Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Trening s bučicama za široka ramena

Trening | 17. Studeni 2023.

Velika i snažna ramena su estetski ugodna za vidjeti i funkcionalno važna za svakodnevni život. Trening s bučicama osnova je za njihovo razvijanje.

U području snage i estetike, malo je značajki koje se mogu mjeriti s vizualnim dojmom i funkcionalnom važnošću dobro definiranih ramena. Ramena nisu samo dodatak gornjem dijelu tijela; igraju ključnu ulogu u ukupnoj snazi i stabilnosti. Od podizanja teških predmeta do održavanja položaja tijekom vježbanja, njihov značaj se ne može precijeniti. U ovom ćemo članku istražiti ciljane vježbe s bučicama koje su ključne za postizanje širih ramena. 

Shoulder press

Shoulder press

Shoulder press ili potisak s bučicama je temelj treninga za ramena. Stanite sa stopalima u širini kukova, stisnite trbuh i utegom ili bučicama oslonjenim na vaša ramena u razini ključne kosti. Dlanovi bi vam trebali biti okrenuti prema naprijed, a laktovi su malo ispred zapešća. Gurnite utege prema gore ispruživši ruke dok leđa držite ravno. Izdahnite dok se podižete i uvjerite se da je vaš trbuh čvrsto stisnut kako bi podupro kralježnicu.

Nastavite dizati utege dok vam ruke nisu potpuno ispružene iznad glave. Pobrinite se da vam se glava malo pomakne naprijed kako biste omogućili da šipka ili utezi prođu bez udaranja u bradu. Spustite uteg i udahnite dok spuštate uteg natrag do razine ramena, zadržavajući kontrolu nad pokretom. Izvedite željeni broj ponavljanja.

Shoulder press cilja na deltoidne mišiće i može se izvoditi sjedeći ili stojeći kako bi se angažirala različita mišićna vlakna.

Bočna dizanja

Bočna dizanja

Bočno dizanje započnite tako što ćete stajati sa stopalima u širini ramena, držeći bučicu u svakoj ruci s dlanovima okrenutim prema bedrima. Držite leđa ravno i angažirajte svoju jezgru za stabilnost. Podignite utege s blagim savijanjem u laktovima, izdahnite dok podižete bučice naprijed ispred sebe. Podižite dok vam ruke ne budu paralelne s tlom ili u razini ramena, održavajući kontrolu nad pokretom. Zastanite na trenutak na vrhu pokreta kako biste osjetili kontrakciju u prednjim deltoidima.

Udahnite dok polako spuštate bučice natrag u početni položaj, osiguravajući da zadržite kontrolu tijekom spuštanja. Izvedite željeni broj ponavljanja, fokusirajući se na pravilnu formu.

Prednje dizanje

Prednje dizanje

Za vježbu prednje dizanje, stanite sa stopalima u širini kukova, držeći bučicu u svakoj ruci sa strane. Uvjerite se da su vam leđa ravna, jezgra zahvaćena, a dlanovi okrenuti prema bedrima. Izdahnite dok podižete bučice sa strane. Podignite ruke bočno, držeći ih blago savijene u laktovima, dok ne dosegnu razinu ramena. Na vrhuncu pokreta nakratko zastanite kako biste osjetili kontrakciju u bočnim deltoidima. Udahnite dok polako spuštate bučice natrag na bok, održavajući kontrolu cijelo vrijeme. Izvedite željeni broj ponavljanja.

Kako napredujete, možete povećavati izazov prilagođavanjem težine, ponavljanja ili uključivanjem tehnika kao što su drop setovi ili supersetovi. Ove vam varijacije mogu pomoći da neprestano opterećujete mišiće ramena i potičete rast.

Snaga ili veličina?

za lakši oporavak nakon treninga

Trening s bučicama za široka ramena može se prilagoditi različitim ciljevima fitnessa, uključujući snagu i hipertrofiju ili izgradnju mišića.

Kako biste se usredotočili na povećanje snage, odlučite se za manji broj ponavljanja, obično 4-6 ponavljanja, koristeći veće utege. Vježbe poput shoulder pressa odlične su za razvijanje sirove snage.

Za one koji žele povećati veličinu i definiciju ramena, prikladniji je pristup usmjeren na hipertrofiju. To bi značilo da za trening koristite utege umjerene težine i izvodite umjereno do puno ponavljanja, otprilike 8-12 ponavljanja. Ovakvim treniranjem pokrećete rast mišića. Prilikom treninga se mišići mikroskopski oštećuju, a zatim mišićna vlakna, prilikom oporavka, rastu i jačaju, zbog čega dolazi do povećanja mišićne mase.

Bez obzira na vaš cilj, načelo progresivnog preopterećenja je ključno. Postupno povećavajte težinu koju podižete tijekom vremena kako biste nastavili izazivati svoje mišiće. Održavajte pravilnu formu i omogućite odgovarajuće intervale odmora između serija kako biste optimizirali oporavak.

Stvaranje učinkovite rutine vježbanja za ramena s bučicama uključuje pažljiv odabir i redoslijed vježbi. Htjet ćete uključiti razne vježbe, kao što su shoulder press, bočna i prednja dizanja, kako biste ciljali na različite dijelove mišića ramena. Također je bitno uključiti i složene i izolacijske vježbe kako bi se osigurao sveobuhvatan razvoj.

Učestalost treninga ramena može varirati ovisno o individualnim ciljevima i kapacitetu oporavka. Za većinu je učinkovit trening ramena s bučicama 2-3 puta tjedno. Omogućite najmanje 48 sati odmora između sesija kako biste pospješili oporavak.

Važno je uravnotežiti trening ramena s treningom drugih mišićnih skupina kako bi se održala mišićna simetrija cijelog tijela i spriječile ozljede od prenaprezanja. Uključite dane odmora u svoju rutinu i razmislite o podijeljenom programu treninga koji posvećuje određene dane različitim mišićnim skupinama, osiguravajući da vaša ramena dobiju odgovarajuću pozornost bez zanemarivanja drugih područja.

Pravilna prehrana također igra ključnu ulogu u podržavanju rasta i razvoja mišića ramena. Pobrinite se da unosite dovoljnu količinu proteina, jer su neophodni za oporavak i rast mišića. Uključite nemasne izvore proteina poput piletine, ribe i tofua u svoju prehranu kako biste svom tijelu osigurali građevne blokove koji su mu potrebni ili nadopunite prehranu suplementacijom kao što je whey protein.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni