Košarica Narudžba

Nezaustavljiva Eva

26.10.2015
Luka Kuhar
Najbolji dio ovog posla predstavljaju mi prilike u kojima mogu pisati o izvrsnim sportašima. Onima koji naprave rezultate vrijedne respekta i pridodaju našem sportu pozitivne stvar i kojima možemo razgovarati. Jedna od takvih je i Eva Rusan...
 
Ženska strana željeznog sporta prosječnom je promatraču često teška za oko i razumijevanje. Ako kažem da treba dignuti ruku onaj koji nikada nije čuo komentare tipa "Tko bi htio tako izgledati" ili "Meni je to puno previše", mislim da bi svi kolektivno zakopali ruke u džepove. OK, ne leže svakom mišići i razvijeno tijelo. Po nekoj staromodnoj perspektivi bicepsi, tricepsi i ostali cepsi, su nekako muška stvar. Ipak, ima i više no dovoljno dama koje polako, ali sigurno, uvjeravaju ljude da to baš i nije tako.
 
Evu sam imao prilike gledati na bini i slikama još puno prije no što sam zapravo i sam pratio žensku stranu sporta. Kao klinac znao sam samo za muški bodybuilding, a u svijet ženskih mišića uvele su me upravo naše domaće natjecateljice koje su mi zaokupile pažnju svojim karijerama. Jedna od njih u novije doba bila je i Eva Rusan.
 
 
Bodyfitness, kategorija u kojoj nastupa uvijek mi je bila najdraža ženska kategorija jer sam osobno smatrao da najbolje kombinira razvoj mišića i očuvanje ženstvenosti. Naravno da ima izuzetaka, ali one su upravo to - izuzetci. Radi se o natjecateljskoj klasi bez slobodnog pozinga i mandatornih poza u bilderskom smislu. Svaka natjecateljica odradi svoj hod po pozornici, te zatim u četvrt-okretima pokazuje razvijenost svoje figure sudcima. Nema nekog napadnog koketiranja, nema pretjeranog napinjanja. Od natjecateljica se traži da pokažu kako su sposobne izgraditi mišiće i dovesti ih u respektabilnu, ali ne ekstremnu formu te da su u tom procesu i dalje uspjele sačuvati ženstvenost.
 
Rusan i Fišer tu su se nekako uvijek izdvajale, pa možda nije ni čudo da su upravo one najčešće bile jedna pored druge kada su se dijelile najsjajnije medalje. 
 
Eva je upisala zapažene rezultate na domaćoj pozornici, regionalnoj, kontinentalnoj te svim relevantnim vanjskim natjecanjima. Od finala do zlata, uvijek je bila prisutna u vrhu svoje kategorije. Čak i onda kada se činilo da nije baš sve po njenom, nije tu bilo mnogo gunđanja, već se radilo, radilo i radilo.
 
Onaj tko je trenirao s njom zna da se ova natjecateljica nimalo ne šali u teretani te da sve one stereotipe o curama u gymu baca u vodu brže no što Bolt trkne do pekare. Nema zabušavanja, nema zapričavanja. Kada se radi onda je sav fokus na treningu koji je uvijek visokog intenziteta - a ako ona kaže da nije, laže Vas, laže Vas besramno!
 
Rekao bi mi netko da pišem hvalospjeve, ali ja zapravo samo nabrajam činjenice bez da to predstavljam kao natuknice. Pročešljate li njene natjecateljske uspjehe, naići ćete na velik broj medalja, odradite li trening s njom, imat ćete upalu, tražite li vrhunsku bodyfitness natjecateljicu s ovih prostora, ona će Vam, zajedno s još par njih, odmah zapeti za oko.
 
Ove godine Eva je na bini pokazala svoje top izdanje kada je u Sloveniji zavladala binom na Maxximum Openu. Kvalitetno regionalno natjecanje bilo je dobra proba za Opavu koja slovi (s razlogom) za jedno od težih na starom kontinentu. Razlike u rezultatu opet nije bilo, prva je! 
 
Rusan je ,bolje od nebrojeno mnogo muških natjecatelja, dala smisao bodybuildingu - napredak! Iz sezone u sezonu potrebno je popraviti se, uzeti i uspjehe i neuspjehe kao faktore u jednadžbi i onda se ovisno o nužnosti prepravljati. Nisu ju uljuljale medalje, nisu ju shrvali porazi. 
 
To čini razliku između natjecateljice i šampionke.
 
Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO