Košarica Narudžba

VELIKI INTERVJU: MARKO BARIĆ & VALENTINA FILIPOVIĆ

30.04.2017
Luka Kuhar
Europsko prvenstvo kuca na vrata, a Proteka team imat će svoje uzdanice na toj prestižnoj bini. Tom prilikom sjeli smo porazgovarati s Valentinom Filipović i Markom Barićem koji su nam rekli nešto više o pripremanju za to natjecanje.

 1. Valentina i Marko, pozdrav! Dugo ste vremena vrlo popularna tema na društvenim mrežama. Izgledom mamite pažnju, savjetima okupljate klijente, a tu su i rezultati na pozornici. Kako bi vi predstavili sebe i svoje ciljeve u branši?

 
M: Cilj je predstaviti bodybuilding kao jedan prekrasan sport prezentacije ljepote vlastitoga tijela - upravo ono što je bodybuilding nekada i bio. Stvaram, radim na sebi, svoja sam vlastita skulptura. Uvijek su me zanimali fiziološki i ostali procesi tijela, te što je moguće napraviti sa manipulacijom prehrane i treninga. Želim vratiti ljepotu u bodybuilding. 
 
V: Cilj mi je pokazati curama i ženama da zaista nije teško izlgedati onako kako želiš, te da nije ni skupo ni komplicirano, bitna je ravnoteža. Naravno nećemo generalizirati, postoje i one kojima fizički izlged nije bitan i poštujem sve i njihova mišljenja te ne smatram da bi sve trebale vježbati, netko jednostavno ne pronalazi zadovoljstvo u tome, a ako je tako onda je nepotrebno raditi stvari koje te ne usrećuju. Fizički izgled je naravno samo nuspojava onoga kako se odnosimo prema vlastitom tijelu. Biti u formi nije mučenje, to je samo način života.
 
2. Bodybuilding je prošao zanimljivo razdoblje zadnjih godina i postao jedan od sportova koji na internetu gradi ogromnu publiku. Prepoznali ste to na vrijeme i djelovali. Koja je tajna uspjeha?
 
V: Nema tajne, samo red, rad i disciplina. Nažalost mnogi su mišljenja da je vrlo lako voditi uspješan profil ili stranicu na internetu, no nažalost nije tako. Svaki dan moraš generirati novi sadržaj, objaviti 3-5 objava na dnevnoj bazi da bi bio i ostao aktualan, ali i kako bi bila zanimljiva potencijalnoj publici i kako bi ista naravno naučila puno o prehrani i treningu prateći me. Kada uz to još i dodatno radiš sa klijentima privatne treninge, držiš seminare, ideš na dodatne aktivnosti kao ja osobno na pole dance - a ne zaboravimo i privatno vrijeme - zna biti zamorno, no ipak nemam se što buniti ili žaliti, ipak radim ono što me voli i usrećuje me napredak svake klijentice, te me ispuni svaka lijepa riječ podrške i svaki pozitivan komentar. 
 
M: Složiti ću se sa Valentinom, bodybuilding i fitness su specifični jer netko tko želi naučiti o treningu, prehrani, želi smršaviti ili dobiti mišićnu masu, dobiti na snazi itd. - neće pratiti nogometaša ili ragbijaša nego "bildera". Mi "bilderi" smo zapravo jedni od rijetkih koji svoje tajne odnosno svoj način života u potpunosti daju u javnost kako bi oni koji nas prate nešto naučili, kao što rekoh, o tome kako trenirati ili kako se hraniti. Sa druge strane svi se mogu poistovjetiti sa nama jer svatko može ići u teretanu i izgraditi zavidno tijelo, ali i poboljšati svoje zdravlje. Volim educirati druge, na pravilan način i davati im pravilne i točne informacije, te naravno surađivati sa ljudima kako bi što brže i lakše ostvarili svoj cilj. 
 
3. Oboje ste se natjecali; Valentina ove godine po prvi puta, a Marko je zanat na pozornici već dobrano ispekao. Što imate za reći o natjecateljskom aspektu ovog sporta?
 
M: Najviše sam naučio o procesima tijela, o treningu i prehrani dok sam prolazio kroz pripreme. Imao sam i taj faktor sreće da sam odmah u početku bio jako uspješan što se naravno i nastavilo. Volim prolaziti kroz pripreme jer tada najviše učim što onda kasnije prenosim na svoje klijente. Već mi je sve to postalo normalno i moram priznati da pripreme prolazim bez većih poteškoća ili gladovanja i slično jer sam naučio kako mi tijelo funkcionira i znam kako ući u natjecateljsku formu bez ekstremnih dijeta i dehidracija. 
 
V: Kako sam uvijek bila natjecateljski tip, ali uvijek su me više zanimali individualni sportovi, tako sam se odlučila okušati u bikini kategoriji. Školovanje i posao sam nastavila u smjeru treninga, prehrane i fitnessa, te je samo bilo pitanje vremena kada će doći moj prvi izlazak na binu. Kao i Marko odmah sam na prva dva natjecanje osvojila sve što sam mogla, što mi je naravno sada ogromna motivacija da se nastavim natjecati i dalje, graditi se kao trener, osoba i sportaš, te učiti o svemu. Zaista sam uživala na bini, pripreme su mi bile zanimljive jer mi je sve to bilo jedno novo iskustvo. Još nisam svjesna uspjeha koji sam ostvarila, no polako - prvo neka prođe Europsko prvenstvo, onda ćemo posložiti sve za dalje. 
 
4. Pred vama je još jedan izazov, još jedno veliko natjecanje na koje zajedno odlazite. Europsko prvenstvo nije mala stvar, niti se lako spremiti. Kako su izgledale pripreme?
 
V: Bikini kategorija ne zahtjeva ekstremnu mišićnu masu ni ekstremno niski postotak masti u tijelu, bitan je sklad i balans cijele figure, te naravno i prezentacija iste. Očekivala sam da će mi biti puno teže, ali stvarno ne mogu reći da mi je bilo naporno ili da sam gladovala ili da nisam uživala. Ako bi mi to bilo mučenje ne vidim zašto bi to uopće onda i radila? Sve je bilo odlično posloženo, imala sam 5 mjeseci ispred sebe što je puno vremena, te sam ih stvarno maksimalno i iskoristila. Dalje formu koju trenutno imam mislim i zadržati jer se ovako dobro osjećam, kada se odlučim za neko natjecanje stisnem par tjedana i to je to. Netko kao ja ne treba raditi "masu" jer mi masa nije potrebna, kao što rekoh sklad same figure i mišića je ono čemu i težim. Također uz podršku klijentica, obitelji i prijatelja ništa nije teško, naravno ne zaboravimo i Proteku koja zaista brine o nama i našim potrebama za vrhunskom suplementacijom. Kada to sve spojimo u jedan recept, rezultat je uspjeh.
 
M: Kao što rekoh meni su ove pripreme bile najlakše do sada. Naučio sam što mi treba i kako mi tijelo funkcionira. Također nisam nikome i nigdje naglašavao da idem na isto natjecanje jer bolje funkcioniram kada nisam pod pritiskom od strane prijatelja ili pratitelja. Ovako sam sve odradio u miru, iskušao i par novih stvari jer zaista me nije srah probati nešto drugačije kada su u pitanju trening i prehrana. Veći sam nego ikada, odlično se osjećam, forma mi je najbolja do sada, jedini problem je što više nema kategorije do 95 kilograma - nego ili 100 ili 90. Kako totalno prazan težim 98 kilograma, odlučio sam se za ekstrem i izbacivanjem vode i svega iz tijela doći na vagu sa manje od 90 kilograma i natjecati se u toj kategoriji. Smatram da su mi tu puno veće šanse za finale ili medalju. Da, ovo će biti teško jer nisam do sada nikada to radio, ali iskustvo je ono što me gradi i ono gdje učim - probati ću nešto novo, naučiti ću puno toga i to me veseli više i od samog natjecanja i bine. 
 
5. Imate li neka osobita očekivanja od tog natjecanja? Možda priželjkujete određeni plasman ili vam nije milo predviđati budućnost?
 
M: Ako sve odradim kako treba mislim da imam proporcije i formu za finale. Mlad sam, tek mi je nepunih 26 godina i mogu se natjecati još sljedećih 20 godina. Cilj je još jednom uzeti seniorsku zlatnu medalju, ne očekujem to sada, ali očekujem to od sebe u sljedećih par godina kada dobijem potrebnu zrelost, a do tada učim. Uvijek si postavljam visoke standarde jer visoki standardi daju velike rezultate.
 
V: Znam da mogu biti prva, ali i da mogu biti zadnja. Natječem se i u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji i u svakoj kategoriji očekujem preko 30 cura. Ja sam dala svoj maksimum i znam da za prvi puta bolje od ovoga ne mogu. Naravno da se nadam uspjehu, ali neću biti razočarana bilo kojim ishodom jer nema lošeg ishoda. Sve je to iskustvo. Onime što sam napravila ove sezone sam već poprilično zadovoljna, ovo bi bio šlag na tortu. Junior sam još i sljedeće dvije sezone i ako ne sada, znam da u sljedeće dvije mogu to osvojiti. Ovo će biti moje prvo veliko natjecanje i svoje nedostatke ću uviditi kada stanem kraj cura koje su prvakinje u zemljama iz kojih dolaze. 
 
6. Kada zažmirite i dozvolite si da pojedete bilo što, bez obzira na kalorije i sastav - što birate?
 
V; Palačinke i sladoled. 🙂
 
M: Ja sam ti onako - svakih par dana pojedem nešto do zadnjih par tjedana prije priprema. Onda smišljam i kalkuliram i kada dođe taj dan pojedem ono čega se prvo sjetim, ali nikada to što sam planirao. No da me pitaš što bi sada pojeo - pa znaš šta, dobar komad janjetine i nakon toga sladoled. 😀
 
7. Koje bi bilo najčešće pitanje u vašim inboxima ?
 
M: Kako da smršavim ili povećam mišićnu masu? 😀
 
V: Kako smanjiti butine? 😀
 
8. Za kraj, pitamo vas o vremenima koja dolaze - koji je "master plan" za karijeru? Gdje se vidite u bliskoj i dalekoj budućnosti?
 
V: Vidjeti ćemo nakon europskog što se tiče natjecanja, a što se tiče posla svakako učiti dalje, školovati se u istome smjeru i raditi na sebi i na drugima. 🙂
 
M: Ja sam čovjek od trenutka. Volio bih se natjecati u Classic Physique kategoriji jer smatram da imam potencijala za napraviti velike stvari u istoj, a poslovno baš kao i Valentina jer ipak radimo ono što volimo, a nema veće sreće u životu od toga. Svakako i dalje širiti viziju o bodybuildingu koju imamo u suradnji sa Protekom jer smo postali jedna velika obitelj sa istim ciljevima i interesima, što je danas nažalost jako rijetko. Vjerujem da za nas sve ono najbolje tek dolazi.
 
Proteka team želi sve najbolje Valentini i Marku i zahvaljujemo im se na vremenu koje su uspjeli izdvojiti u finalnim danima priprema kako bi odradili ovaj intervju. Nemamo što dodati osim - #SamoJako

Do Čitanja,
Luka Kuhar
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO