Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Prednosti tuširanja hladnom vodom

Savjeti | 20. Prosinac 2023. 5 minuta

Tuširanje hladnom vodom odličan je način za kvalitetno započeti ili završiti dan. No, kako i zašto? Koje su prednosti tuširanja hladnom vodom?

Hladan tuš istoznačan je sa neugodnim iskustvom. Pa opet, mnogi ga smatraju jedinim pravim načinom za započeti dan, bilo kako bi se lakše razbudili, osvježili ili zbog potencijalnih dobrobiti za zdravlje i opću dobrobit. No, zakoračiti u hladan tuš može biti neugodno i strašno. Zašto bi onda uopće to pokušali?

Kako: tuširanje hladnom vodom

Kako - tuširanje hladnom vodom

Tuširanje hladnom vodom već u startu zvuči kao jedan specifično neugodan način za započeti dan. No, radi se o postupnom i kontroliranom procesu.

Započinje se s postupnom prilagodbom. Na kraju tuširanja toplom vodom, postupno počinjete smanjivati temperaturu te tuširanje završite s hladnom vodom. Kroz dane zatim smanjujete količinu tople vode koju koristite za tuširanje dok vam ne bude ugodno samo s hladnom vodom. Prvo si hladnu vodu pustite trideset sekundi, a onda postepeno produžujete taj period, dok vaše tuširanje hladnom vodom ne traje dvije do tri minute.

Još jedan od načina za započeti s hladnim tuševima je smanjivati temperaturu vašeg tuša od toplog preko mlakog do hladnog. Također se radi o postepenom procesu, kroz najmanje nekoliko dana. Na ovaj način ćete moći polagano i udobno prijeći na hladne tuševe, dok vam ne postanu navika.

Zašto: prednosti tuširanja hladnom vodom

Zašto - prednosti tuširanja hladnom vodom

Mnogi se pitaju zašto bi se itko dragovoljno izložio hladnom tušu, ali odgovor leži u brojnim prednostima koje tuširanje hladnom vodom može ponuditi.

Prva od njih je poboljšana cirkulacija. Hladna voda ima izvanrednu sposobnost poboljšanja protoka krvi i cirkulacije kroz tijelo. Ova poboljšana cirkulacija može doprinijeti boljem kardiovaskularnom zdravlju i ukupnoj vitalnosti.

Jačanje imunološkog sustava također je bitna prednost. Izlaganje hladnoj vodi stimulira imunološki sustav, čineći ga osjetljivijim i bolje opremljenim za obranu od bolesti. Redovito hladno tuširanje može smanjiti vašu osjetljivost na uobičajene bolesti.

Osim toga, hladni tuševi mogu poboljšati zdravlje i izgled vaše kože i kose. Hladna voda pomaže zategnuti kožu i smanjiti pojavu pora, ostavljajući vašu kožu osvježenom i zategnutijom. Također može doprinijeti zdravijoj i sjajnijoj kosi jer hladna voda pomaže zatvaranje folikula kose više nego topla.

Bitna prednost je i povećana budnost te mentalna jasnoća. Teško će vas nešto probuditi tako učinkovito kao hladan tuš. Razbuđuje vaš živčani sustav, što dovodi do povećane budnosti i mentalne jasnoće - a vama daje prirodan način za započeti dan s fokusom i energijom.

Smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja također je jedna od potencijalnih prednosti. Izlaganje hladnoj vodi može smanjiti razinu hormona stresa, što dovodi do smanjenja stresa i poboljšanog raspoloženja. Mnogi smatraju da hladni tuševi pružaju osvježavajući emocionalni poticaj.

Kako uključiti hladne tuševe u dnevnu rutinu?

Voda se lakše pije uz Verviavita BCAA

Tuširanje hladnom vodom potencijalno može biti transformativno iskustvo, pogotovo ako ga uključite u svoju dnevnu rutinu. Kako ga možete početi učinkovito primjenjivati u danu?

  • Počnite postupno: Ako ste tek počeli tuširati se hladnom vodom, započnite tako što ćete hladno tuširanje uključiti u svoju rutinu nekoliko puta tjedno. Postupno povećavajte učestalost kako se vaše tijelo više navikava na temperaturu. 
  • Odredite raspored: Odredite točno vrijeme za tuširanje hladnom vodom. Bilo da se radi o jutru jer se želite lakše razbuditi ili večeri kako bi se opustili, dosljednost može pomoći učvršćivanju navike.
  • Kombinirajte s drugim wellness praksama: uparite svoje tuširanje hladnom vodom s komplementarnim wellness aktivnostima, kao što su redovni treninzi. To može poboljšati ukupne dobrobiti i stvoriti cjelovitu rutinu. 
  • Prevladavanje otpora: Shvatite da je početna nelagoda uobičajena, ali ima tendenciju nestati s vremenom. Usredotočite se na dobrobiti i podsjetite se zašto birate tuširanje hladnom vodom. Postupno, vaše tijelo će početi žudjeti za tim okrepljujućim osjećajem nakon hladnog tuša.

Tuširanje hladnom vodom nudi mnoštvo dobrobiti za vaše tijelo i um. Od poboljšane cirkulacije do jačanja imuniteta, oni imaju potencijal promijeniti vašu dnevnu rutinu na bolje. U kombinaciji s redovnim treningom i uravnoteženom prehranom, možete obogatiti svoju dnevnu rutinu, rasteretiti raspoloženje i generalno se osjećati dobro. Tijelo nahranjeno potrebnim nutrijentima, bilo da se oslanjate samo na prehranu ili i na suplementaciju, ima više energije i snage.

Spremni ste za redovne treninge, vaša performansa je bolja tijekom vježbanja. Mišići se bolje i brže oporavljaju te rastu. A nakon napornog treninga, tuširanje hladnom vodom može pomoći smanjiti upalu i poboljšati cirkulaciju u izmorenim mišićima. Holistički pristup fitnessu znači obraćati pozornost na sve što vam vaše tijelo govori i cjelovito se brinuti o njemu, od prehrane preko fizičkog i mentalnog zdravlja do treninga. 

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni