Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Pretjerujemo jer si ne vjerujemo

Trening | 01. Lipanj 2018. 5 minuta

Trenirati nije lako - eto, topla voda otkrivena. Ne samo to, nekada si taj proces želimo i dodatno otežati povećavanjem broja ponavljanja, serija, tjednih i/ili dnevnih treninga...

Kada Dorian Yates izjavi da je trenirajući za Olympiju u teretani bio par puta tjedno po nekoliko desetaka minuta, ljudi reagiraju, nazovimo to blago, vrlo skeptično i rezervirano. Ma nije moguće, sigurno je to rekao zato da ispadne još veća faca.

Sjećaju se mnogi od vas, nekada je opće prihvaćeno mišljenje glasilo: bilderi žive u teretani. Tamo su svaki dan, skoro pa puno radno vrijeme, stalno nešto dižu, spuštaju, natežu, bacaju i povlače.

Koliko god većinu vremena bili imuni na takve stvari, znajući bolje, svejedno si znamo gdjekad popustiti, odnosno, otežati. Sjećam se kada sam prvi puta iskušavao metodu od 4-5 vježbi na treningu s maksimalno dvije serije od svake. Moram priznati, bio sam u strahu da jednostavno neću moći adekvatno pogoditi mišić u tom rasponu treninga.

Bio sam u pravu!

Ne zato što se ne može, već zato što nisam bio spreman na to. Nije to neka vrsta "pacerskog" treninga gdje malo navlačim utege lijevo-desno pa sam gotov kad iscrpim svaku smislenu zalihu snage i energije. Ovdje se tražio totalni fokus, konkretno opterećenje i spremnost na ignoriranje boli taman do točke moguće opasnosti.

Ja sam, ipak, popustio puno prije, već na drugom osjetu neugode ostavio bi uteg i "završio" seriju. Doduše, znalo se meni, a i ljudima s kojima sam godinama trenirao, dogoditi i vrlo suprotan fenomen iz naslova. Inspiriran je baš ovom nemogućnosti da daš maksimalno sebe u ograničen broj ponavljanja i serija.

 Kada dođe do tog neuspjeha, do tog nepovjerenja prema samom sebi, hoćeš si otežati maksimalno na sve moguće načine. Ne vjeruješ si da sam možeš odrediti granice efikasnog treninga i onda samo "udaraš" dok ide.

Možda znate na što mislim, to je ono kad se četiri planirane serije pretvore u osam. 

Kad zacrtanih osam ponavljanja postane forsiranih petnaest i tako u krug. 

Ne vjeruješ si da možeš pametno odraditi, pa ideš koketirati s opasnim. Pretjeramo s kilažom, povećamo ponavljanja do točke rizika, nedovoljno odmaramo između serija i treninga. Zašto? Kao što rekoh, ne vjerujemo si, jednom smo bili popustljivi, sad se kažnjavamo iznova.

S godinama naučite doskočiti ovom problemu modifikacijom treninga, radnih težina i samih vježbi. Naučite se da je progresija težina kroz određeni vremenski rok bitna. Osluškujete tijelo i njegove signale glede potrebnog odmora. Pazite na to koliko je trening intenzivan s obzirom na cilj koji želi ostvariti. 

Počnete si ponovno vjerovati - i više nema potrebe za "kažnjavanjem" u teretani.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni