Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Bilderi - Lifteri - Fajteri

Savjeti | 22. Rujan 2016. 5 minuta

Već sam neko vrijeme u ovoj branši i svako toliko ispliva popriličan broj ljudi, simptomatično odjevenih u preuske majice s "nabrijanim kolima" na slici naslovnice, koji ne shvate temeljne razlike između gornjih kategorija...

1. Bilderi

Bodybuilder je osoba koja sustavnim modificiranjem prehrane i treninga orijentiranih na hipertrofiju mišića pokušava razviti figuru u skladu s pravilima natjecanja u bodybuildingu. Radi se o figuri Y ili X oblika (ovisno o kategoriji), koja treba pokazivati tijelo kao gotovo umjetničko postignuće. Cilj bodybuildinga, prema tomu, biva postizanje takvog balansa masnog i mišićnog tkiva da krajnji proizvod ima jasno definirane separacije mišića, određenu dozu vaskularnosti i naveden oblik na iznad prosječnu mišićnu masu koja kilažom može ili ne mora biti ograničena za kategoriju. Bilder u treningu poštuje i koristi fizičku snagu, ali mu ona nije od presudne važnosti za natjecateljsku sferu. Bilder nema nikakve veze s borbom. 

2. Lifter 

Powerlifter je osoba koja će svoj trening i unos hrane podrediti cilju podizanja tereta u tri vježbe koje zahtjeva njegov sport. Pri tom će koristiti pomoćne vježbe za poboljšavanje tehnike i podržavanje ostalih mišića potrebnih za "dobro podizanje". Vježbe u kojima se natječe powerlifter nazivaju se Bench Press (potisak s klupe), Deadlift (mrtvo dizanje) te Squat (čučanj). Snaga mu je tu od presudne važnosti budući da će svoje mogućnosti gurati preko dosadašnjih granica svaki puta kada se krene natjecati. Želi podići što veću kilažu u određenoj težinskoj kategoriji i ostvariti povoljan TOTAL(sveukupnu sumu podizanja). Taj total će, uz njegovu vlastitu kilažu, na kraju biti rangiran. Lifteru fizički izgled u bilderskom smislu nije presudan niti predstavlja važnu kategoriju u životnom stilu. Isto tako, nema veze s borbom.

3. Fajter

Fajter će, za potrebe ovog teksta, biti osoba koja je svoje treninge i prehranu prilagodila određenoj borilačkoj vještini pri čemu šoranje po noćnim klubovima ne želim svrstati u tu kategoriju. Kvartovsko kamaterenje također izbacujemo. Fajteri su ozbiljni borci koji će trenirati na način da figuru razviju prema potrebi sporta, obraćajući pažnju na fleksibilnost, eksplozivnost, izdržljivost i fizičku snagu. Nije im bitno da imaju tijelo X ili Y oblika niti će im to itko suditi na natjecanju. Isto tako, određena kilaža pri podizanju na bench pressu ne predstavlja im ništa natjecateljski bitno. Fajter je čovjek koji se uvijek poboljšava u borilačkoj vještini koju odgovorno koristi. Nije bilder i nije lifter.

Ako ste jedan od onih kojima je životna zanimacija komentirati tko bi koga tu prebio - ne zamarajte se. Vjerojatno bi vas sva trojica zabila od batina.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni