Košarica Narudžba

Kolumna iz Njemačke by Kristijan 7. dio!

27.01.2015
Kristijan Matković
Prošlo je i 10 dana boravka u Münchenu. Mislim da mi nigdje dani nisu prolazili ovom brzinom. Ako odlučite obaviti jednu stvar u ovom gradu pomirite se s time da za tu stvar odvojite čitav dan.

Traženje pravog posla bas i nije lako kao što sam mislio. Ili jednostavno poznajem krive ljude ili je krivo doba godine!

Imam dovoljno vremena obići sve što ovaj grad nudi. Zanimljivo je kako za vrlo malo novaca možete provesti vrijeme na jako lijepim mjestima. Pa sam tako jedan cijeli dan posvetio Hellabrunn zoološkom vrtu, družeći se sa kozama, kokošima a i ovim bezopasnijim životinjama poput polarnog medvjeda, morskog psa ili lava. Na svoje veliko iznenađenje najemotivniji trenutak sam doživio sa životinjom kojoj jako sličim. Čak sam imao priliku usporediti svoju veličinu sa veličinom nosoroga i tu sam doživio potpuni poraz .

Jedna od atrakcija Münchena su i S bahni i U bahni. Divne stvari u kojima doživljavam najveće avanture otkada sam ovdje - bježanje od kontrolora. Vjerojatno se hrvatski čitatelji, naviknuti na hrvatske kontrole sada čude: Zašto on bježi? E pa da objasnim, prvo kada ih ugledate shvatite da imaju opake uniforme, imaju zanimljiv kroj koji ih sve pretvara u ljude proporcija BB teškaša, uske oko struka a na ramenima puno šire od onoga tko ih nosi, tako da nikada ne znate da li se ispod uniforme krije Stjepan Ursa ili nakupina kostiju i kože. Nadalje, oko pasa imaju raznorazne igračkice koje ne želite isprobavati, od palica, elektrošokera, preko lisica i tko zna čega još ne. Uglavnom, ako ste u Münchenu, a ne provozate se bez karte to je kao da niste niti bili ovdje.  

Jedna od meni osobno najzanimljivijih stvari koju sam posjetio je Stefan Sportcenter, teretana u kojij je trenirao Arnold Schwarzenegger nakon osvajanja amaterskog Mr. Universea. Zaljubio sam se na prvi pogled! Definitivno teretana sa najviše "duha" u kojoj sam bio. Nije ušminkana kao McFit ili prostrana i opremljena kao FitStar, ali svojim duhom te jednostavno očara! Od trenutka kada sam prošetao njome dobio sam cilj - trenirati u njoj! Unatoč cijeni od 88€ mjesecno ili na ugovor od 24mj 50-60€ mjesečno. Luksuz koji ću si jednog dana priuštiti, nadam se.

Također zanimljivo mjesto je i Olympia park, odnosno dio grada izgrađen za potrebe održavanja Olimpijskih igara, gdje među ostalim možete naći i Olympiaturm, vidikovac s kojeg možete gledati grad sa visine od 200m. Nisam siguran, ali mislim da je u noćnim satima pogled čak impresivniji. Preko puta Olympiaturma nalazi se i SeaLife, koji imam u planu posjetiti.

Budući da sam obećao sam sebi da ću svojoj djevojci svaki mjesec na datum početka naše veze pokušati pokloniti nešto što će pamtiti, ovaj mjesec sam joj pokušao na njen zahtjev pokloniti zvijezde. Posjetili smo Zvjezdarnicu i planetariji te 2h uživali u predavanju o tajnama svemira i gledanju istih. Nadam se da sam uspio pokloniti zvijezde i učiniti taj dan barem malo posebnijim od ostalih.

Uspio sam posjetiti i Allianz arenu, za nogometne fanatike dom Bayerna. Nažalost bila je skoro ponoć pa nisam baš uspio prići blizu koliko sam želio, ali ima vremena. Na jednom mjestu sam uspio ostvariti i svoju dugogodišnju želju, nalaziti se u ogromnoj gužvi ljudi koji samo prolaze pokraj mene bez da obraćaju pozornost na mene. Čudna želja, ali eto - Marienplatz, centar grada koji je oko podneva poprište nezamislive gužve, ali i jedan od najlijepših trgova na kojima sam bio. Moram priznati da je ovo bilo zanimljivih 10 dana u kojima sam upoznao, nažalost, brdo "zemljaka" i shvatio da je potpuno istinita ona "tko će kome, ako ne svoj svome" (odmoći), ali i neke zbilja kvalitetne i normalne ljude. A sada se idem prepustiti svojim rašmisljanjima. A svima koji ovo čitaju šaljem puno pozdrava.

Kristijan Matković 

Protekin sponzorirani sportaš

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO