Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Yohimbe

Suplementi | 04. Ožujak 2012. 5 minuta

Yohimbe predstavlja aktivnu supstancu dobivenu iz kore afričkog drveta Pausinystalia yohimbe. Osim yohimbea, u takvom pripravku, koji se tradicionalno priređuje kuhanjem čaja od kore, nalaze se drugi slični aktivni alkaloidi. Brojna afrička

plemena već stoljećima koriste yohimbe kao prirodni afrodizijak, stimulans i tonik. Poznate su razne plemenske seksualne ceremonije koje traju neprekidno i po 14 dana. Kuhanje i pijenje čaja kore od drveta pri tome ima središnje značenje.

Službena medicina je također odavno shvatila da proseksualna djelovanja koja yohimbe ostvaruje mogu znatno pomoći pri liječenju organski uzrokovane impotencije. Iz tog su razloga i farmaceutske kuće razvile preparat u obliku yohimbea koje je načešće prvo sredstvo koje urolozi propisuju u borbi protiv impotencije. Ovo sredstvo i muškarcima i ženama pojačava libido i spolni užitak.

Osim takvih djelovanja, yohimbe poboljšava opće raspoloženje i smanjuje osjećaj potištenosti, te ono što nas sa sportskog stajališta najviše zanima, sprečava tjelesne mehanizme koji omogućavaju pohranjivanje masnih naslaga.

Po svome djelovanju yohimbe pripada skupini blokatora alfa-2 adrenergičkih receptora koji predstavljaju dio simpatičkog živčanog sustava. Blokiranjem tih receptora yohimbe potiče oslobađanje i sagorijevanje masnih kiselina iz potkožnih depoa. Istovremeno proširuje promjer krvnih žila ostvarujući stimulativno djelovanje u donjem dijelu trupa, osobito u spinalnim ganglijama. Upravo ovo poslijednje te povećana količina neurotransmitera norepinefrina ostvaruje pretjodno spomenuta afrodizijačka djelovanja u smislu pojačanog dotoka krvi u spolne organe. Kod muškaraca se to očituje u većoj sposobnosti postizanja i održavanja kvalitetne erekcije te povećanim volumenom ejakulata, a  u žena većoj želji, kao i taktilnoj osjetljivosti spolnih organa. U oba spola je doživljavanje orgazma u znatnoj mjeri intezivirano.

Sportaši uglavnom uzimaju yohimbe u cilju lakšeg sagorijevanja masnih naslaga iako mnogi tvrde da im kroz povećanu energiju omogućava i intenzivnije i duže treninge. Drugi, nasuprot tome, tvrde da za to postoje mnogo bolji i učinkovitiji preparati od yohimbea.

između mnogih biljnih pripravaka yohimbea vrlo različitih kvaliteta najpouzdanija je, ipak, uporaba farmaceutski čistog i odobranog yohimbin hidroklorida u tabletama. Isto tako, mnogo se koriste i razne kreme s yohimbinom koje vrlo uspješno potiču sagorijevanje masti na lokalnoj razini. Tablete se uzimaju u dozi od cca 5-7 mig tri puta dnevno. potrebno je najmanje dva do četri tjedna uporabe da bismo primjetili značajnije rezultate. Zanimljivo je da često ona tvrdoglava područja, poput trbuha u muškaraca, te bokova i bedara kod žena, ne možemo istanjiti samo uporabom EKA kombinacije ili Clenbuterola. Naime oni su agonisti beta-2 i beta-3 receptora koji ne reagiraju povoljno na njihovu stimulaciju pa je mnogo bolje rješenje njihovo blokiranje za primitak adrenalina i noradrenalina. Tu, dakle, najviše može pomoći yohimbin hidroklorid uzet oralno ili lokalno pomoću raznih krema na njihovoj bazi. Iz tog razloga razni proizvođači sportskih suplemenata sve češće u svoje termogene kombinacije ubacuju i yohimbin hiroklorid. Što se tiče krema i gelova, yohimbe dolazi i u kombinacijama s aminofilinom (vrsta kofeina koja se intravenozno primjenjuje kod napada bronhalne astme) te ekstraktom iz biljke coleus forskoli.

Pri uobičajenim dozama korisnik nebi smio doživjeti neke ozbiljnije nuspojave. Uporaba yohimbea je kontraindicirana u osoba sa problemima krvožilnog sustava, bolestima bubrega, psihološkim problemima, kod djece i trudnih žena te pacijenata s čirem na želucu. Yohimbe se, također, ne smije istovremeno uzimati s ostalim depresantima središnjeg živčanog sustava poput amfetamina, antihistaminika, raznih sedativa, narkotika i alkohola.

Goran Tepšić, Charlie Francis

Podijeli ovaj članak:


Autor

Komentari (1)

Jack Sparrow 02.05.2012 u 16:41
jel ima to za kupiti u proteki...
Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni