Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako se ozlijediti u teretani?

Savjeti | 14. Listopad 2018. 5 minuta

O sigurnosti u teretani uvijek vrijedi pisati, a sada smo se ove teme odlučili dotaknuti na malo drugačiji način. Biti će to kroz par uputa pomoću koji se u teretani može vrlo „kvalitetno“ povrijediti.

 1. Oponašanje

Kažu da je imitacija ultimativni oblik laskanja, a osim toga, putem nje, sasvim se lagano stiže do novih i „zanimljivih“ povreda. E sad, naravno, valjda ovdje pojasniti na što točno mislimo kada kažemo oponašanje mu ovom kontekstu. Često puta na internetu možete pročitati trening nekog slavnog bodybuildera ili poznatog glumca pa onda, ako ste početnik ili novi vježbač, pomisliti kako je izrazito logično raditi iste stvari kao i vrhunski sportaš da bi došli na njegovu ili sličnu razinu što prije. U tom slučaju treba se prisjetiti da su i najbolji od najboljih nekad bili početnici te da je njihova trenutna razina jedna daleka, možda i neostvariva budućnost za nekog početnika. Filozofija iza oponašanja uspješnijih vrlo je jednostavna i zapravo ima nešto logike u njoj, ali kao što smo jednom već pisali, postoji razlika između imitacije kvalitetnih osobina i navika nasuprot doslovnog oponašanja vježbi, težina i serija. Ni mnogi napredni vježbači nisu ni blizu konkuriranju jednom Colemanu po težinama, no oni su toga itekako svjesni te dobro znaju kojim bi se sve rizicima izložili kada bi ga na silu ili brzinski krenuli imitirati. Nije problem biti ustrajan kao prvak, problem je pokušavati ga „pobijediti“ u njegovoj igri na samom početku svoga puta.

2. Nepoznavanje mentalne spreme

Ima onih dana kada je situacija na poslu bila vrlo teška, odnosno, događanja na fakultetu ili u školi izrazito zamorna. Dekoncentrirani ste, umorni i nemate baš neki osjećaj kao da pucate od snage. Niste to identificirali kao potencijalnu prepreku predstojećem treningu, već pomišljate na željezo kao na lijek za ovakve situacije. Nekada je tomu stvarno tako. Nekad je taj trening čudesni eliksir kako bi popravili inače nikakav dan. Međutim, ima situacija kada se isti recept ne može primijeniti. Gdjekad treba shvatiti da će rastresena glava više ugroziti no pomoći tijelu. Samo zato što smo već gotovo mehanički uvježbali disciplinu odlaženja u teretanu, to ne znači da bismo smjeli i trebali intervenirati u situacijama u kojima osjećamo da glava neće biti dovoljno prisutna pri vježbama. Vjerujte mi, potreban je tek jedan trenutak nepažnje, dekoncentracije pri pokretu i evo nas u vrlo, vrlo neugodnoj situaciji. Fizički umor lako je detektirati, ali mentalni zamor koji znatno povećava rizik od nepovoljnih situacija na treningu nešto teže. Na takve je dane najpametnije sam sebi priznati da možda ovaj trening nije nešto najbolje što si možete priuštiti. Naravno, ako je vaša želja dati si dobru šansu za nezaboravnu povredu, najbolje je otići u teretanu s minimalnom koncentracijom i maksimalnim umorom.

3. Prepustite se egu

Situacija je jasna. Jaki ste i svi to moraju znati. Onaj koji u teretani diže više od vas vjerojatno je aktivni potrošač šarolike palete steroida jer ne postoji drugi način da sustigne takvu neviđenu snagu. Valja stati pored njega i bilo kojeg drugog izazivača, uzeti još veći uteg ili mu kriomice brojati ponavljanja samo kako bi onda napravili pet komada više. Jučer ste radili prsa, ali danas se neka nadobudna ekipa zeza na benču? Odgovor se sam nudi, vrijeme je da i danas prsa budu na rasporedu; treba potjerati dečke s omiljene klupe i pokazati im kako to radi pravi siledžija. Lupite se u prsa, viknite glasno, ignorirajte upalu i bol, pa pokušajte svoj dosadašnji maksimum pretvoriti u četiri solidna ponavljanja. Iduće pretraživanje na googlu vrlo lako bi moglo biti „what to do after a pec-tear“. Nije tajna da svatko od nas ima žutu minutu i par tih neslavnih trenutaka u kojima se dokazuje tko zna komu tko zna zašto. Čuvajte ih se i svedite ih na minimum. Osim ako ne lovite povredu, jer će vam u tom slučaju one biti od itekako dobre pomoći.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

P.S. - naravno da nikome ne želimo nezgodu ili povredu. Niti imamo namjeru potaknuti bilo koga da se aktivno pokuša unesrećiti u teretani. Ovo je jedna drugačija, atipična perspektiva na situacije u kojima smo se vjerojatno svi našli.

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni