Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što sve možeš napraviti sa whey proteinima?

Recepti | 07. Kolovoz 2023. 10 minuta

Whey protein postao je svestrana namirnica u modernom načinu života. Odličan dodatak prehrani može mnoštvo obroka obogatiti dodatnim proteinima.

Whey ili protein sirutke u prahu postao je popularan i svestran dodatak prehrani u svijetu fitnessa, ali i odlična nadopuna prehrani na koju često zaboravimo zbog današnjeg užurbanog životnog tempa. Ima širok raspon primjena, zbog čega su zadovoljno vježbači, sportaši, oni koji žele živjeti zdravije ili samo unijeti više proteina u prehranu.

Ovaj članak se bavi raznim načinima kako whey protein možete primijeniti u svojoj prehrani, od klasičnih proteinskih shakeova do inovativnih recepata i obroka.

Zašto su whey proteini korisni?

tesla whey charger 100 proteini u prahu

Whey protein vrlo je svestran i naširoko hvaljen dodatak prehrani koji je stekao ogromnu popularnost u zdravstvenoj i fitness zajednici. Dobiven iz mlijeka tijekom procesa proizvodnje sira, protein sirutke je potpuni izvor proteina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne za razne tjelesne funkcije. Bogat je aminokiselinama razgranatog lanca (BCAA), posebice leucinom, koji igra vitalnu ulogu u poticanju sinteze mišićnih proteina i poticanju rasta mišića.

Osim što je odličan za izgradnju mišića i snage, whey protein je odlična nadopuna prehrani. Lako je probavljiv i brzo se apsorbira u tijelu, što ga čini idealnim obrokom nakon treninga kako bi se mišići što brže oporavili.

Jedan značajan aspekt whey proteina je dostupnost različitih vrsta, od kojih svaka ima jedinstvene karakteristike.

Koncentrat sirutke sadrži veću razinu masti i ugljikohidrata, ali je pristupačniji, što ga čini popularnim izborom među fitness entuzijastima. Izolat sirutke, s druge strane, prolazi kroz dodatnu obradu kako bi se uklonile masti i laktoza, što rezultira višim sadržajem proteina s manje kalorija. Hidrolizat sirutke je prethodno obrađen peptidima, što ga čini lakšim za apsorpciju i idealan je za osobe s intolerancijom na laktozu.

Važnost whey proteina kao dodatka prehrani u fitnessu i prehrani ne može se podcijeniti. Za sportaše i aktivne pojedince, protein sirutke pomaže u oporavku i obnavljanju mišića, promičući optimalnu izvedbu tijekom treninga. Štoviše, za one koji žele održati kilažu ili smršavjeti, protein sirutke može biti učinkovito sredstvo jer pomaže povećati osjećaj sitosti i podržava zdrav metabolizam.

Whey protein u smoothiejima i šejkovima

proteinski smoothie

Jedan od najjednostavnijih načina za uključivanje proteina sirutke u prahu u vašu prehranu je njegovim dodavanjem u smoothieje i šejkove. Ovi svestrani pripravci ne samo da pružaju ukusnu i osvježavajuću poslasticu, već nude i brz i jednostavan način za povećanje unosa proteina.

Eksperimentirajte s raznim sastojcima kako biste svoje proteinske shakeove prilagodili svojim preferencijama i prehrambenim potrebama. Dodajte chia sjemenke, lanene sjemenke ili sjemenke konoplje za dodatna vlakna i omega-3 masne kiseline, a voće za dodatnu slatkoću. Malo ekstrakta vanilije, mrvica kakao praha ili čajna žličica instant kave također mogu doprinijeti profilu okusa.

Smoothie s bobičastim voćem

1 mjerica Superior Whey Core proteina
1 šalica svježeg ili smrznutog bobičastog voća
1 banana
Pola šalice grčkog jogurta

Pomiješajte mjericu proteina sirutke u prahu s mješavinom svježeg ili smrznutog bobičastog voća, banane i grčkog jogurta za voćni i hranjivi shake koji je bogat antioksidansima i vitaminima.

Brzi čokoladni shake s kavom

1 mjerica Superior Whey Core proteina, okus čokolada
1 banana
4 kocke leda
200 ml mlijeka
1 do 2 žličice kave

U blender stavite proteine, bananu, led, mlijeko i kavu te sve smiksajte za ranojutarnji smoothie koji razbuđuje i hrani.

Whey proteini u pekarskim proizvodima i grickalicama

muffini

Osim što možete napraviti hranjive smoothie i shakeove, s whey proteinima se može i peći. Od grickalica do deserta, s whey proteinima može se podići nutritivni profil hrane pekarskih proizvoda i slatkiša.

Proteinske palačinke

2 mjerice Superior Whey Core proteina
2 jaja
Voda ili bademovo mlijeko
1 žličica praška za pecivo

Pomiješajte sve sastojke osim vode ili bademovog mlijeka, a zatim dodajte tek toliko tekućine da smjesa postane dovoljno gusta za izlijevanje. Palačinke se peku na dobro zagrijanoj tavi, mjerica po mjerica, dok ne postanu zlatno smeđe boje. Na palačinke možete staviti maslac od kikirikija, bobičasto voće ili med.

Proteinski muffini

2 mjerice Tesla Whey Charger 100 proteina
1 žličica praška za pecivo
115 g brašna
115 g maslaca od kikirikija
 250 g kaše od jabuke, nezaslađene
Čokolada, orasi, bademi, grožđice po želji

Pomiješati sve suhe sastojke, a zatim u njih dodati maslac od kikirikija i kašu od jabuke te miješati dok se ne prožme. Umiješati dodatak po želji, podijeliti muffine u kalupiće i peći 10-12 minuta. Ostaviti da se ohlade i jesti.

Eksperimentirajući s različitim receptima i idejama za obroke, može se složiti širok raspon obroka s whey proteinima. Od podrške rastu i oporavku mišića do pružanja brze i hranjive zamjene za obrok, whey proteini pokazao se kao prikladna i ukusna opcija za ljude svih dobi i stilova života.

Sa svojom praktičnošću i zdravstvenim prednostima, whey protein otvara uzbudljive mogućnosti za one koji žele unaprijediti svoju prehranu bez žrtvovanja okusa i užitka. Bilo da ste sportaš, fitness entuzijast ili jednostavno želite održavati uravnoteženu prehranu, whey protein može igrati značajnu ulogu u podršci vašem cjelokupnom zdravlju i fitness ciljevima.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni