za poticanje apetita te za ublažavanje želučanih i crijevnih tegoba. Listovi crnog ribiza sadrže organske kiseline tanin i eterično ulje, koje djeluje povoljno na rad bubrega te kod svih pojava reumatskih bolesti i gihta. 

Komentari (0)

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati, ako već imaš račun prijavi se!

Plaćajte karticom

Od sada u našem web shopu možete brzo i sigurno plaćati putem Diners, Master Card, American Express i Visa kreditnih kartica.