Košarica Narudžba

Hormonalni preparati - DHEA

04.10.2011
M. Šimović
Mnogi početnici u bodybuildingu (a i oni iskusniji) htjeli bi napredovati u izrazito kratkim vremenskim intervalima. Kao poslijedica te ambicije, slijedi raspitivanje o supstancama koje bi pomogle ubrzati realizaciju njihovih želja.

Njima u susret, a u svoju veliku materijalnu korist - neki proizvođači nude hormonalne dodatke, reklamirajući ih kao proizvode koji sigurno podižu razinu testosterona za više od 300%, te kako djeluju bolje od steroida i kontraindikacija.

Naravno, postoji puno pretpostavki na koji način ovi hormonski (dodaci) stvarno djeluju, ali potrebna klinička istraživanja su dugotrajna i ishodi kompletnih istraživanja se još očekuju.

To znači da uporaba hormonalnih dodataka nije potpuno sigurna (jer nije dovoljno istražena) i svaki pojedinac koji ih uzima čini to na valstitu odgovornost.

Ukoliko se ipak odlučite na ovakvu vrstu eksperimenata, nemojte koristiti takve i slične preparate duže od 5-6 tjedana, bez pauze od barem 3 tjedna.

Navest ćemo osnovna svojstva hormonalnog preparata DHEA (koji nije uvršten u nedopuštene supstance)

DHEA

DHEA je skraćenica za supstancu koja se punim imenom naziva dehydroepiadrosteron. Po svom sastavu je androgenični hormon kojeg proizvodi nadbubrežna žlijezda.

DHEA se također naziva "majka" hormona jer ima ključnu ulogu u proizvodnji ostalih hormona kao što je testosteron, estrogen, progesteron te još nekih 15-tak drugih koji imaju vrlo značajne funkcije u našem organizmu. DHEA je najzastupljeniji hormon u organizmu, a najviše se koncentrira  u moždanom tkivu.

Ljudsko tijelo počinje proizvoditi DHEA od sedme godine života, dok je njena maksimalna proizvodnja kod muškaraca oko 25-te godine, a kod žena oko 20-te godine života. Nakon tog razdoblja njena koncentracija u organizmu se smanjuje. Tada počinje padati na otprilike 20%, a nakon toga konstantni pad slijedi na 10% - sve do 80-te godine života.

Kad se uzima oralno (kao sintetički preparat) DHEA se u organizmu pretvara u testosteron, anabolički hormon koji ima za funkciju povećanje mišićne mase, snage te sintezu bjelančevina. Istraživanja su pokazala da DHEA utječe na metabolizam masti, mišićni rast, usporava proces starenja te ima preventivnu funkciju kod bolesti srca, gubitka pamćenja, liječenja depresije i impotencije.

Doziranje:

Fiziološki učinkovita doza za muškarce je 100 - 200mg DHEA dnevno u dva odvojena obroka, ujutro i neposredno prije spavanja. Ženama je potrebno oko 25mg DHEA dnevno.

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO