Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

MATEJ BARIŠIĆ - LEGENDA O MEDVJEDU

Bodybuilding i fitness | 10. Lipanj 2015. 20 minuta

Poštovani čitatelji s nama je jedno novo ime u domeni muške physique kategorije domaćih krajeva. Matej Barišić ima zlato i srebro s dva uzastupna natjecanja u Poreču baš kao i par zanimljivosti o kojima smo s njime popričali.

1. Matej pozdrav u ime Muscle Media i Proteka tima. Prije svega par dana završio je jedan od živopisnijih vikenda u tvom životu. Postao si prvak Hrvatske u kategoriji muški physique i viceprvak iste kategorije na King and Queen of the Beach natjecanju u Poreču. Kakvi su dojmovi?

 Puno pozdrava! Prije svega htio bih se zahvaliti svima onima koji su mi pružili podršku u ovim pripremima te  Athletic Pharmu na ukazanom povjerenju, a naravno i tebi na ovom intervjuu. Pa iskreno, dojmovi se još nisu slegli.Nekako nakon što ti 90% "bliderskog svijeta" (uključujući i tebe :) ) govori uzastopno da nemaš što tražiti u ovoj kategoriji te da to nije look koji se traži... kako se uopće nadati ovakvom rezultatu. Iskustvo je bilo nezamjenjivo, organizatorima sve pohvale za kompaktan, odlično vođen i koncipiran raspored, sve je teklo brzo i glatko osim bine za koju smo se malo zaljepili na King and queenu #PrženaStopala. Nije bilo stresa, imao sam dobru ekipu oko sebe, sve maksimalno opušteno... savršeno prvo natjecanje!

2. Situacija prije natjecanja nije bila obećavajuća. Krenuo si u pripreme s kilažom koju priželjkuju neki bodybuilderi i morao dramatično rezati te brojke. Pokupio si salve kritike, između ostalog i sam sam ti rekao da si prevelik te da odišeš atributima za neku veću kategoriju. Kako je sve to djelovalo na tebe? Pojasni našim čitateljima zašto je baš medvjed životinja u naslovu.

Pa ovako, sredinom drugog mjeseca sam težio 115kg. U to vrijeme održavali su se seminari HBBS gdje sam prvi put skinuo majicu pred znalcima, stao baš pored istih ovih natjecatelja kao ovaj vikend i rečeno mi je: "Ti si medvjed, ovo nije kategorija za tebe". Tada sam znao da je vrijeme za ubaciti u višu brzinu, kasnije sam ih promjenio još nekoliko da bi na liječničkom pregledu tjedan dana prije bine vagnuo 95kg sa strukom ispod 77cm (190cm visina). Bilo je tu svega, vode, masti ali bome i mišića. Ciljano sam trenirao slabije mišićne skupine, održavao dobre i trudio se dovesti u red one koje su iskakali van proporcija (zadnji trening ruku je bio proveden 23.02.) 

Inače ne volim slušati što drugi govore, možda se i jesam mogao spremiti za bb/classic, ali to nebi bilo niti blizu paketu koji mogu donijeti, dok je ovaj physique bio blizu. Naravno ima tu posla još ukoliko nastavim sa physiqueom, treba popraviti stvari koje kaskaju te ovaj offseason planiram ostati što niže sa postotkom masti tako da i tu bude ona prava suhoća!

3. U jeku sezone, netom prije natjecanja, uspio si se domoći sponozrskog tima i tako se zapravo vrlo brzo pokazati dobrim ulovom. Koliku ulogu po tebi igraju sponzori u ovom sportu?

Da, eto sasvim slučajno se dogodilo da sam ja tražio nekog poput Athletic Pharma, a oni nekog poput mene. Classic love story. U razgovoru sa AP brzo smo kliknuli, njima nije trebao još jedan klasični bodybuilder, a meni je trebala jedna zdrava i kreativna suradnja. Imamo velike planove za budućnost! Hah da, dobar ulov! Baš na toj kavi rekao sam Dejanu: "Nadam se da od mene ne očekuješ vrhunski rezultat, iskreno, mogu biti odličan... ali mogu biti zadnji".

Izgleda da mu se isplatilo ulaganje! 

Uloga sponzora vani u svijetu ogromna! Ovaj sport diše marketing, a marketing diše njega. Fitness industrija raste iz dana u dan što znači - više kompanija - više konkurencije - više maketinga - više novca i podrške sportašima! Ipak se sa peharima i medaljama ne kupuje piletina i posni! 

4. Tvoja djevojka Nika, možemo se složiti, bila je definitivno jedan od ključnih faktora za tvoj uspjeh na pozornici. Ispričaj nam svoje dojmove o tome kako je imati takvu pomoć u "svom kutu".

Prije svega - Nika je zakon! Za nekog tko je tako kratko u ovom sportu ona je genijalac, ali prije svega genijalac sa "stage presence". U subotu kad je nastupala na bini, vjerujem da će se svi koji su bili tamo u publici složiti, MORATE samo gledati u nju. Možda nije bila najpoderanija ili največa ili što god, ali ima taj dar da traži apsolutnu pozornost na bini na pristojan i sportski način, nosi se kao profesionalke sa 10 godina bine pod nogama! 

Meni je uvelike pomogla oko pozinga, izbacila je bildera i ostavila fizikovca... Što se na kraju na bini i vidilo, gotovo da nije bilo flexanja, zapravo jedino imam upalu obraza jer se ipak nemam naviku toliko smijati! 

Ima oko za estetiku,  zrači dobrim raspoloženjem, pazi na hranu... a može li bolje da vas netko tko studira restauraciju boja za binu? :D

 5. Sama konkurencija na bini bila je zanimljiva. U oba dana se uspostavilo da će tvoj protivnik broj jedan biti Selver Kasa s kojim glede figure imaš manje međusobnih sličnosti no što ih djele Phil Heath i David Beckham. Reci nam svoj komentar na konkurente.

Uh interesantno pitanje. Prije svega, iskrene čestitke Selveru i njegovom treneru! Selver je na binu donio odličan conditioning, kako bi rekli moji prijatelji, suh ko barutana. Da, između mene i Selvera nema baš sličnosti. Mislim da je tu nekih 20-30 kg razlike na bini, ja  imam dominante ekstremitete, on trup... kako bi se reklo kruške i jabuke. Iskreno dok mi nisu rekli na bini da je BBK Maksimir odnio 1. mjesto u visokoj kategoriji mislio sam da je to taj look koji se traži, ali očito je Mens physique kod nas u procesu postavljanja standarda.

Iskreno nisam stigao u gužvi popratiti nisku kategoriju, ali mogu reći da je u visokoj bilo puno dobrih momaka. Ima genijalnih juniora koji će za koju godinu harati binom ako budu bili pametni (mislim da je jedan od finalista imao 17. godina!). Bilo je i starije ekipe koja ima 10ak godina u ozbiljnom treningu, ali ipak samo zrelost mišića nije dosta. Još odavno su rekli da ne traže buildere u physiqueu.

6. Kao što smo spomenuli, ove pripreme su za tebe bile malo neortodoksne u smislu da si morao zapravo gubiti i mišićnu masu između ostalog kako bi upao u gabarite kategorije gdje nastupaš. Koliko je težak bio taj proces?

Pa pripreme su bile ugodne do jedno 4 weeks out, kada sam skužio da me još uvijek ima puno previše za ovu kategoriju (po domaćim stanardima) i tu se malo zapaprila situacija. Kalorije su išle dolje, a i po prvi put u zadnjih 3 godine sam rušio unos proteina. Od tada mi je situacija malo u magli pa ti ne mogu reći kako je bilo... šalim se! Volumen i intenzitet treninga su nešto opali, broj cardio treninga se sveo na minimum i zamjenjen je treningom nogu (koje su mi dominantna skupina), ali upravo zato što ih skrivamo hlačama sam ih mogao trenirati do zadnjeg trena i iskoristiti kao potrošače! Kao što sam spomenuo ruke su bile van igre, što malo dovodi do problema kod programiranja ciklusa treninga, što se tiče prehrane krenuo sam opušteno pošto moji offseason unosi bez problema prelaze 4000kcal, pa je tu bilo prostora za igru. Kasnije mi se to obilo o glavu jer sam zadržao hrpu mišića (hah, ovo zvuči totalno krivo), kasnije sam krenuo sa cikliranjem makronutrijenata da bi posljednjih par tjedana proveo u ketozi, koja je iznenađujuće pogodna sa spremanje ispita u kalorijskom deficitu!

7. Standardi oko physique kategorije nisu svugdje isti, nekada imamo sitnije, nekada krupnije pobjednike. Ove potonje uglavnom vežemo uz zemlju preko bare. Preferiraš li više look profesionalaca poput Sadika, Pottsona i Cook-a ili imaš neku drugu viziju te kategorije?

Kao što sam ti rekao uživo, za mene je Steve Cook ideal Mens physique kategorije. Pune ruke, jaka ramena, mali struk, ne zanemarivane noge i V-taper koji je impresivan ali nije freaky. Physiqueovci bi po meni trebali izgledati kao funkcionalni atlete koji su uvijek u 2-3 weeks out formi od photoshoota. Kao što sam gore rekao, ovaj sport je idealan za marketing, a physique je idealan za marketing ovog sporta! On je poveznica normalnog fitness svijeta sa hardcore bodybuilding svijetom, ali je ipak poveznica i mislim da physqiueovci nebi trebali izgledati ko da su vegani kojima je jedini hipertrofijski stimulans grupni trening pilatesa. Kako bi za mene izgledao jedan savršen physique natjecatelj, evo recepta: Bacite u lonac pola fino nasjeckanog Steve Cooka, pola Frank Zanea i jedne plave kupaće hlačice, pazite na natrij!

8. Ovo su bile tvoje prve pripeme, sigurno si pun utisaka i iskustava s tog interesantnog bilderskog putovanja. Spomeni ovdje osobe koje su ti ga učinile lagodnijim ili barem koliko toliko zanimljivijim.

Kao što sam prije spomenuo, hvala Athletic Pharmu na suplementaciji! Niki Maštruko na tome što me natjerala da koristim kuhinjsku vagu, pratila u stopu do bine i makla sa puta sve moguće sitnice koje mogu smetati natjecatelju prije bine. Hvala također Robertu Blaževiću, zimski dio priprema sa njime je bio agonija (na onaj nama ljubiteljima željeza najbolji način)! Marini Ivković što mi je bila i ostala poveznica sa normalnim svijetom! Ivani Hukman na random kavama (bez šećera) kada su kalorije bile nisko, a mozak pun krivih ideja. Dečkima iz AD koji su bili support kao i inače! 

Anti Živkoviću, naj frendu i prvom gym buddy-u! Antoniji, Sandri, Ivani, Ursi i ostaloj ekipi koji su bili definitivno najglasniji navijači!

9. Iako si državni prvak, sumnjam da bi za sebe rekao da imaš savršenu građu (ako sam u krivu ispravi me), ukoliko ipak nisam, reci nam što treba još malo isklesati na figuri Mateja Barišića? Gdje su tvoje vrline, a gdje "šteka"?

Naravno  da ima mana, ipak je ovo bodybuilding i UVIJEK ima mjesta za napredak! Ovaj offseason ću prvenstveno raditi na ramenima, dubini leđa, donjem dijelu latissimusa, dovest u simetriju bolje lijevu i desnu stranu gornjeg dijela tijela, popraviti listove te gornji dio prsa... 

Ma uvijek ima nešto što ne valja, naravno raditi na svemu tome i pokušati ostati što više lean! 

10. Za kraj mi uvijek ostaje nepredvidljiva, možda i sanjarska budućnost. Stavi se u poziciju gatare i pokušaj nam dočarati što budućnost krije za tebe.

Evo upravo čitam iz mog taloga bcaa u shakeru i kaže ovo:

-Jedno radno ljeto, ali i oporavak od priprema 

-Riješiti ostatak ispita na faksu i privesti to kraju

-Pronaći financijsku stabilnost, po mogučnosti u Zagrebu!

-Dovesti neke projekte (vezanim za ovaj sport) koji su već duže vrijeme u planovima i napokon ih prikazati ljudima

-Nastaviti se baviti fitness fotografijom, zato što je to prekrasan hobby 

-I naravno, biti najbolji sportaš što mogu biti i dovesti dogodine na binu najbolji paket mogući! Apsolutna je moja ;)

Dragi naši toliko od mene i Mateja, novopečenog državnog prvaka u kategoriji koja se na državnom pokazala itekako brojnom i popularnom. Samim time njegova bi pobjeda mogla utabati stazu za nove karijerne uspjehe. Čestitke i sve najbolje u daljnjem radu.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni