Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Vitamin B - ultimativni vodič

Suplementi | 24. Ožujak 2023. 10 minuta

Vitamin B je esencijalni vitamin koji igra važnu ulogu u brojnim procesima u našem tijelu. Pročitajte sve što trebate znati o vitaminu B u našem ultimativnom vodiču.

Pod nazivom ‘vitamin B’ podrazumijevamo skupinu vitamina neophodnih za pravilno funkcioniranje tijela, od održavanja zdrave kože, očiju, kose i jetre, do pravilnog funkcioniranja živaca i proizvodnji energije. Također pomaže tijelu da učinkovitije metabolizira ugljikohidrate, masti i bjelančevine. Koji bi to sve vitamini B bili?

Vitamini B su topljivi u vodi, a u njih ubrajamo B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12 - da, baš se lako pamti, zar ne? Zajedno se još nazivaju i B kompleks, a svaki od njih obavlja različitu svrhu u našem tijelu.

Vitamin B1 ili tiamin

Vitamin B1 ili tiamin

Tiamin je česta komponenta razne B vitamin suplementacije, dok u hrani dolazi u cjelovitim žitaricama, chia sjemenkama, bademima, grahu, leći, jajima, govedini i svinjetini. Pomaže pretvoriti glukozu u energiju i igra važnu ulogu u funkcioniranju živaca.

Vitamin B2 ili riboflavin

Riboflavin je važan u metabolizaciji energije, ali i za zdravlje mitohondrija u kojima je dio dva bitna koenzima. Pomaže razbiti masti, proteina i ugljikohidrate tako da se mogu iskoristiti za staničnu energiju. Dobri izvori vitamina B2 su žutanjci, jetrica, govedina, svinjetina i piletina, tunjevina i losos, zeleno povrće, chia sjemenke, bademi i žitarice.

Vitamin B3 ili niacin

Niacin također sudjeluje u pretvaranju ugljikohidrata, masti i alkohola u energiju. Doprinosi zdravlju kožu, živčanog i probavnog sustava. Dok drugi oblici vitamina B ne ostaju stabilni tijekom kuhanja, niacin je iznimnka te ga se jako malo izgubi prilikom pripreme jela. Vitamin B3 je u hrani prisutan u tunjevini, puretini i piletini, svinjetini i govedini, gljivama, smeđoj riži, kikirikiju, sjemenkama i orašastim plodovima, avokadu i grašku.

Vitamin B5 ili pantotenska kiselina

Slično kao i drugi oblici vitamina B, pantotenska kiselina nužna je za metabolizaciju nutrijenata. U ovom slučaju radi se o proteinima, ugljikohidratima, mastima i alkoholu, a vitamin B5 je jako važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i hormona. Vitamin B5 može se pronaći u shiitake gljivama, jetrici, govedini, ribi, mlijeku, jogurtu i siru, žutanjcima, sjemenkama suncokreta i kikirikiju.

Vitamin B6 ili piridoksin

Vitamin B6 ili piridoksin

Piridoksin je nužan za metabolizaciju proteina i ugljikohidrata, ali i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Također je dio određenih kemikalija u mozgu te pozitivno utječe na procese u mozgu i njegov razvoj, imunološki sustav i hormonalnu aktivnost. U hrani vitamin B6 pronalazimo u svinjetini, govedini i goveđoj jetrici, puretini i piletini, tunjevini i lososu, slanutku, bananama, krumpiru i raznim sjemenkama te orašastim plodovima.

Vitamin B7 ili biotin

Biotin je nužan za metabolizam aminokiselina i energije, sintezu masti i glikogena. No, povećan unos biotina može značiti i višu razinu kolesterola u krvi. Dobri izvori vitamin B7 su pileća ili goveđa jetrica, losos, jaja, kvasac, avokado, sjemenke suncokreta i chia sjemenke.

Vitamin B9 ili folna kiselina

Folna kiselina je potrebna za formiranje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik po tijelu. Također je nužna za pravilan razvoj živčanog sustava u fetusu, kao i njegovu DNA sintezu i stanični rast. Hrana bogata vitaminom B9 su špinat, kelj, kupus, govedina i piletina, grašak, grah, leća, sjemenke i orašasti plodovi, jaja i avokado.

Vitamin B12 ili kobalamin

Vitamin B12 pomaže proizvodnju i održavanje crvenih krvnih zrnaca, razgradnju masti i aminokiselina za proizvodnju energije te potpomaže mentalne sposobnosti. U hrani kobalamin možemo pronaći u puretini, piletini i govedini, ribi, jajima, mliječnim proizvodima i spirulini.

Prednosti korištenja vitamina B

svi vitamini b koji ti trebaju

Manjak vitamina B može dovesti do raznih simptoma od umora do kognitivnog oštećenja. Ako se osjećate umorno ili tromo, možda je vrijeme da pogledate svoju prehranu i vidite unosite li pravu količinu vitamina B. Neki od simptoma nedostatka vitamin B u tijelu su osjećaj umora ili tromosti, infekcije dišnog sustava, usporavanje rasta u djece, promjene raspoloženja ili ponašanja te nepravilan rad srca.

B vitamini se nalaze u mnogim namirnicama, no mogu se uzimati kao suplementi ako nismo sigurni unosimo li ga dovoljno. Na taj način potencijalno možemo pomoći spriječiti infekcije, poboljšati stanično zdravlje i rast crvenih krvnih zrnaca. Moguće je podići razine energije u tijelu, popraviti apetit i probavu. Također se često koristi kao dodatak kako bi pomogao razinu testosterona kod muškaraca.

Prednosti korištenja vitamina B su velike, a primarno se odnose na osiguravanje normalnog funkcioniranja tijela i njegovog zdravlja.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni