Košarica Narudžba

Beta karoten: boja voća i povrća

09.06.2012
M. Šimović
Otkrivanje zaštitne uloge karotenoida je zapravo počelo s beta-karotenom i to je napravilo tihu revoluciju u načinu gledanja na suplemente u cjelini.

 Evolucija istraživanja s padovima i usponima, pokazala je zapravo krivulju koja je karakteristična za svaki istraživački projekt. Vjerovanje u njegov potencijal nije jenjavalo što se može vidjeti letimičnim pregledom etiketa mnogih bočica raznih suplemenata; beta karoten je prisutan u najmanje 80% slučajeva! Zašto? Beta-karoten je biljni proizvod (provitamin) koji ima sposobnost začuđujuće konverzije u organizmu u dragocjeni vitamin A poznat po zaštitnoj ulozi tamo gdje u pravilu nastaje rak a to je na epitelu kože i sluznice. Mnogi od srodnika (zeaksantin, lutein, kriptoksantin) nemaju tu sposobnost.

Gdje ga ima?

Beta karoten je široko rasprostranjeni biljni pigment koji se nalazi u voću i povrću u svim nijansama od žute i narančaste pa sve do tamno zelene boje (mrkva, dinja, kruška, jabuka, špinat, blitva). Kad se preporučuje konzumiranje “obojenog” voća i povrća, misli se upravo na beta-karoten.

Kako djeluje?

Odmah valja reći - beta karoten je jaki antioksidans i djeluje sigurno i učinkovito premda ne na način kao što djeluje tableta za glavu.

Prirodan ili sintetski beta-karoten - pitanje je koje mnogi postavljaju i na to ćemo sada pokušati odgovoriti. Stručno gledano razlike nema, pa ipak ona postoji! Najveći dio beta-karotena koji se prodaje kao suplement je sintetski a sastoji se od jedne molekule trans-beta karotena. Prirodni oblik iz voća i povrća ima 2
molekule i to trans beta-karoten i 9-cis beta-karoten! Pokušavajući prevenirati rak grla kod pušača, znanstvenici su otkrili da se ta 2 oblika beta-karotena ne ponašaju isto! Naime, prirodni beta-karoten bio je bolji..Dapače, u preciznom istraživačkom postupku s dvostrukom slijepom probom kod pušača je sintetski beta-karoten (za razliku od prirodnog) izazivao rak umjesto da ga spriječava. To je izazvalo veliku zbrku u znanstvenim krugovima jer se rušilo do tada vrlo čvrsto vjerovanje u zaštitnu funkcija beta-karotena kada je u pitanju rak. No, istraživanja su nastavljena na životinjama koje su bile izložene dimu cigareta a svrha je bila utvrditi kako dolazi do oštećenja kada se daje sintetski beta-karoten. Postoje i radovi i tvrdnje da prirodni beta-karoten ima veći antioksidacijski aktivitet uživo od svog mlađeg “brata” . Budući da se nalazi znanstvenika odnose samo na pušaće, mnogi su uvjerenja da bi oni trebali izbjegavati suplemente beta-karotena barem tako dugo dok istraživači ne riješe zagonetku potenciranja nastanka raka grla. Bez obzira na sve, beta-karoten nije lijek za rak i ne može pomoći kad on već postoji, ali može pomoći u njegovoj prevenciji.

Antitumorsko djelovanje je samo jedna od brojnih funkcija beta-karotena; budući da je jaki antioksidans, njegova uloga u zaštiti i poticanju obrambenih snaga je vrlo značajna osobito za starije osobe, a na taj način indirektno je uperen protiv ostalih prijetnji zdravlju! Prevencija noćnog sljepila i preosjetljivosti na svijetlo su slijedeće njegove funkcije. Beta karoten štiti kožu od opasnog spektra UV zračenja pa se osim u kremama za sunčanje preporučuje i interno nekoliko tjedana prije jačeg izlaganja suncu. On je “anđeo čuvar” alkoholičara pa čak i onih koji su oboljeli od AIDS-a

Oblici beta karotena

Prvo što treba obratiti pozornost kod čitanja etiketa jeste - prirodni izvor tj. od čega je dobiven (od algi, mrkve, palme). Otopljen u jednoj od masnoća (palmino ulje) on se nalazi u prirodnom ambijentu i sigurno će se takav bolje apsorbirati. Sintetski oblik neće imati nikakav “izvor” već će stajati samo “beta-karoten”. Prema tome, beta karoten može biti u prahu, tabletama tamno smeđe boje, u kapsulama i dražejama.

Doziranje i sporedni učinci:

Za sada nema preporučivog dnevnog unosa za karotenoide jer ono što je utvrđeno u pokusima na životinjama, nije potvrđeno i na ljudima. Ali, zato postoji opće poznato pravilo iz “piramide” koje kaže 5 obroka voća ili povrća! Čak ni najnovije preporuke američkog instituta za medicinu (The Institute of Medicine) koje mjenjaju granice ključnih vitamina, ostavljaju beta karoten po starom.
Na temelju brojnih ispitivanja utvrđeno je da 15 mg dnevno (25000 i.j.) može pomoći i da nema nikakvih sporednih pojava. Mnogi ljudi uvjereni u logiku da “veće doze bolje djeluju” pretjeruju i izazovu neugodno žutilo kože (ksantozu). Ne preporučuje se prekoračiti doze iznad 60 mg dnevno (100000 i.j.).
Za osobe koje konzumiraju raznovrsnu hranu bogatu voćem i povrćem, ne može se govoriti o deficitu beta-karotrena, ali kod osoba koje ne konzumiraju takvu hranu, deficit je moguć..Osobe koje dugo vremena uzimaju beta-karoten, morale bi uzimati i E vitamin jer on ima sposobnost da reducira razinu E vitamina u krvi.

Izvor: Tajne zdrave prehrane, dr. Ignac Kulier

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO