Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Minerali! Sitni, ali bitni

Suplementi | 28. Kolovoz 2023. 13 minuta

Minerali su esencijalni mikronutrijenti važni za pravilno funkcioniranje ljudskog tijela. Najvažniji su kalij, kalcij, magnezij, cink i željezo. Saznajte zašto su važni u našem članku.

Minerali su jedan od glavnih mikronutrijenata nužnih za ljudsko zdravlje. Često zaboravljeni i podcijenjeni u svom djelovanju, ovi sićušni spojevi utječu na mnoštvo tjelesnih funkcija koje su bitne za opću dobrobit. Od čvrstoće kostiju do živčanih impulsa, minerali su neopjevani heroji koji osiguravaju skladno funkcioniranje našeg tijela.

U ovom članku istražit ćemo svijet minerala, istražujući koji bi to minerali bili najvažniji, njihove funkcije i vitalne uloge koje imaju u održavanju optimalnog zdravlja. Od kalcija i željeza do cinka i magnezija, svaki mineral daje svoj jedinstveni doprinos našem tijelu. Dakle, započnimo!

Uloga i značaj minerala

Minerali su anorganski elementi koji su potrebni našim tijelima u relativno malim količinama, ali njihov značaj je neporeciv. Djelujući kao esencijalne hranjive tvari, temelj su za pravilno funkcioniranje brojnih fizioloških procesa.

Od zdravlja kostiju i proizvodnje energije do prijenosa živčanih impulsa i imunološke funkcije, minerali su temelj pravilnog funkcioniranja naših zamršenih bioloških procesa. Oni djeluju kao kofaktori za enzime, katalizatori za kemijske reakcije i regulatori ravnoteže tekućine, među mnogim drugim kritičnim ulogama.

Dok su vitamini često u centru pažnje, minerali osiguravaju stabilnost i ravnotežu našeg tijela. Njihove uloge mogu biti suptilne, ali utjecaj je znatan. Unatoč tome što su potrebni u tragovima, minerali su ipak neophodni za održavanje vitalnog zdravlja i dobrobiti.

Nekoliko minerala ključno je za održavanje naše fiziološke ravnoteže i osiguravanje optimalnog zdravlja. Ovi minerali, koji se često nazivaju ''esencijalni minerali'', igraju različite uloge u različitim tjelesnim funkcijama. U njih spada kalcij, željezo, kalij, magnezij i cink.

Kalcij: Graditelj kostiju

kalcij graditelj kostiju

Kalcij je mineral koji nadilazi svoju reputaciju graditelja kostiju. To je kamen temeljac zdravlja kostiju, a pridonosi njihovoj strukturi i snazi. Nadalje, kalcij je ključan u kontrakciji mišića i prijenosu živčanih impulsa, što ga čini osnovnim za bavljenje tjelesnom aktivnošću i cjelokupnu mobilnost.

Kalcij se može pronaći u hrani, primjerice u liječnim proizvodima, lisnatom povrću, hrani posebno obogaćenoj kalcijem i određenoj ribi. Nužan je za sve dobne skupine, od djetinjstva do starosti. Posebno je tijekom rasta kalcij važan za formiranje jakih kostiju; koliko puta ste samo čuli da treba piti mlijeko da narastete veliki i jaki kroz odrastanje? No, kalcij je važan i u odrasloj dobi jer pomaže u održavanju gustoće kostiju. Što bi značilo da je piti mlijeko da budeš velik i jak važno - uvijek!

Za one koji nisu fanovi mlijeka ili nisu sigurni unose li dovoljno kalcija putem hrane, isti se uvijek može nadoknaditi putem suplementacije. Neadekvatan unos kalcija može dovesti do slabljenja kostiju i povećati rizik od osteoporoze.

Željezo: Prenositelj kisika

željezo prenositelj kisika

Željezo ima presudnu ulogu u našem tijelu kao središnja komponenta hemoglobina, proteina odgovornog za prijenos kisika iz pluća do svake stanice. Dodatno, željezo je uključeno u proizvodnju energije, pomažući u stvaranju adenozin trifosfata (ATP), molekule koja daje gorivo našim stanicama.

Dijetalno željezo dolazi u dva oblika: hem željezo, koje se nalazi u životinjskim proizvodima, i nehem željezo, prisutno u hrani biljnog podrijetla. Dok tijelo lakše apsorbira hem željezo, apsorpcija nehem željeza može se poboljšati konzumiranjem hrane bogate vitaminom C uz izvore željeza.

Nedostatak željeza može dovesti do anemije, stanja obilježenog umorom, slabošću i oslabljenom imunološkom funkcijom. Konzumacija hrane bogate željezom poput nemasnog mesa, graha i tamnog lisnatog povrća ključna je za sprječavanje nedostatka željeza i održavanje cjelokupnog zdravlja. U slučaju kroničnog manjka željeza, liječnik obično propisuje lijek koji to treba nadoknaditi, a postoji i suplementacija koja tijelo opskrbljuje tim mineralom.

Magnezij: Multitasker

magnezij multitasker

Magnezij je svestrani mineral koji sudjeluje u preko 300 biokemijskih reakcija u tijelu. Neophodan je za rad mišića i živaca, proizvodnju energije i sintezu DNK i proteina. Osim toga, magnezij igra vitalnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka i održavanju srca zdravim.

Prehrambeni izvori magnezija uključuju orašaste plodove, sjemenke, cjelovite žitarice, lisnato povrće i mahunarke. Adekvatan unos magnezija povezan je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, budući da podupire širenje krvnih žila, smanjuje upalu i pomaže u kontroli krvnog tlaka.

Magnezij djeluje umirujuće na živčani sustav i potiče opuštanje. Pomaže u upravljanju stresom reguliranjem razine kortizola i promicanjem proizvodnje neurotransmitera koji pridonose osjećaju blagostanja. Osim toga, magnezij je povezan s poboljšanom kvalitetom i trajanjem sna, što ga čini esencijalnim mineralom za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Magnezij se također može dodatno unijeti putem suplementacije.

Kalij: Ravnoteža elektrolita

kalij ravnoteža elektrolita

Kalij je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže elektrolita unutar stanica i tjelesnih tekućina. Djeluje zajedno s natrijem na regulaciju razine vode, živčanih signala i kontrakcije mišića.

Kalij je nužan za zdravlje srca jer pomaže u održavanju zdravog srčanog ritma i održava pravilnu razinu krvnog tlaka. Također pomaže u radu mišića, što je vitalno za razne procese kao što su probava i respiratorni pokreti.

Hrana bogata kalijem uključuje banane, krumpir, lisnato povrće i citrusno voće. Prehrana bogata kalijem povezana je sa smanjenim rizikom od visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti. Kalij pomaže uravnotežiti učinke natrija, pridonoseći nižim razinama krvnog tlaka i poboljšanju zdravlja srca.

Cink: Podrška imunitetu

cink podrška imunitetu

Cink je svestran mineral koji ima ključnu ulogu u raznim fiziološkim funkcijama. Neophodan je za podršku imunološkom sustavu, pomažući u proizvodnji i funkcioniranju imunoloških stanica. Osim toga, cink je uključen u procese zacjeljivanja rana i doprinosi boljem metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masti.

Cink se može naći u namirnicama poput mesa, orašastih plodova, sjemenki i mahunarki. Posebno je važan za rast i razvoj jer podržava diobu stanica i sintezu DNA. Pravilan unos cinka ključan je u razdobljima brzog rasta, poput djetinjstva i adolescencije. Manjak cinka može dovesti do oslabljene imunološke funkcije, čineći tijelo osjetljivijim na infekcije. Cink se također može naći kao suplement.

Minerali igraju važnu ulogu u našem zdravlju. Od čvrstoće kostiju do proizvodnje energije, imunološke potpore do funkcije živaca, svaki mineral na jedinstven način doprinosi skladnom funkcioniranju tijela.

Budući da ti sićušni, ali vitalni elementi upravljaju brojnim tjelesnim procesima, nužno je održavati uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima. Uključivanje raznovrsne cjelovite hrane osigurava da tijelo dobije potreban spektar minerala za optimalnu izvedbu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni