Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Vitamini i minerali

Suplementi | 09. Kolovoz 2011. 7 minuta

Vitamini i minerali se smatraju neophodnim djelom ispravne i izbalansirane prehrane sportaša te imaju značajnu ulogu u metabolizmu i izmjeni tvari u organizmu i njegovom pravilnom rastu i razvoju. Riječ "vitamin" nastala je od latinske riječi

"vita" što znači život.

Drugi izraz koji najčešće rabe znastvenici i koji se rabi u kliničkim testovima kako bi se kategorizirali vitamini i minerali je mikronutrijent jer su potrebne tijelu u samo minimalnim količinama (u usporedbi s ugljikohidratima i proteinima).

Vitamini i minerali doprinose dobrom zdravlju, rastu mišića i ispravnom izgaranju masnoća tako da reguliraju metabolizam i asistiraju u biokemijskim procesima koji oslobađaju energiju iz probavljene hrane. Oni su katalizatori koji upravljaju kemijskim reakcijama u izmjeni tvari u organizmu.

Vitamini i minerali nisu glavni čimbenici koji utječu na mišićni rast, već im je zadatak da osiguraju uvjete za rast (rastemo od kombinacije proteina, ugljikohidrata i masti). U procesu rasta mišića ugljikohidrati, proteini i masti su građevni materijal, a vitamini i minerali imaju ulogu alata za gradnju.

Sadržaj vitamina, koji nisu ni energetski izvor niti gradivni materijal za izgradnju tkiva, u hrani je vrlo mali. Međutim, oni su vrlo važni u regulaciji prometa materijala (metabolizam). Nedostatak bilo kojeg od neophodnih vitamina za poslijedicu ima različite bolesti, te dovodi do poremaćaja normalnog toka metabolizma.

Vitamini su organske tvari, što znači da su proizvedeni prirodno u povrću i voću i zbog toga se nalaze u obilnim količinama u oba ova izvora hrane.

Vitamini su topljivi u masti ili vodi ovisno da li molekule masti ili vode transportiraju vitamin kroz krvotok.

Višak koji tijelo ne može isloristiti mora negdje završiti. Tako se neke tvari izluče urinom, a druge natalože u masnim stanicama. Određene vrste vitamina i minerala u prevelikim dozama mogu biti toksične.

Vitamini topljivi u masti uključuju A, D, E i K vitamin. Topljivi u vodi su svi B vitamini, vitamin C, vitamin H te folacin i kolin. Oni ne ostaju u tijelu duže od nekoliko sati pa ih je potrebno uzimati dnevno.

Vitamini i njihovo doziranje

Do danas je otkriveno preko 40-ak raznih vitamina. Međutim, neki od njih nisu neophodni čovjeku.

Sportaši su izloženi većim naporima nego prosječni ljudi, pa je stoga povećana njihova potreba za vitaminima i mineralima. Poznato je da većina bodybuildera uzima dodatne količine vitamina A, B (kompleks ovog vitamina), C, D i E. Ovo posebno vrijedi za B, C i E vitamine. Dakako, ne treba pretjerivati, jer su prevelike doze (bilo čega što unosimo u organizam) uvijek kontraproduktivne. Stoga, preporučljivo je svakog dana uzeti neki kvalitetan multivitaminski sastojak u propisanim količinama.

Izvor: Damir Perkov, Prehrana u bodybuildingu

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni