Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Da li je sirova hrana bolja od kuhane?

Prehrana | 26. Veljača 2012. 5 minuta

Dobivam li više makronutrijenata kada jedem sirovu hranu? Brinem se da možda malo previše kuham povrće i da zbog toga ne dobivam sve potrebne nutrijente koji su mi neophodni za dobar rezultat.

Kada kuhate povrće, pogotovo ako ga prekuhate, smanjujete razinu vitamina topljivih u masti (A, E, K i D) i vitamina topljivih u vodi (B i C).

Unatoč potencijalnom gubitku nekih vitamina tijekom kuhanja, određeni nutrijenti postaju dostupniji nakon što ih prokuhate.

Npr. vaše tijelo apsorbira više likopena, antioksidans koji se nalazi u rajčici,  iz kuhanih i obrađenih proizvoda (npr. rajčica u tubi, salsa)  nego iz sirove rajčice. Sjeckanje i kuhanje rajčice  koje se događa u procesu kuhanja omogućava lakše apsorbiranje u stanice pošto oštećuje membrane likopena koji onda lakše dolazi u krv preko probave. 

Štoviše, ako na pari prokuhate kelj, zelje, brokulu, zelenu babura papriku i kupus povećat ćete njihovu mogućnost da vežu žučnu kiselinu tijekom probave što će vam pomoći da odstranite toksične metabolite iz svog tijela. 

Loše strane kuhanja

Jedna metoda koju trebate izbjegavati je prokuhavanje u vodi. Na primjer, šinat kuhan u vodi gubi 60% vitamina C. Brokula koje se kuha 5min u vodi u mikrovalnoj gubi 65% vitamina C i antioksidativna svojstva. Jedino se isplati kuhati krumpire, bilo u vodi ili na pari. Krumpiri zadržavaju istu količinu vitamina B i C bez obzira da li ih kuhate u vodi ili na pari.

Kuhanje povrća na pari je sasvim druga priča, samo pripazite da je na pari, a ne u vodi. Na taj način možete kuhati i u mikrovalnoj. Stavite koju žlicu vode i povrće u vrećicu za kuhanje. Na vrećici za kuhanje imate malu rupicu koja će propuštati paru i omogućiti kuhanje parom, a ne vodom.

Savjeti

Neka vam cilj bude da jedete raznovrsno povrće na različite načine. Jedite sirovi špinat kao salatu da maksimizirate unos vitamina C, ali isto tako jedite špinat kuhan na pari ili u omletu s komadićem lososa.  Špinat kuhan na pari neće imati toliko vitamina C, ali će se kuhanjem na pari osloboditi sastojci u špinatu zvani oksalati , koji sprečavaju vaše tijelo da apsorbira kalcij iz špinata. 

Kao što se nikada ne smijete držati iste trening rutine, isto tako se ne smijete i hraniti na isti način svaki dan.

Izvor: bodybuilding.com

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni