Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €
Za svaku narudžbu iznad 100€ izaberi majicu GRATIS! Prikaži ponudu →

Mogu li trenirati s utezima - na prazan želudac

Trening | 10. Travanj 2024. 4 minuta

Trening na prazan želudac prakticira se zbog bržeg mršavljenja i reguliranja metabolizma. No, postoje prednosti i mane, ovisno o našim ciljevima.

Treniranje na prazan želudac jedna je od onih stvari u fitness svijetu koja je izazvala brojna mišljenja. Mnogi su ga prihvatili kao odličan koncept, hvaleći potencijal takvog treniranja za bolje sagorijevanje masti i metaboličku učinkovitost, dok mu se drugi protive. Što je točno na stvari?

Trening natašte - da ili ne?

Trening natašte - da ili ne

Trening na prazan želudac ili trening natašte privukao je pozornost zbog brojnih navodnih dobrobiti, posebno zbog poboljšanog sagorijevanja masti i veće osjetljivosti na inzulin.

Ta pretpostavka se temelji na činjenici da se naše tijelo više oslanja na pohranjenu masnoću za energiju kada smo gladni, što potencijalno dovodi do većeg gubitka masnoće tijekom vremena. Osim toga, kada ne jedemo prije treninga, može se povećati osljetljivost na inzulin, što pomaže u boljoj regulaciji šećera u krvi i potencijalno smanjuje rizik od metaboličkih poremećaja.

Međutim, vježbanje natašte također ima potencijalne nedostatke. Kada vježbamo bez da smo unijeli dovoljno goriva u naše tijelo, imamo manje energije koja nam je potrebna za intenzivne napore, što može dovesti do smanjene sportske izvedbe. Štoviše, treniranje na prazan želudac može povećati rizik od razgradnje mišića, osobito ako odrađujete duge treninge ili radite vježbe visokog intenziteta.

Važno je uzeti u obzir pojedinačne čimbenike kada odlučujete hoćete li u svoju rutinu uključiti vježbanje natašte. Neki pojedinci, osobito oni koji žele maksimizirati gubitak masti ili poboljšati metaboličko zdravlje, mogu imati koristi od treninga na prazan želudac. Međutim, drugi, poput sportaša ili pojedinaca sa specifičnim prehrambenim potrebama, mogu osjetiti smanjenu izvedbu ili nelagodu bez odgovarajuće prehrane prije treninga.

Utjecaj na izvedbu i rast mišića

Utjecaj na izvedbu i rast mišića

Vježbanje s utezima na prazan želudac može imati značajan učinak na našu izvedbu i rast mišića, što su ključni faktori za one koji žele maksimizirati svoje rezultate vježbanja.

Kada dižete utege bez prethodnog unosa hrane, našem tijelu može nedostajati lako dostupnih izvora energije, što potencijalno može dovesti do smanjenih performansi tijekom sesija dizanja utega. Bez dovoljno goriva, možemo osjetiti umor ranije tijekom vježbanja, teško podizati veće utege ili će nam teško održavati uobičajeni intenzitet treninga i razinu izdržljivosti.

Vježbanje natašte isto tako može utjecati na sintezu mišićnih proteina, proces kojim naše tijelo gradi i obnavlja mišićno tkivo. Konzumacija hrane bogate proteinima ili dodataka prije vježbanja osigurava aminokiseline potrebne za poticanje sinteze mišićnih proteina. Međutim, kada treniramo na prazan želudac, naše se tijelo može više oslanjati na pohranjene aminokiseline, što potencijalno dovodi do većeg raspada mišića tijekom vježbanja.

Brojna istraživanja potvrđuju ovu tezu, kao ono objavljeno u Journal of the International Society of Sports Nutrition koje tvrdi da je konzumacija obroka bogatog proteinima prije vježbanja s utezima dovela do veće sinteze mišićnih proteina i poboljšane mišićne hipertrofije u usporedbi s vježbanjem natašte. Drugo istraživanje objavljeno u Journal of Strength and Conditioning Research objavila je da su pojedinci koji su konzumirali ugljikohidrate prije vježbanja pokazali bolju izvedbu i veći dobitak na snazi u usporedbi s onima koji su trenirali bez jedenja prije treninga.

Dok vježbanje natašte može ponuditi neke prednosti, kao što je povećano sagorijevanje masti, važno je razmotriti njihov potencijalni utjecaj na izvedbu i rast mišića. Oni koji žele optimizirati svoje rezultate treninga mogli bi imati koristi od konzumiranja uravnoteženog obroka ili međuobroka koji sadrži ugljikohidrate i proteine prije treninga s utezima.

Savjeti za vježbanje na prazan želudac

Hrpa aminokiselina u samo jednoj mjerici

Za pojedince koji razmišljaju o treniranju s utezima na prazan želudac, postoji nekoliko praktičnih savjeta kako osigurati sigurnost i optimizirati izvedbu. Prije svega, važno je slušati svoje tijelo i obratiti pažnju na to kako se osjećate tijekom treninga. Ako osjetite pretjerani umor, vrtoglavicu ili ošamućenost, to može biti znak da vašem tijelu treba gorivo prije vježbanja.

Jedna strategija za ublažavanje potencijalnih negativnih učinaka treninga na prazan želudac je konzumacija esencijalnih aminokiselina ili aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) prije treninga. Ovi dodaci daju tijelu lako dostupne aminokiseline, koje mogu spriječiti razgradnju mišića i podržati sintezu mišićnih proteina tijekom vježbanja.

Hidratacija je također ključna kada trenirate na prazan želudac, jer dehidracija može pogoršati osjećaj umora i narušiti izvedbu vježbanja. Obavezno pijte puno vode prije, tijekom i nakon treninga kako biste ostali hidrirani i održali optimalnu izvedbu.

U konačnici, odluka o treniranju s utezima na prazan želudac trebala bi se temeljiti na individualnim preferencijama, ciljevima i toleranciji. Primjenjujući ove praktične savjete i slušajući signale svog tijela, možete sigurno uključiti treninge natašte u svoju rutinu i optimizirati svoje rezultate treninga.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni