Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Ideš se natjecati?

Bodybuilding i fitness | 01. Prosinac 2015. 7 minuta

Voliš bodybuilding i redovito treniraš. Prehranu si presložio iz tipično katastrofalne u zapravo sasvim urednu. Znaš što radiš u teretani te prema tomu napreduješ kako vrijeme prolazi. Razmišljaš o bini i želiš se natjecati.

 Dvije stvari moraš znati...

1. Želja - tvoja želja!

Vjerojatno imaš frendove koji misle da super izgledaš jer treniraš. Ocrtavaju ti se prsa, biceps je sve veći, noge popunjavaju traperice, a trbušnjaci su ti zaštitni znak u ekipi. To je odlično! Netko ti je spomenuo da bi mogao na binu, da si fakat nabildan. Moguće je da i iskusnija publika u teretani također sugerira nešto slično, ali to je samo to - sugestija. Izlazak na binu mora biti tvoja želja. Naravno da je dobro ako se podupire tvoje htjenje za takav angažman, ali to smije biti samo potpora - nikako nagovor. Svi znamo da ono što radimo bez želje na kraju obično ispadne u najboljem slučaju osrednje, a kada govorimo o ovom sportu, izaći na binu bez prave i velike želje doslovno je glup potez. Pripreme neće biti lagane niti jeftine, često će se činiti nelogične ili u najmanju ruku naporne. Biti će trenutaka u kojima se poželi odustati, baš kao i situacija u kojima se pitaš što ti je to sve trebalo. Poanta je naravno, ne dopustiti im da te slome. To ne ide bez sigurnosti u svoju želju, a vrlo se brzo vidi je li ona tu ili je sve to krenulo iz krivih razloga. Želja je jedino pravo gorivo sportaša, sve ostalo može mu biti pomoć, ali ne i razlog za bavljenje sportom.

2. Imaš petlje?

Ok, pročitao si ono pod brojem jedan i misliš da stvarno želiš na binu. To je to, znači nije iz krivih razloga. Ovo drugo je zapravo test karaktera jer postoje stvari koje moraš znati prije nego što pomisliš na binu. Prije svega tu su treninzi koji više ne mogu ići ležerno kao prije, uz oproste za osrednje zalaganje i poneka preskakanja. Trening je najbolje oruđe kojim se razvijaju mišići bodybuildera i svaki put kada se odradi ispod optimuma već smo bliže porazu od konkurenta koji je to učinio. Prehrana te mišiće mora brusiti i prestaje biti u kategoriji čestog varanja i grešnih užitaka. Sve što se krivo pojede u pripremama, jasno će se vidjeti pod reflektorima. Tu naravno dolazimo i do ružnog pačeta natjecateljske razine sportskog svijeta. To znači - doping. On je zabranjen i može biti opasan kada se uzima na svoju ruku. Ipak, čest je gost u svakom sportu i također igra ulogu kada se razmišlja o bini. Anabolički steroidi ne stvaraju šampione, niti izostanak doping sredstava znači zadnje mjesto. Oni su osobna odluka, prilično redovan dio priprema i nešto o čemu morate dobro razmislit. Uzmete li ih, nema više tvrdnji da ste "natural" i radite enormnu štetu ako se tako busate u prsa. Ne uzmete li ih, ostajete "natural" i svjesni odluke koje ste donjeli, ali i da je netko drugi mogao drugačije odlučiti. Neka Vam to ide na ponos, a ne u izgovore.

Imamo još razloga koje ćemo prolaziti narednih tjedana. Za i protiv natjecateljske karijere u bodybuildingu. Naš je sport prepun tema o kojima se govori i ne govori, a mi ćemo ih sve redom zajedno prolaziti.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni