Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Ugljikohidrati i debljanje

Prehrana | 15. Ožujak 2023. 12 minuta

Istina je da ako jedete previše ugljikohidrata, možete se udebljati. Međutim, odnos između ugljikohidrata i debljanja složen je i ovisi o nizu čimbenika. Saznajte više u našem članku.

Za početak, što su to ugljikohidrati? Riječ ‘ugljikohidrat’ odnosi se na bilo koju hranu koja se može razložiti na molekule šećera. To uključuje šećere, voće, povrće, žitarice i mahunarke. Ugljikohidrati su bitan dio naše prehrane i većina ljudi ih treba umjereno uključiti u prehranu.

Međutim, ako imate prekomjeran unos ugljikohidrata, mogli biste se udebljati. Općenito govoreći, kada je riječ o učinku ugljikohidrata na debljanje, kvaliteta ugljikohidrata važnija je od količine ili vrste pojedene hrane. Pratiti što jedemo i jesti pravu vrstu ugljikohidrata u pravo vrijeme je nužno za održavati zdravu težinu. Koji su to onda ‘pravi’, a koji ‘krivi’ ugljikohidrati?

Složeni i jednostavni ugljikohidrati

Složeni i jednostavni ugljikohidrati

Kad je riječ o debljanju, ključno je razumijevanje različitih vrsta ugljikohidrata. Postoje složeni i jednostavni ugljikohidrati koji imaju različite učinke na tijelo. Složeni ugljikohidrati sporo izgaraju i daju stalnu energiju, dok jednostavni ugljikohidrati mogu dati brzi nalet energije, ali mogu dovesti do debljanja ako se konzumiraju prekomjerno.

Složeni ugljikohidrati nalaze se u nizu namirnica biljnog podrijetla, uključujući povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i povrće bogato škrobom poput krumpira. Sadrže vlakna i druge hranjive tvari koje donose niz prednosti za tijelo. Oni usporavaju otpuštanje glukoze u krvotok kako bi pomogli u kontroli razine šećera u krvi. Također se sporije probavljaju jer sadrže više netopivih vlakana koja dovode do dugotrajnog osjećaja sitosti.

To može poboljšati osjećaj sitosti, smanjiti grickanje i prejedanje. Osim toga, složeni ugljikohidrati imaju tendenciju da se pohrane u tijelu kao glikogen za kasniju upotrebu. To pomaže tijelu da održi razinu šećera u krvi, posebno nakon dugog razdoblja posta ili kada pokušavate izgubiti težinu.

Jednostavni ugljikohidrati nalaze se u hrani poput voća, rafiniranih žitarica poput bijelog kruha i razno-raznim sokovima. Imaju malo ili nimalo vlakana i brzo se probavljaju. Jednostavni ugljikohidrati podižu razinu glukoze u krvotoku i dovode do osjećaja gladi brže nego složeni ugljikohidrati jer ne sadrže mnogo hranjivih tvari koje mogu usporiti otpuštanje glukoze u krvotok. Tijelu donose brzu energiju koja se može iskoristiti u kratkom roku za tjelesnu aktivnost, nakon čega je tijelo skladišti.

Dovode do brzog povećanja proizvodnje inzulina, hormona koji pomaže u kontroli razine šećera u krvi. U nekim slučajevima to može dovesti do skoka razine inzulina, što posljedično može uzrokovati prenizak nivo šećera u krvi, osobito nakon konzumiranja obroka ili međuobroka s visokim sadržajem šećera.

Koje ugljikohidrate jesti?

Koje ugljikohidrate jesti?

Ugljikohidrati osiguravaju energiju i bitne hranjive tvari, pomažu u održavanju zdrave težine, smanjuju rizik od srčanih bolesti i poboljšavaju rad mozga. Postoji mnogo različitih vrsta ugljikohidrata koje možete izabrati, stoga je važno znati koji su najzdraviji.

Izvori zdravih ugljikohidrata koje biste trebali uključiti u svoje obroke su: zobene pahuljice, smeđa riža, cjelovite žitarice, povrće, voće i grah. Zobene pahuljice su odličan izvor ugljikohidrata i sadrže mnoge vitamine i minerale kao što su niacin (važan za smanjenje rizika od srčanih bolesti), fosfor (pomaže u održavanju zdravu težinu) i selen. Također je dokazano da potiče rad mozga. Smeđa riža također je odličan izvor ugljikohidrata i bogata je željezom, što doprinosi zdravoj krvnoj slici. Kruh od cjelovitog zrna pšenice još je jedan odličan izvor ugljikohidrata koji može pridonijeti zdravoj težini.

Prednosti uključivanja zdravih ugljikohidrata u vašu prehranu su višestruke. Ugljikohidrati osiguravaju energiju i bitne hranjive tvari, pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine, smanjuju rizik od srčanih bolesti i poboljšavaju rad mozga.

Koliko ugljikohidrata dnevno treba tijelu?

svi proteini ugljikohidrati i masti koje ti trebaju

Ugljikohidrati su bitan izvor energije za tijelo i mogu vam pomoći da postignete svoje ciljeve ako se konzumiraju u pravim količinama. Najjednostavniji način za izračunavanje vašeg idealnog unosa ugljikohidrata je da uzmete svoj ukupni dnevni unos kalorija i podijelite ga s 10. Na primjer, ako jedete 2000 kalorija dnevno, taj broj podijelite s 10, iz čega dobijete kako je vaš prosječni dnevni unos ugljikohidrata oko 200 grama. Naravno, tu primarno mislimo na ‘dobre’ ugljikohidrate, dakle one koje dobijemo iz cjelovitih žitarica, svježeg voća i povrća.

Ugljikohidrati su dugo vremena bili sinonim za debljanje i, iako često zasluženo, optuživani za svaki gram viška koji bi nakupili. I istina, prekomjerno jedenje jednostavnih ugljikohidrata, bilo da se radi o kruhu, tjestenini, slatkišima ili grickalicama može drastično usporiti ostvarivanje vaših ciljeva po pitanju figure i zdravlja, no nisu svi ugljikohidrati stvoreni jednakima. Tijelu su itekako potrebni složeni ugljikohidrati koje dobivamo iz povrća, žitarica i voća, a dolaze zajedno s nizom drugih korisnih nutrijenata, bilo da se radi o vitaminima ili mineralima, kao što je magnezij.

S ugljikohidratima treba biti oprezan, ali ih se ne treba bojati! Samo je potrebno obratiti pozornost na vrstu hrane koje jedemo i biti svjesni da nas jedna zalutala šnita kruha za ručkom neće trajno unesrećiti u našem procesu mršavljenja i vježbanja.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni