Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Važnost voća i povrća u prehrani

Prehrana | 29. Studeni 2023. 7 minuta

Voće i povrće niskokalorična je hrana bogata mineralima i vitaminima. Nužni su za naš organizam i zdravlje zbog svog bogatstva nutrijentima.

Voće i povrće neopjevani su heroji dobro zaokružene i hranjive prehrane. Oni čine kamen temeljac uravnoteženog plana prehrane i igraju ključnu ulogu u promicanju cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. Često živih boja i bogati esencijalnim hranjivim tvarima, nude mnoštvo prednosti koje se protežu van njihova okusa.

Bogatstvo voća i povrća

Bogatstvo voća i povrća

Kada spominjemo voće i povrće, znamo kako se radi o pravim riznicama vitamina i minerala. Samo neki od njih su vitamin C, kalij, folat i vitamin K, od kojih je svaki važan za različite aspekte zdravlja. Osim vitamina i minerala, voće i povrće bogati su i vlaknima, a zaokružiti možemo sa činjenicom kako su važni za tijelo općenito, posebno njegov rast i oporavak.

Antioksidansi su također jedan od spojeva koje možemo pronaći u voću i povrću. Jako su važni zbog toga što pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje su jedni od glavnih krivaca za oštećivanje stanica i uzročnici kroničnih bolesti. Vitamin C i vitamin E su posebno snažni antioksidansi, važni jer neutraliziraju slobodne radikale i smanjuju rizik od nastanka bolesti povezanih s oksidativnim stresom.

Vlakna, još jedna ključna komponenta voća i povrća, igraju ključnu ulogu u zdravlju probavnog sustava i postizanju osjećaja punoće ili sitosti. Vlakna pomažu u redovitom pražnjenju crijeva, sprječavaju zatvor i podržavaju zdrav crijevni mikrobiom. Osim toga, potiču osjećaj sitosti, što može pomoći u kontroli tjelesne težine i cjelokupnoj kontroli porcija. 

Prevencija bolesti i dobrobiti za zdravlje

Prevencija bolesti i dobrobiti za zdravlje

Zdravlje kardiovaskularnog sustava uvelike se oslanja na nutrijente koje unosimo putem voća i povrća. Posebno je tu važan visok udio kalija koji sadrže, a koji je nužan za regulaciju krvnog tlaka, što smanjuje rizik od hipertenzije i drugih srčanih bolesti. Bitno je tu spomenuti i vlakna koja pomažu sniziti razinu kolesterola i poboljšavaju cjelokupnu funkciju srca.

Osim što su važni saveznici za kardiovaskularno zdravlje, voće i povrće potencijalno mogu doprinijeti smanjivanju rizika od određenih vrsta raka, kao što je rak probavnog trakta, usta, grla i pluća. Fitonutrijenti, antioksidansi i dijetalna vlakna su komponente voća i povrća za koje se smatra kako doprinose ovom učinku na tijelo.

Konzumacija raznovrsnog voća i povrća može podržati kontrolu šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Nizak glikemijski indeks i velika količina vlakana su u tome ključna jer pomažu stabilizirati razinu glukoze u krvi i smanjiti otpornost tijela na inzulin.

Po pitanju voća i povrća kao pomoći pri kontroliranju tjelesne težine, nizak kalorijski sastav voća i povrća te velika količina vlakana ih čine posebno korisnima. Možemo ih pojesti više, lakše se zasititi, smanjiti vjerojatnost prejedanja, a pritom pomoći sami sebi u procesu mršavljenja ili održavanja željene kilaže.

Uza sve druge prednosti za zdravlje koje dolaze uz jedenje voća i povrća, također, zbog vitamina i antioksidansa koje sadrže, doprinose zdravijoj i blistavijoj koži te usporiti znakove starenja. Vitamini i antioksidansi pomažu zaštiti stanice kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, potiču proizvodnju kolagena (pri čemu je važno naglasiti vitamin C) te, posljedično, održavaju elastičnost i vitalnost kože.

Prirodni izvori energije

bcaa za bolji i lakši oporavak nakon treninga

Ugljikohidrate možemo u izobilju naći u voću i povrću. Kao primarni izvor energije za tijelo, ugljikohidrati tijelu donose glukozu, gorivo za naše stanice, mišiće i organe. Važno je naglasiti kako nisu svi ugljikohidrati stvoreni jednakima. Primjerice, prerađeni ili rafinirani ugljikohidrati koje nalazimo u grickalicama i sokovima su oni koji najviše doprinose debljanju jer su iznimno kalorični. Ugljikohidrati koje nalazimo u voću i povrću, osim što donose tijelu energiju, dolaze u paketu s vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima, što ih čini za tijelo zdravim izvorom energije.

Svježe, neprerađeno voće i povrće osigurava tijelu stalnu i dugotrajnu opskrbu energijom. Ugljikohidrati koje u njemu nalazimo pomažu održati razinu šećera u krvi stabilnom, spriječiti nagle skokove i padove energije koje vežemo uz konzumaciju slatkih grickalica i pića te pomažu da ostanemo energični tijekom dana.

U voću se također nalaze i voćni šećeri ili fruktoza, zaslužni za sladak okus voćki koje jedemo. No, za razliku od rafiniranih šećera, fruktoza u voću osigurava postupno i kontinuirano oslobađanje energije, na taj način pozitivno pridonoseći ukupnoj razini energije.

Odabir voća i povrća kao prirodnih izvora energije osigurava vitalne ugljikohidrate i širok raspon zdravstvenih prednosti. Njihov sastav bogat hranjivim tvarima i održivo oslobađanje energije čine ih bitnom komponentom uravnotežene prehrane koja potiče vitalnost.

Osim toga, voće i povrće je jako cijenjeno zbog svoje niskokaloričnosti, što znači da osiguravaju značajnu količinu hrane za relativno malo kalorija. Ova karakteristika ih čini neprocjenjivim za regulaciju tjelesne težine, jer možete uživati u većim porcijama, a da pritom kontrolirate unos kalorija.

Visok sadržaj vlakana u voću i povrću ima ključnu ulogu u poticanju osjećaja punoće i sitosti. Kada se uvrste u obroke, ove namirnice pomažu obuzdati glad, smanjujući iskušenje da se prejedate ili grickate kalorične, manje hranjive opcije. Unosom voća i povrća možete učinkovitije upravljati svojom težinom i podržati svoje cjelokupno zdravlje.

Voće i povrće ključni su dijelovi uravnotežene prehrane koja je nužna za zdravije tijelo i organizam, posebno ako redovno trenirate. Suplementacija je odličan način za nadopuniti vašu prehranu, no bez dobro posloženih osnova, veći napredak će teško stići.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni