Košarica Narudžba

Vratio se Pakulski

01.08.2016
Luka Kuhar
Bilderski znalac, Ben Pakulski, na binu se vratio u velikom stilu. Dugo od njega nije bilo dobrih vijesti u rezultatskom smislu, ali od zaborava bilderskih kroničara spasio se u Vancouveru, gdje je uzeo prvo mjesto.

Da se odmah izuzmem iz žirija neovisnih sudaca - ja sam fan Bena Pakulskog. Imao sam ga priliku upoznati, razmijeniti s njime mišljenja o par tema tijekom FIBO sajma kroz dvije godine tamošnjih bilderskih okupljanja. Poslovno dobro potkovan, obrazovan i uspješan na bini, teško je reći da Ben nešto loše radi, no baš zato, što mogu reći da mi je drag, ne smijem sebi dati za dozvolu da ga uzdižem u nebesa. Zato ćemo napraviti dvije male sekcije.

Pozitivno - Vakuum! Dap, nisam mislio da ću ovu riječ za zrakoprazni prostor koristiti u open kategoriji modernog bodybuildinga. Stvarno rijetko viđena pojava na pozornici danas i to još u režiji natjecatelja kojeg su prozivali zbog trbuha i bačvastog torza. Da sam morao birati natjecatelja koji će "isfurati" vakuum na bini - Pakluski bi bio van top 6. Forma koju je prezentirao bila je vrlo dobra. Moramo to istaknuti jer baš je taj segment najčešća točka spoticanja bildera na bini. Sve je to tu nekako, kad ono, forma kao da se zapravo nije spremao za ovo natjecanje. Kod Pakulskog su promašaji rijetki i neznatni, pa, što manjka figurom, zna popraviti formom. Warrenovski, rekao bih, iako bi Ben to instantno zamjerio. Tu su naravno i noge koje Pakulskom na bini znače veliku prednost nad konkurencijom. Masivni, vidno separirani kvadricepsi, zategnuta zadnja loža, gigantski listovi i općenito dobar oblik natkoljenice, guraju Bena u dobrom smjeru. Dodajte svemu ovome popravljenu izvedbu obaveznih poza i imate bodybuildera kojeg je teško nadjačati, kako je i pokazao u Vancouveru.

Negativno - Eh ta građa, oku vrlo osrednja pogotovo u tranziciji između poza gdje Ben izgleda, da to lijepo kažemo, nezgrapno. Ruke o kojima toliko mnogo govori tako slabo napreduju da u prednjem duplom bicepsu jedva izgledaju napeto, definitivno najslabija mišićna skupina nakon koje je u stopu prate osrednja leđa. Nema wow faktora u duplom bicepsu niti zapanjujuće širine u širenju latova. Ako ćemo suditi po onoj da se natjecanja uglavnom osvajaju s leđa, Pakulski ima problem. Tijelo općenito izgleda malo potrošeno kada nije pogodio pozu sto posto i u pravom trenutku fotografiran. Sjećam ga se prije nekog vremena na Flex Pro natjecanju gdje je u duplom latu sprijeda izgledao kao da će poletjeti s bine i srušiti snove konkurenciji. Wow faktor se smanjio, a to nije dobro kod bodybuildera koji realno nije esteta.

Ben se ovime kvalificirao za Olympiju, otvorena su mu vrata da se pojavi u okršaju s najboljima. Nažalost, mislim da bi tamo prošao u najboljem slučaju osrednje jer se top bodybuilderi seciraju na nijanse koje je jako teško uopće pravdati pristranim fanovima, pa kako onda doći sa čitavim manjkavim skupinama. Ipak, pobjeda je tu, Ben je pokazao da nije otpisan, da još može potegnuti i zapapriti mnogima. Nadam se da će u tom tonu i nastaviti.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO