Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Hrana, utezi, kemija - sve bezveze

Savjeti | 06. Lipanj 2018. 8 minuta

Znam, znam, prilično bedast naslov. Sve strpati u isti koš i onda proglasiti neučinkovitim. No, pročitajte i ostatak da znate na što mislimo...

Bolje rečeno... često čujemo da to sve "radi" ili "ne radi". 

Ovaj članak inspiriran je stalnim - ovo radi, ovo ne - pokličima i genijalnim "otkrićima" našeg doba. Ne referiram se ovdje na studije ili znanstvene radove, kamo sreće da ima više istraživački utemeljenih zaključaka u bodybuildingu. Ako vas tematika te vrste zanima, možda nije loše krenuti od Alana Aragona.

Međutim ovdje je riječ o nečem drugom. 

Znate ono kad se pojavi neka "nova najbolja vježba" ili "hrana od koje redovnici žive tisućutristošest godina i deadliftaju planine plućima", možda "suplement koji vraća mladost" ili "suplement koji ne radi, a mi mislili da je sveti gral".  Na kraju i "steroid za vrhunsku formu".

Ima toga, hrpu. 

Nekad kad to čitam, kao da smo zaboravili osnove. Kao da je ona "nothing works unless you do", pala u zaborav seksi marketinga, clickbaita, jednostavnih recepata za uspjeh i fejk pokliča. Pogledajte samo jedan dosadni uteg. Crne ploče na kraju srebrne šipke. Što one rade? Ništa, stoje tamo, čekaju da im neko da "posla". Bildaju li mišiće? Nipošto. Bez obzira na to leže li na podu ili su u zraku vama iznad glave, oni ne rade ništa. Isti uteg na drugoj lokaciji.

Vi - vi već nešto radite uz pomoć njega. Dali ste mu neku svrhu, koristili ga za neki cilj.

Sto grama riže, tristo grama piletine i jedna brokula na tanjuru? Što rade? Ništa. Vaše tijelo može iskoristiti njihove gradivne elemente u određenim procesima koje će prolaziti, što znači da će za vas imati itekakvu korist, ali ne i magičnu vrijednost. Brokula ne može eliminirati prethodno spomenuti uteg iz jednadžbe, baš kao što ni rad utegom neće diskvalificirati benefite balansirane prehrane.

Whey protein odličan je suplement. Dakle - dodatak prehrani. Već se u svojoj definiciji otkriva kao nešto što valja ubaciti u sređenu računicu. Odnosno - dodati ga svom planu prehrane koji se ne može oslanjati isključivo na njega. Pametan režim u tom smislu moći će itekako iskoristiti whey kao suplement, no treba naglasiti koliko je njegova uloga tu -dodatna!

Kemija, ah, ta kemija. Znanstveno je dokazano da svaki vrhunski sportaš svoj rezultat duguje isključivo kemiji. Ili možda nije. Sportski doping na različite načine otvara vrata pomicanju dosadašnjih granica, ALI pomaknuti ih neće sam. Dapače, često će se tražiti još veći i ozbiljnji angažman da se stvari dodatno poprave. Ne treba ga braniti, niti poticati, no stvaranje reputacije čarobnog napitka neće pomoći njegovom suzbijanju. Tko se "pikne", a ne trenira, niti pazi što jede i konzumira, neće biti nikakav šampion.

Poanta je jednostavna. Mi radimo, mi koristimo, mi uzimamo, mi jedemo, mi vježbamo, mi odmaramo. Stvari koje će nam u tim scenarijima koristiti - mi moramo htjeti zapravo iskoristiti. 

Ono što imamo na raspolaganju može imati određeni učinak - ali samo mi možemo zaista raditi.

Moramo se moći osloniti na sebe i natjerati se da aktivno radimo na svim navedenim poljima kako bi ostvarili napredak. Niz čimbenika može pomoći, brojne su i kombinacije koje imaju svoje mjesto na našem jelovniku, u treningu ili suplementaciji, no prije svega potrebno je ustati se i odlučiti krenuti na posao.
Stvaramo kulturu u kojoj se odričemo od odgovornosti za posljedice nerada. Normalno da onda očekujemo da će sve raditi umjesto nas!

Sami biramo, hoćemo li raditi i svoj rad podizati pametnim odabirom vezanim za trening, prehranu i suplementaciju ili možda ipak vječno čekati da nešto odradi posao umjesto nas. 

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni