Košarica Narudžba

OLYMPIA 1967. - NOVI ŠAMPION

05.07.2018
Luka Kuhar
U novom kratkom pregledu Olympia natjecanja 1967. prolazimo natjecatelje koji su se borili za prestižnu bildersku titulu. Dobila je novog vlasnika.

Pozdrav svima dragi naši i dobrodošli u još jednu Protekinu emisiju o bodybuildingu! Naša današnja tema nastavlja se na niz pregleda povijesnih izdanja Mr.Olympia natjecanja. Došli smo do 1967. godine, odnosno još uvijek prolazimo same početke danas najpoznatijeg, najvažnijeg natjecanja na bilderskom kalendaru!

Oproštaj jednog šampiona - dolazak novog!

Od Bodybuildinga, barem onog profesionalnog, udaljava se Larry Scott. Prvi Mr.Olympia, šampion unikatnog bilderskog statusa bio je vrlo pragmatičan i jednostavan u svojoj odluci - ne samo da je osvojio Mr. Olympia titulu - istu je odmah i obranio iduće godine. Dakle, postao je najbolji bilder, još jednom dokazao da to nije ni blizu neke slučajnosti, pa se zapitao - što još imam za napraviti?

Odgovorivši sam sebi - ništa, priča se u bilderskom sportu nastavlja bez njega. Ne, nije odustao od treninga, nije se zapustio po pitanju prehrane, a kasnije se zainteresirao i za kvalitetnu suplementaciju, ali na bini više nije htio davati svoj doprinos. Najveće natjecanje - pa on ima i tu titulu!

Ako se netko pobojao da će nakon Scotta u bodybuildingu ostati nezamisliva rupa koju će se teško popuniti, nije trebao dugo čekati da bi se svi njegovi strahovi razbili o moćne ruke i široka ramena novog šampiona. Sergio Oliva, zastrašujuća, dominantna figura, nadvio se nad bodybuilding i zauzeo njegov najveći tron.

Naravno, tada to još nije bilo na istoj razini kao i danas. Dok su šampioni poput Ronnie Colemana, Phila Heatha i Big Ramyja osvajali stotine tisuća dolara zajedno sa Sandow trofejem, Sergio OIiva morao se zadovoljiti s vrlo malo novaca i još uvijek relativno skromnim, ali rastućim prestižem titule.

Sergio Oliva briljira 

Konkurencija nije bila loša, no nismo ni u godinama gdje od nje možemo napraviti pravu "veliku listu". Kako ćemo pisati o mogućih top deset kada je teško uopće pronaći deset bildera približne kvalitete onoj Sergija Olive? 

Budućnost će se pobrinuti da taj nedostatak natjecatelja bude stvar povijesti, a Sergio Oliva, bez obzira na malobrojnost konkurencije, ostvaruje rezultat koji baš njegovo tijelo predstavlja svijetu kao ultimativno bildersko postignuće! Nije teško vidjeti zašto.

 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO