Košarica Narudžba

Pozing se opet ocjenjuje

19.01.2016
Luka Kuhar
Jedna jako dobra i potrebna vijest za bodybuilding odjeknula je društvenim mrežama. Runda slobodnog pozinga, koja je dugo vremena bila samo "show" u pro krugovima, ponovno će biti vrednovana od strane sudaca...

 Sretnu vijest priopćili su nam Arnold Schwarzenegger u pratnji Jima Maniona i Boba Lorimera s kojima je dogovorio da se na ovogodišnjem Arnold Classicu u Columbusu započne s procesom ocjenjivanja nastupa profesionalnih bodybuildera kroz njihov slobodni pozing. Tako će svaki ovogodišnji Arnold Classic biti pod tim pravilom.

 Ovako je utažena žeđ svih onih koji su tražili da se pozing ne zanemaruje među profesionalcima jer je polako, ali sigurno postajao zadnja rupa na svirali. Amateri često imaju znatno bolje spremljene i izvedene nastupe na pozornici što je nagnalo nadležne da profesionalce stave pod isti režim.
 
Nije samo to bio problem, pozing se s vremenom srozao na vrlo niske grane. Nastupi su počeli biti improvizirani, bez pripreme i volje. Špranca od nekoliko most muscular poza i možda još dvije tri najbolje proširila se u pro ligi do te mjere da malo koji bodybuilder danas zapravo pozira kako spada.

Arnold se osvrnuo i na činjenicu da se mnogi natjecatelji tresu dok izvode obvezne poze što je po njemu znak nespremnosti i neozbiljnosti. Ukazuje na to da se izvedba poza nedovoljno vježba te da to kao pojava ruši ugled bodybuilding sportu. Profesionalac mora moći držati pozu koliko je potrebo i zatim prezentirati svoje tijelo onako kako mu to dolikuje. 
 
Trenutno stanje stvari postavljeno je tako da će pozing biti pod povećalom na svakom Arnold Classicu nakon čega će se vjerojatno isto pravilo proširiti i na ostala pro natjecanja. Cilj je vrlo jednostavan, vratiti smisao runde pozinga koja će sama po sebi biti bolji show za publiku ako je dobro izvedena.
 
Ne traži se da svatko ima isti pozing, već da svatko ima kvalitetan pozing. To znači uvježban, sportski izveden i samouvjereno odrađen. Bezglavo tumaranje po bini, osluškivanje publike i traženje aplauza za svaki pomak u desno malo je smiješno za profesionalnog natjecatelja. Pozdravljamo ovu promjenu i pratiti ćemo razvoj situacije vezan za pozing!

Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO