Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako napraviti proteinsku ili keto pizzu

Recepti | 05. Veljača 2024. 5 minuta

Svima omiljeno jelo, pizza je jako kalorična. Mi vam donosimo dvije varijante: proteinsku pizzu punu proteina i keto pizzu s visokim udjelom masti.

Pizza je jedno od onih jela koji je univerzalno omiljeno. Nema onoga koji ne voli bar jednu vrstu pizze, bilo da se radi o onoj klasičnoj s gljivama, varijanti s više sira ili hrpu kulena. Ipak, pizza je iznimno kalorijski bogata i puna ugljikohidrata.

Baš iz tog razloga su se počeli javljati recepti za zdravije alternative pizze koje se lakše mogu pomiriti s našim fitness ciljevima. Na kraju krajeva, nije toliko lako smršaviti nakon što smažete jednu masnu capricciosu, zar ne?

Donosimo vam dva recepta za zdravije pizze: proteinsku pizzu i keto pizzu.

Kako napraviti proteinsku pizzu?

Puna mjerica proteina

Protein je ključni makronutrijent za oporavak i rast mišića te cjelokupno zdravlje. Proteinska pizza tako nije samo ukusna poslastica, već i pametan način da u svoju prehranu unesete više proteina, posebno ako redovito trenirate i nastojite ostvariti što veće mišiće.

Prava pizza uvijek započne s dobrom bazom. Za pizzu bogatu proteinima, ovo možete postići tako da pomiješate brašno bogato bjelančevinama s jajima.

Vjerovali ili ne, pšenično brašno spada u njih! Može sadržavati 10 do 15 grama proteina na 100 grama, ali je i dalje bogato ugljikohidratima. Slična je stvar sa zobenim i pirovim integralnim brašnom. Laneno brašno i bademovo brašno sadrže niske količine ugljikohidrata i veliku količinu proteina.

Na pizzu možete staviti što želite. Piletina na žaru, puretina, pureća salama ili tofu odlične su opcije. Što se sira tiče, na njemu ne morate štediti! Radi se o odličnom izvoru proteina, pogotovo ako izaberete mozzarellu ili feta sir. Umak od rajčice možete pripremiti tako da ima što niži kalorijski sastav - ili jednostavno koristiti light ketchup. Povrće je također neizostavno, pogotovo ako želite da vaša pizza bude hranjiva i bogata vlaknima.

Proteinska pizza s hrpom proteina

Kako napraviti proteinsku pizzu

  • 100 g brašna po izboru, po mogućnosti laneno (40 g proteina)
  • 1 mjerica proteina graška (25 g proteina)
  • 1 jaje (cca 6 g proteina)
  • 100 g nemasnog grčkog jogurta (10 g proteina)
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g umaka od rajčice
  • Malo soli, papra i origana
  • 50 g nemasne mozzarelle (32 g proteina)

Upute

  1. U posudi pomiješajte brašno, protein, 1 jaje, nemasni grčki jogurt i prašak za pecivo. Dobro pomiješajte i, ako vidite da je tijesto presuho, dodajte malo po malo vode.
  2. Na dobro pobrašnjeni papir za pečenje istresite tijesto, a onda pobrašnjenim rukama oblikujte prema kalupu koji ćete koristiti, bilo da se radi o tepsiji ili posudi za air fryer.
  3. Zagrijte air fryer na 200 stupnjeva (tako i pećnicu). U air fryeru tijesto bez ičega peći  barem 5 minuta, a zatim okrenuti i peći još 5 minuta kako bi se i dno lijepo ispeklo. U pećnici peći dok ne postane zlatno smeđe, pa okrenuti i peći dok i dno ne dobije istu boju.
  4. Na ispečeno tijesto staviti umak od rajčice u koji smo umiješali sol, papar i origano te posuti mozzarelom. Peći dok se sir ne otopi u pećnici, a u air fryeru 2-3 minute.

Kako napraviti keto pizzu?

Ketogena ili keto dijeta postala je iznimno popularna u posljednje vrijeme. Radi se o načinu mršavljenja koji se fokusira na hranu s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masnoće, pritom unoseći umjerenu količinu proteina. Tradicionalne pizze se, nažalost, po ničem ne uklapaju u tu sliku. Međutim, keto pizza je moguća!

Prvi korak je izrada kore s malo ugljikohidrata. Sastojci poput bademovog brašna, kokosovog brašna ili čak mljevene cvjetače mogu se koristiti za izradu tijesta za keto pizzu.

Isto tako, s obzirom da se keto dijeta fokusira na što veći unos zdravih masnoća, moguće je dodati različite stvari na pizzu, od avokada, preko slanine do sira. Moguće je dodati i keto-friendly povrće, kao što su špinat, gljive i paprike koji dodaju bitne hranjive tvari i čine pizzu ukusnijom, a bez dodavanja previše ugljikohidrata.

Fina keto pizza

Fina keto pizza

  • 200 g bademovog brašna
  • 450 g mozzarelle
  • 100 g krem sira
  • 2 jaja
  • 150 g paste od rajčice
  • Maslinovo ulje
  • Origano, sol, papar
  • 50 g mozzarelle
  • 50 g gljiva
  • 50 g paprike

Upute

  1. Zagrijte pećnicu ili air fryer na 200 stupnjeva.
  2. U posudi promiješajte bademovo brašno pijenjačom. Mozzarellu i krem sir zagrijavajte u intervalima od 15 sekundi i miješajte dok se skoro sasvim ne otope. U bademovo brašno dodajte sir i jaje uz prstohvat soli te miješajte dok se ne povežu u tijesto.
  3. Tijesto istresite na papir za pečenje i, pošto će biti jako ljepljivo, pokrijte drugim komadom papira za pečenje. Tek onda ga razvaljajte na centimetar debljine. Ovisno o veličini posude za fritezu, možda budete imali dvije manje pizze. Maknite gornji papir i rukama zaravnajte koru i rubove.
  4. U pećnici peći tijesto 12 minuta, dok ne postane čvrsto. U fritezi peći barem 10 minuta, na papiru za pečenje. Treba biti čvrsto na dodir i lagano žućkasto.
  5. Izvadite koru i stavite na nju umak za pizzu koji napravite tako da pomiješate pastu od rajčice, sol, papar i origano. Nakon toga stavite sir i ostale dodatke koje želite.
  6. U pećnici peći još 10-12 minuta dok rubovi ne postanu zlatni i sir se otopi. U fritezi peći do 10 minuta, no svakako provjeriti nakon prvih pet.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni