Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

USPJEŠNOST PHYSIQUE KATEGORIJE

Bodybuilding i fitness | 17. Kolovoz 2015. 6 minuta

Voljeli je ili ne, više je ne možete ignorirati. Physique kategorija postaje uzdanica bilderskog sporta i njena je popularnost svake godine gotovo udvostručena.

Od nama lokalnih pa do profesionalnih bina, physique prezentira možda i najveći broj muških natjecatelja...

HC bilderi zaziru od momaka u hlačicama i osim prilično ofucane "oni ne treniraju noge" krilatice, imaju i neke dobre argumente zašto ne vole "surfere" na bini. Ipak o tome čemo drugom prilikom, sada ćemo navesti tri razloga zašto je baš ova kategorija tako strelovito napredovala prethodnih godina.

1. Bodybuilding postao ekstreman

OK; postao ekstreman? Nije li uvijek bio? Da, ali ne u tom stupnju kao danas. Gledajući slike Phila Heatha, Jaya Cutlera, Colemana, pa čak i omanjeg Jacksona - malo tko pomisli da može tako izgledati uz uporne treninge i pravilnu prehranu. Samim time sve im to djeluje ekstremno, nedostižno i gotovo demotivirajuće. U svemu tome physique izgleda kao povratak na realnije staze, postavlja ciljeve koji izgledaju dostižno. Ružno je za reći, pogotovo meni koji bodybuilding smatram nedodirljivom kategorijom, ali upravo je on glavni razlog za popularizaciju physique-a. Kad se ode u ekstreme, ljudi će tražiti zlatnu sredinu. Pa čak i ako nosi kupaće gaće.

2. Lakše pripreme

Kako sad ne bi ispalo nepošteno, odmah želim naglasiti da se i physique natjecatelji moraju držati propisanog režima prehrane i trenirati teško. Lakše pripreme ne znači da sjede doma i eto, ne jedu samo junk. Look koji traži ova kategorija jednostavnije je održavati. Nema offseason bujanja i drastičnih oscilacija u postotku BF-a. Nije toliko mukotrpno jesti jer količine hrane nisu basnoslovne kao što to nekada traži bodybuilding, a uz to, čitavu godinu izgledate poprilično dobro sa postepenim zaoštravanjem prije natjecanja. Samim time malo je manje stresno izgurati physique pripreme od srodnih im bilderskih. Neki physique profesionalci hvalili su se kako stvarno razdoblje priprema kod njih traje oko 4 tjedna,nekima i manje. Dok za bildere znamo da može biti čak i 16 u određenim slučajevima.

3. Jednake mogućnosti, manji ulozi

U svijetu isplativosti, marketinga i tomu sličnim dimenzijama, physique odgovara standardima kojima se dosad mogao pohvaliti samo bodybuilding. Naslovnice časopisa, lukrativni sponzorski ugovori, dobre nagrade na natjecanjima. Čitav paket za ZNATNO manje ulaganja što se financija i ostalog tiče. Osim što je manji napor za tijelo iz nekoliko gledišta, physique je manji napor za novčanik kada se gleda razvijena grana našeg sporta. Nije tajna da u našem sportu izgled košta, te da krupniji izgled i svaki novi gram mišića traži nove izdatke. Nije teško vidjeti zašto se netko želi ubaciti u physique.  Prilike su jednake, nekada i bolje, a troškovi ne moraju biti uzrok životnoj depresiji.

Toliko o kategoriji koju se voli ili prezire. Kroz neko vrijeme probrat ćemo i najpopularnije zamjerke od strane bilderske populacije. Do tada ćemo se pozabaviti s još nekim interesantnim bilderskim temama.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni