Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Cink: pomaže li rastu mišića?

Prehrana | 18. Siječanj 2023. 10 minuta

Cink je vječno na usnama sportašima i rekreativcima. Što je on zapravo? Zašto je koristan? Saznajte u našem novom članku!

Cink je esencijalni mineral koji je prisutan u tragovima u ljudskom tijelu. Igra važnu ulogu u tjelesnim procesima, od proizvodnje hormona, preko rada našeg imunosnog sustava, pa do održavanja zdravlja kože i kostiju. Jer...zdrave kosti ne trebaju samo starijima!

Može ga se pronaći u različitim vrstama hrane - orašastim plodovima, povrću, žitaricama, mliječnim proizvodima, morskim plodovima i mesu.

Metabolizam cinka uključuje apsorpciju, raspoređivanje i lučenje cinka iz tijela. Proces apsorpcije reguliraju hormoni, proteini i drudge molekule kako bi se održala potrebna razina cinka u tkivu i organima. Nakon što se upije u tijelo, cink se raspoređuje. Igra važnu ulogu u raznim metaboličkim procesima, uključujući sintezu DNA. Posljednji korak u metabolizmu cinka jest lučenje viška cinka iz tijela.

No, što to sve znači za sportaše? Pomaže li rastu mišića ili ne?

Kako cink utječe na različite vrste hormona?

cink i hormoni

Znam, znam, opet mi nešto o hormonima, a vi ste pitali za mišiće! No, usko je vezano, vjerujte nam. Cink je tako nužan u proizvodnji hormona, posebno u sintezi i otpuštanju inzulina, testosterona i hormona rasta. Također regulira razine estrogena i kortizola. Pomaže i sintezu ugljikohidrata i masti, što doprinosi održavanju optimalnih razina hormona.

Spomenuli smo tu testosteron, estrogen i kortizol. Deficijencija cinka zato je usko vezana sa smanjenim lučenjem hormona, što dovodi do manjka spomenutih hormona, uz što je vezan povećani umor i smanjeni libido.Testosteron je tako hormon koji igra važnu ulogu i kod muškaraca i kod žena, iako ga mi uglavnom asociramo s muškarcima. Važan je za rast mišića i opće zdravlje.

Estrogen je hormon koji igra važnu ulogu u ženskom tijelu, uglavnom vezan uz ženski reproduktivni sustav, a kortizol je hormon usko vezan uz stres. Tijelo ga proizvodi kako bi regulirao metabolizam, tlak i imunosni sustav, a previsoka ili preniska razina kortizola može dovesti do raznih problema sa zdravljem.

Deficijencija cinka, koja može uzrokovati pomanjkanje nužnih hormona u tijelu, može posljedično negativno utjecati na rast i razvoj mišića. Samo neki od simptoma su mišićna atrofija, slabost, umor i sporo zacjeljivanje rana, ali i smanjenje mišićne mase i snage.

S pravilnim unosom cinka, možemo našem tijelu osigurati prikladne uvjete za proizvodnju hormona, pa posljedično i pomoći rastu naših mišića i snage tijela. Kakve to veze ima s mišićima?

Cink i rast mišića

zinc za mišiće i tijelo

Cink je mineral koji igra važnu ulogu u osiguravanju optimalnog funkcioniranja tijela. Benefiti cinka su mnogostruki, uglavnom vezani uz razvoj i pravilno funkcioniranje stanica, tkiva i organa, regulaciju hormona i imunitet. Bolja koža, poboljšana probava i apsorpcija nutrijenata te smanjenje potencijalnih upalnih procesa u tijelu, uz bolju detoksikaciju organizma samo su neki od njih.

No, što to znači za sportaše i vježbače? Bitno je za zapamtiti kako cink igra važnu ulogu u rastu i razvoju mišića. Regulacija procesa rasta mišića, koji uključuje apsorpciju cinka, a posljedično i proteinske sinteze, važni su pozitivni utjecaji cinka.  Pomaže poboljšati snagu mišića i izdržljivost, ali i smanjiti rizik od ozljede. Često se navodi kako cink pomaže sportašima u bržem oporavku nakon treninga i održavanju zdravog imuniteta te, što je posebno važno za muškarce, povećanom lučenju testosterona.

Navedeni benefiti, a posebno rast mišića, usko su vezani uz utjecaj cinka na apsorpciju i sintezu proteina. Proteini su ključni za rast i razvoj mišića, ali i oporavak mišićnog tkiva nakon napornog treninga. Razlažu se na aminokiseline, koje se zatim koriste u mišićnim tkivima, ali i pri izgradnji hormona i antitijela.

Cink: koliko i kada unositi?

minimalna dnevna količina cinka

Minimalna dnevna doza cinka za odraslu ženu jest 8 miligrama, a za muškarca 11 miligrama. Osim suplementacijom, možemo ga unijeti preko namirnica, kao što je perad, crveno meso, grahorice i slično.

Što se tiče idealnog vremena za unos cinka u organizam, uglavnom ovisi o tome što vama više paše. Neki preporučuju jutro, neki večer, no tijelo cink metabolizira jednako u svako doba dana. Postoji preporuka da cink treba unositi sat do dva nakon jela, kao i naznaka da pomaže s kvalitetom sna, no istraživanja o toj temi se tek provode.

Iako je cink moguće unositi kroz hranu, ali niste sigurni unosite li ga dovoljno, uvijek je moguće nadomjestiti unos visoko kvalitetnom suplementacijom u obliku tableta koja se u tijelo unosi na dnevnoj bazi.

Cink je, kao esencijalni mineral, važan za zdravlje organizma. Pomaže održavanju zdravlja mišića i balansu razine hormona u tijelu, koji su iznimno važni za normalno funkcioniranje ljudskog tijela. Ništa ne može zamijeniti kvalitetnu prehranu i dobar trening, a pravilan unos cinka tome može samo doprinijeti.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni