Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Nika Maštruko - intervju

Bodybuilding i fitness | 20. Siječanj 2015. 9 minuta

Poštovani čitatelji, s ponosom predstavljamo Niku Maštruko, novu članicu Proteka tima. Što nam je rekla o sebi, pročitajte u narednim redovima...

Proteka: Nika pozdravljam te u ime Proteka tima! Možeš li nam se molim te predstaviti kao nova članica u par rečenica?

Nika: pozdrav svim čitateljima i Proteka timu!

Zovem se Nika, imam 22 godine, studiram Konzerviranje i restauriranje umjetnina na  Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje i živim. Oduvijek sam bila fizički aktivna te me oduševljavalo ljudsko tijelo i njegove mogućnosti. Po prirodi sam kompetitivna osoba pa se u većini sportova kojima se bavim i natječem. Bodybuildingom se bavim upravo navršenih godinu dana. 

Proteka: kada je krenuo tvoj teretanski put? Gdje pada odluka o ozbiljnijem posvećivanju utezima i izgradnji tijela?

Nika: sportom i srodnim aktivnostima bavim se cijeli život. Tokom osnovne škole trenirala sam rukomet, teakwondo i streličarstvo u kojima sam se i natjecala. U srednjoj školi pronalazim japansku borilačku vještinu ninjutsu i Bujinkan Seishin Dojo Zagreb. Brutalnost ninjutsua i specifičnost moderne, realne aplikacije ove vještine u stilu Deana Rostohara, glavnog učitelja ove škole, uvelike je oblikovala moj život i moju osobnost. Ninjutsu me naučio poštovanju, samopoštovanju i strahopoštovanju, važnosti stremljenja ka samounaprijeđenju (bilo ono psihičko ili fizičko) unatoč preprekama i boli. Ninjutsom sam se prestala baviti kada sam zadobila težu povredu ramena i ključne kosti. Zbog povrede nisam mogla trenirati te sam morala odlaziti na fizikalnu terapiju. Zvuči smješno, no tamo se razvila moja ljubav prema utezima i treninzima s opterećenjem. Nakon oporavka shvatila sam da ne mogu više davati apsolutnu predanost ninjutsu-u za kojeg sam smatrala da ništa manje ne zaslužuje. Započinjem trenirati crossfit te u ljeto 2013. godine postajem dio natjecateljskog tima Elitefit funkcionalnog centra u Dubravi. Tamo treniram pod mentorstvom Ivana Miličevića i Ahma Kozarića te se natječem i postižem rezultate na nekoliko samostalnih i grupnih natjecanja. Zbog obnove navedene povrede na jednom od crossfit natjecanja, uzimam pauzu od crossfita i počinjem trenirati samostalno u teretani. I od tada ne izlazim iz teretane. :D  Bodybuilding je postao moj način života.

Proteka: zašto bodyfitness? Uobičajeno je da se bikini smatra ulaznim stupnjem u natjecateljski sport sa ženske strane, kako to da kod tebe nije tako?

Nika: bikini kategorija ima svoje čari, ali se osobno ne pronalazim u njoj. Moja vizija idealnog ženskog tijela ipak spada u proporcije bodyfitness kategorije. Također imam previše mazohizma u sebi da bih trenirala u skladu sa zahtjevima oblikovanja bikini tijela. Ja ne mogu trenirati nego s apsolutnim intenzitetom, obožavam što veća opterećenja i osjećaj potpunog otkaza. Nadalje, mislim da mi je i genetika naklonjenija u smjeru bodyfitnessa. 

Proteka: tvoji su treninzi dugotrajni i intenzivni. U čemu pronalaziš motivaciju za sav težak rad u tertani?

Nika: motivaciju pronalazim u boli. U mentalnoj kontroli fizičkoga. Uživam u osjećaju psihičke nadmoći nad tijelom koje kroz razne prepreke oblikujem u skladu s trudom koje mu posvećujem. Ona zadnja ponavljanja kada tijelo otkazuje a ti i dalje guraš su trenutci u kojima se osjećam živo, u kontroli.

Proteka: misliš li da je prehrana važnija od treninga? Ili je tvoja filozofija drugačija?

Nika: to je kompleksno pitanje. Odogovor ovisi o tome što se želi postići. Bez pravilne prehrane, tijelo neće biti u stanju davati svoj apsolutni maksimum na treningu. Ali tu se postavlja pitanje što zapravo jest pravilna prehrana. Osobno, zagovaram fleksibilni pristup prehrani. Iz osobnog iskustva mogu reći da se uz pravilnu manipulaciju makronutrientima te pametnim  tajmiranjem istih,  itekako mogu postići rezultati, a da se pritom ne ograničavate na uski izbor hrane. Pa ipak (ili bolje rečeno, sukladno tome), primat dajem treningu. Što kvalitetniji i intenziviniji treninzi, to je manje potrebno sitničariti oko prehrane. Naravno, pritom je vrlo važno naglasiti da se unosi dovoljno nutrienata iz kvalitetnih izvora.

Proteka: što planiraš u budućnosti? Kako vidiš svoju karijeru i život u narednim mjesecima natjecateljske sezone?

Nika: planiram u narednim mjesecima uskladiti obaveze na fakultetu i životu sa svojim očekivanjima u teretani. U naradnim mjesecima ću pokušati koliko je god moguće dobiti na mišićnoj masi. Uskoro započinjem postupno raditi (s naglskom na postupno) na definiciji. Nakon završetka natjecateljske sezone planiram ponoviti reverse diet te podići svoj prag tolerancije određenh makronutrenata. Mislim da već duže vrijeme operiram u stanju uma natjecatelja pa se nadam da mi definicija neće predstavljati preveliki problem. Uz pomoć pozitivne i poticajne okoline, kvalitetne treninge te podrške i suplementacije Proteka tima, svaki cilj je lakše doseći!

 Do Čitanja
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni