Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Uzeo bi kemiju - trebam li?

Savjeti | 18. Studeni 2015. 8 minuta

Kako je treniranje u teretani sve popularnije, tako je i svijet dopinga sve bliži širem puku. Ti "steroidi i kreatini" (da ovo se još uvijek povezuje!) nisu više dobro skrivana tajna pojedinaca, već polako, ali...

 ...sigurno postaju redovita municija u arsenalu mnogih vježbača. Trebate li ih?

Sad bih Vam mogao napisati lijepo i kategorički NE! Ispasti pravednik među narodima, mater bi me odobravajući potapšala po ramenu (ili mi kupila glukozu u ljekarni - domaći fanovi tenisa povezat će referencu), ali neću!

Anabolički steroidi nisu grozomorni ubojica koji osuđuje na smrt svakoga tko ih dotakne i rabi. Neće Vam kucnuti smrtna ura ako ubrizgate depo u lijevi guz ili tren u desno rame. Popijete li tabletu winstrola ne morate hitati kod javnog bilježnika da ovjerite oporuku niti nazvati tatu da se ipak pomirite, jer jebiga stari Vam je, a Vi rikavate pa ajde!

I dalje u svijetu od posljedica alkohola umire ogroman broj ljudi, nesagledivo veći od onog kojeg za sobom nosi "kemija". E sad, da ne ispadnem đavolji odvjetnik, ne govorim Vam da su anabolici super i da Već danas s mamom odete u Bosnu po kutiju galenike! Nemojte iz ovoga iščitavati ono što želite već obratite pažnju na iduće redove.

Imate 15-19 godina, želite se nabildati, osvojiti onu curu koja Vas gleda u školi, ili Vam je jednom namignula na faksu pa Vam je ego skočio do Jupitera? Poznajete li nekog kretena kojem želite presložiti raspored usne šupljine svojim šakama? Diže li Vaš iritantni susjed u benchu više od Vas? Želite li biti gym baja u svojoj skupini momaka junaka? Mislite li da ste idući Ronnie Coleman s Arnoldovim tenom? Ako ste se bar malo pronašli u nekom od ovih primjera, kemija i Vi trebate biti u višedimenzionalnom raskoraku.

O anabolicima ne treba ni početi razmišljati ako u malom prstu lijeve ruke nemate znanje o treningu, a u malom prstu desne, vrijedne informacije o prehrani. Pritom dodajte još i činjenicu da trebate biti svjesni toga da ste dosegli svoj maksimum tim treningom i znanjem i da je ovo vaš strop. Dalje očito ne ide, a probali ste svašta nešto. Ovaj proces zahtjeva godine rada i truda, upoznavanja svoga tijela, grešaka, muke i mrzovoljnih pokušaja odustajanja.

Čak i kada se to sve pogodilo, postavite si još jedno pitanje. Kakav je omjer uloženog i dobivenog? Ako ste vrhunski sportaš koji od svog zanata zarađuje za život, a svi znamo kakva je situacija u profesionalnom sportu - onda je jasna stvar da tu više nismo u crno bijelom svijetu. Već da se da argumentirati svaka odluka. Bilo da ste šampion bodybuilder, fajter, nogometaš, kajakaš, hrvač, streličar, svaki sport ima svoj porok. (Iako sam još uvijek sklon vjerovati u čistoću sporta curlinga).

Šalu na stranu. Pustite kemiju na miru ako ste rekreativac bilo kojeg stupnja. Niti ću nekoga nagovarati niti odgovarati, ali želim naglasiti da NEMA realne potrebe za njom. Možete i dalje trenirati odlično, jesti zdravo i super izgledati. Ne postoji nužnost za njom. 

I naravno budite svjesni činjenice da, ako smatrate da se u vršku igle krije tajna velikih mišiće, dolazite u period koji bi Vas mogao grdo razočarati!

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni