Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što trebate znati o vitaminima, mineralima i zdravlju?

Suplementi | 09. Siječanj 2023. 11 minuta

Vitamini i minerali osnovni su nutrijenti koje naše tijelo treba da može ispravno funkcionirati. No, u moru vitamina i minerala, teško je odrediti koje točno bi trebali uzimati i unosimo li ih dovoljno putem hrane u tijelo.

Vitamini i minerali osnovni su nutrijenti potrebni našem tijelu koje možemo pronaći u raznim namirnicama. Igraju važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja tako što doprinose očuvanju naših kostiju, jačaju naš imunitet i potpomažu opće razine energije našeg organizma. Važni su i u probavi jer upravo su vitamini i minerali ti koji pomažu apsorpciju nutrijenata iz hrane.

Imati izbalansiranu prehranu najbolji je način za unijeti vitamine i minerale koje trebamo. No, s obzirom na ubrzan način života, teško je pratiti unosimo li stvarno dovoljnu količinu tih osnovnih nutrijenata u naše tijelo. Ma, nije jednostavno ni odrediti koji točno vitamini i minerali bi bili najbolji za naše zdravlje. Baš zato smo napisali ovaj članak. Jer svesti sve na suhoparnost naprosto nikome nije zanimljivo...

Vitamin A: kralj antioksidansa i njegovi benefiti za vaše tijelo

kralj antioksidansa vitamin a

Vitamin A poznat je i kao kralj antioksidansa. Osnovni je to nutrijent koji igra vitalnu ulogu u održavanju našeg dobrog zdravlja. No, nekako je najzapamćeniji po tome što naš organizam pomaže očuvati od slobodnih radikala i upala. Nerijetko se u raznoraznim istraživanjima spominje i kako može doprinijeti smanjenju rizika od oboljenja kroničnim bolestima.

Benefiti vitamina A za naše tijelo su stvarno višestruki, pa je poznato da može pomoći u poboljšanju zdravlje naše kože, kose, noktiju, kostiju - čak i vida!

Vitamin A možemo pronaći u pregršt različitih namirnica, kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, žuto i narančasto voće i povrće, lisnato zeleno povrće, jetrica te riba. Preporučena dnevna doza (RDI) unosa vitamina A za odrasle žene je oko 700 mikrograma, dok je za odrasle muškarce to oko 900 mikrograma. Maksimalan unos je do 3000 mikrograma dnevno. 

Vitamin B kompleks: kako može pomoći metabolizmu i funkciji mozga?

vitamin b kompleks

Vitamin B kompleks grupa je osam vitamina topljivih u vodi koji pomažu naš metabolizam i funkciju mozga. Metabolizmu može doprinijeti podizanjem opće razine energije u tijelu, no vjerojatno najvažniji učinak vitamina B jest u tome što pomaže pretvaranje energije u hranu. Ubrzavanjem metabolizma vitamin B može doprinijeti poboljšanju probave općenito. Podizanjem razine energije u tijelu, vitamin B može pomoći kognitivne funkcije, kao što su koncentracija i mogućnost pamćenja. Vitamin B važan je i za održavanje zdravlja kože, očiju i kose.

Ovih osam vitamina, koji uključuju B1, B2, B3, B5, B6, B7 ili H, B9 te B12 (treba ovdje neka pjesmica za zapamtiti, zar ne?), možemo pronaći u različitim vrstama hrane, bilo da se radi o mesu, rini, jajima, mliječnim proizvodima, orašastim plodovima, grahoricama i žitaricama. Preporučena dnevna doza (RDI) unosa B kompleks grupe razlaže se na vitamine koji spadaju pod taj naziv, a nije ista za muškarce i za žene.

Vitamin C: ultimativni zaštitnik organizma

Vitamin C jedan je od osnovnih nutrijenata u našem tijelu koji ima višestruku ulogu, počevši od ljepote do zdravlja. Pomaže formiranju kolagena u našem tijelu, pa samim time vitamin C doprinosi ljepšoj koži, zdravijim kostima i krvožilnom sustavu.

Može doprinijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, pomoći brže zacjeljivanje rana i obrani organizma od infekcije. Smatra ga se snažnim antioksidansom, a poznato je i kako pomaže apsorpciju željeza iz hrane. Jako je važan za bolji imunitet, a često se koristi i u različitim rutinama njege kože izvanjskom primjenom.

Vitamin C možemo pronaći uglavnom u voću i povrću, kao što su naranče, jagode, kelj, brokula i paprika. Preporučena dnevna doza (RDI) ovog vitamina za odrasle žene je 75 miligrama, a za odrasle muškarce 90 miligrama. Maksimalna dnevna doza je do 2000 mikrograma dnevno.

Cink: za zdravlje imuniteta i pomoć protiv akni

vitamini i minerali koje trebaš

Cink je osnovni mineral kojeg se smatra ključnim u izgradnji boljeg i snažnijeg imuniteta. Poznato je kako može doprinijeti boljoj obrani tijela od raznih bolesti i infekcija svojim snažnim protu-upalnim i antibakterijskim svojstvima, a često ga se preporuča uzimati kako bi pomogao protiv simptoma prehlade i gripe. 

Upravo su njegova antibakterijska i protu-upalna svojstva to što ga čini pozitivnim faktorom u borbi protiv akni. Cink tako može pomoći smanjenju crvenila, oticanja i iritacije nastale zbog akni, ali i doprinijeti reguliranju proizvodnje sebuma, pa samim time i izbijanja akni. Slično kao vitamin C, i cink pomaže proizvodnju kolagena te popravak oštećenih tkiva, a često ga se koristi kao zaštitu protiv opasnih sunčevih zraka.

Cink možemo pronaći u hrani, primjerice u kamenicama, govedini, mesu peradi, jajima, orašastim plodovima i sjemenkama, žitaricama, povrću i mliječnim proizvodima. Preporučena dnevna doza (RDI) unosa cinka za odraslu ženu iznosi 8 miligrama, dok je za odraslog muškarca to 11 miligrama. Maksimalna dnevna doza je do 40 mikrograma.

Vitamini i minerali iznimno su važni nutrijenti za ljudski organizam. Značajno mogu doprinijeti našem zdravlju, ali i tome da se osjećamo energičnije, spremni za različite dnevne izazove. Vitamini A i C, B kompleks i mineral cink samo su neki od nutrijenata koje bi bilo dobro da unosimo redovito i u dovoljnim količinama u naše tijelo. Odluku o tome hoćete li to učiniti putem hrane ili suplementacijom u potpunosti prepuštamo vama.

Ali sumnje nema, važni su za svakoga!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni