Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Potisak za ramena: iza ili ispred glave?

Trening | 02. Veljača 2014. 6 minuta

Obje vježbe ciljaju ramena (deltoide), ali pitanje je koja vježba bolje pogađa srednju glavu deltoida što vam daje bolji V izgled tijela?

 Uobičajeni potisak iznad glave

Ova verzija je popularnija i pogađa sve tri glave deltoida. Ako vaša teretana ima military bench, to je odlično mjesto za početak ove vježbe. Dobra stvar kod ove sprave je da uteg možete podići s razine ramena (važno pošto ćete upravo na toj razini doživjeti otkaz mišića). Ako nemate military bench, nije toliko važno, imate klupicu i šipku (kao na slici). Uhvatite šipku široko s nadhvatom i opašite ju palcem. Ako ste novi pri ovoj vježbi (radili ste samo s bućicama), pripremite se da ćete morati nagnuti glavu lagano unatrag kako nebi dodirivala vašu bradu. Ali, izbjegavajte naginjanje previše unatrag pošto tako možete staviti previše opterećenja na donji dio leđa i kralježnicu. 

Potisak iza glave

Ova vježba polako nestaje pošto se zamjenjuje s lakšima. S druge strane, bodybuilderi su koristili ovu vježbu kako bi izgradili impresivna ramena. Dakako, i onda je bilo važno da ne pomičete glavu previše unaprijed kada spuštate šipku ili da udarite šipkom u vratnu kralježnicu na putu prema dolje. Uz naprijed rečeno, žalosno je što je ova vježba otpala s top liste najboljih vježbi koje pogađaju sve tri glave ramena. Ako radite ovu vježbu, radite ju odmah na početku treninga dok ste svježi i pripazite da se dobro zagrijete prije nego krenete na veće težine.

 Prednost: potisak iza glave

Dakle, koja od ove dvije vježbe bolje pogađa srednju glavu deltoida? Kako bi to odgovorili, razmotrimo dva pokreta ramena - predručno dizanje bućicama i lateralno dizanje bućicama. Kada radite predručno dizanje bućicama, u kojem slučaju vaši laktovi idu ispred tijela, koriistite prednju glavu deltoida (ramena). Kada radite lateralno dizanje bućicama, gdje vaši laktovi idu sa strane, koristite srednju glavu deltoida. Sve narijed rečeno o položaju laktova vrijedi i za potisak iznad glave. Kada radite potisak ispred glave vaši laktovu su naprijed i tako više pogađate prednju glavu deltoida, dok kada radite potisak sa šipkom iza glave, laktovi su vam usmjereni na stranu i pogađate više srednju glavu deltoida. Što će reći da je potisak iza glave pobjednik!

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni