Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što učiniti ako imaš masnu kožu?

Savjeti | 11. Ožujak 2024. 4 minuta

Masnoća kože jedan je od onih problema s kožom kojeg se teško riješiti. Prehana, hidratacija i suplementacija u tome nam mogu pomoći.

Masna koža jedan je od onih problema s tenom čije rješavanje se često čini nemoguće dok se sama metoda rješavanja tog problema često svodi na frustrirajuće pokušaje i pogreške. Radi se o prekomjernoj proizvodnji sebuma zbog čega se masna koža presijava, pore su nam proširene, a akne se pojavljuju češće.

Razlozi koji čine kožu masnom su razni - od hormonalnih fluktuacije do generalne genetske predispozicije. Vlaga, stres, premalo tekućine i nezdrava hrana još su neki od potencijalnih razloga. U ovom članku ćemo se osvrnuti na razne metode pomoću kojih možemo našu kožu učiniti ljepšom i čišćom, s posebnim naglaskom na prehranu i suplementaciju.

Utjecaj prehrane na zdravlje kože i proizvodnju sebuma

Utjecaj prehrane na zdravlje kože i proizvodnju sebuma

Prehrana je jedan od bitnijih segmenata našeg životnog stila koji utječe na naše zdravlje općenito, a sasvim sigurno i na naš ten. Hrana koju konzumiramo može izravno utjecati na zdravlje vaše kože i proizvodnju masnoće. Prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima može osigurati osnovne hranjive tvari i antioksidanse koji podržavaju zdravlje kože.

S druge strane, prerađena hrana s velikom količinom rafiniranog šećera i mliječni proizvodi često se povezuju s povećanom proizvodnjom sebuma i pojavom akni kod nekih pojedinaca. Smanjena konzumacija slatkih grickalica i grickalica općenito te mliječnih proizvoda može značajno doprinijeti zdravlju naše kože. Uravnotežena prehrana odličan je način za poboljšati zdravlje naše kože i regulirati proizvodnju masnoće.

A suplementacija? Što s njom?

Općenito govoreći, ne postoji specifičan suplement koji možemo koristiti kako bi točno ciljao naš problem s masnom kožom. No, vitamini i minerali mogu pomoći poboljšati zdravlje kože općenito, što indirektno može popraviti naš ten.

Regulacija proizvodnje sebuma uz cink

Regulacija proizvodnje sebuma uz cink

Cink je svakako jedan od njih. Poznat je po svojim protuupalnim svojstvima i bitnoj ulozi koju ima za zdravlje kože. Pomaže regulirati proizvodnju masnoće na koži, smanjiti prisutnost akni i ubrzati proces zacjeljivanja rana. Cink je odličan način za pospješiti regulaciju proizvodnje sebuma, što može doprinijeti smanjenju masnoće na našoj koži i učestalost izbijanja akni. Osim toga, cink ima odlična antioksidativna svojstva koja pomažu zaštiti našu kožu.

Omega 3 i smanjenje upalnih stanja

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masti koje podupiru zdravlje naše kože tako što smanjuju upalu i održavaju lipidnu membranu kože čitavom. Osim toga, omega 3 pomaže smanjiti i kontrolirati učestalu pojavu akni, ublažiti ekceme i psorijazu tako što smanjuju upalu i podupiru hidrataciju kože. Omega 3 masne kiseline odlične su i za bolju proizvodnju kolagena zbog kojeg koža ostaje čvrsta i mladolika.

Vitamin A za regeneraciju kože

svi vitamini i minerali u samo 2 tablete

Vitamin A po pitanju njege kože često susrećemo u kremama i serumima, posebno u obliku retinoida. Općenito podupire zdravlje kože tako što pospješuje obnovu stanica i smanjuje proizvodnju masnoće na koži. Pomaže otčepiti pore, smanjiti izbijanje akni te izblijediti hiperpigmentaciju i ožiljke od akni. Vitamin A odličan je način za poduprijeti prirodne procese obnavljanja kože kako bi imali lijepši i čišći ten.

Vitamin D i zdravlje kože

Vitamin D jako je važan za zdravlje kože jer podupire imunitet te promiče rast novih stanica i popravljanje oštećenih. Smanjuje upalu, pomaže zaštiti od UV zračenja i podupire zacjeljivanje rana. Dovoljne količine unesenog vitamina D često se povezuju uz manji rizik od kožnih stanja kao što su akne, ekcemi i psorijaza.

Antioksidativni vitamin E

Vitamin E snažan je antioksidans koji štiti kožu od oštećenja nastalih zbog slobodnih radikala i UV zračenja. Pomaže nahraniti i hidratizirati kožu, popravlja njenu teksturu i izgled općenito. Također promiče zacjeljivanje rana, smanjuje upalu i izblijeđuje ožiljke, zbog čega koža izgleda zdravije i svježije.

Hidratacija i zdrav ten

Uz prehranu i suplementaciju, hidratacija je ključna za održavanje kože zdravom, bez obzira na njen tip. Konzumiranje dovoljno tekućine tijekom dana pomaže u ispiranju toksina iz tijela, reguliranju proizvodnje masnoće i održavanju kože hidratiziranom iznutra. Općenito govoreći, trebalo bi popiti najmanje osam čaša vode dnevno. Točnije, žene bi trebale piti oko 2 i pol litre vode, a muškarci oko 3 i pol litre vode dnevno. 

Kada unosimo dovoljno tekućine u tijelo, voda osigurava da su stanice kože dobro hidratizirane, zbog čega koža ima glađi i ljepši izgled. Također pomaže održavati barijeru kože zdravom i zaštićenom od izvanjskih utjecaja, očistiti tijelo iznutra putem sekreta te nahraniti svaku stanicu u našem tijelu tako što prenosi hranjive tvari.

Regulacija masne kože zahtijeva kombinaciju ciljanih proizvoda za njegu kože, prilagodbu načina života i strpljenje. Dosljednost je ključna, stoga se marljivo držite svoje rutine njege kože i dajte joj vremena da poluči rezultate.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni