Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Keto dijeta - mane i prednosti

Prehrana | 04. Prosinac 2023. 5 minuta

Keto dijeta popularan je način za brzo mršavljenje. Radi se o prehrani s većim unosom masti, manjim unosom ugljikohidrata i umjerenim unosom proteina.

U posljednjih nekoliko godina, keto dijeta je postala jedan od popularnijih načina za izgubiti višak kilograma. Radi se o jedinstvenom i pomalo kontroverznom pristupu mršavljenju: keto dijeta zahtijeva nizak unos ugljikohidrata, visok unost masti i umjeren unos proteina. Njen cilj je potaknuti ketozu, metaboličko stanje u kojem tijelo, umjesto ugljikohidrata, koristi masti kao glavni izvor energije. O čemu se točno radi?

Što je to keto dijeta?

Što je to keto dijeta

Keto dijeta je ime dobila upravo po tom pristupu prehrani. Naglasak na masnoćama kao glavnom izvoru energije inspirirao je naziv keto dijeta, jer je drugi naziv za masnoće - ketoni. Glavna ideja keto dijete je tako prebacivanje s ugljikohidrata kao glavnog izvora energije na masti. Dopušteno je unijeti jako ograničenu količinu ugljikohidrata, obično manje od pedeset dnevno, a unos masti je povećan. Svrha takvog pristupa prehrani i nutrijentima je izazvati ketozu, stanje u kojem jetra pretvara pohranjenu mast u gorivo.

Ketoza je tako glavna ideja iza mršavljenja tijekom kete dijete. Kada nastupi ketoza, tijelo jako učinkovito počne sagorijevati masti kao energiju, što dovodi do smanjenja masnih zaliha u tijelu i gubljenja viška kilograma.

Još jedan od naglasaka keto dijete je to što su masnoće odličan i stabilan izvor energije za mozak, što potencijalno može dovesti do poboljšanja mentalne jasnoće i fokusa.

Keto dijeta potiče konzumaciju hrane bogate zdravim masnoćama poput avokada, orašastih plodova, sjemenki i ulja, kao i izvora proteina poput nemasnog mesa, ribe i mliječnih proizvoda.

Ugljikohidrati uglavnom dolaze iz povrća, s jako malo ili nimalo mjesta za žitarice, mahunarke i slatku hranu. Omjer makronutrijenata obično se sastoji od nekih osamdeset posto masti, dvadesetak posto proteina i pet do deset posto ugljikohidrata.

Prednosti keto dijete 

Prednosti keto dijete

Jedna od glavnih prednosti keto dijete je njezina sposobnost da olakša gubitak težine i masti. Poticanjem ketoze, tijelo postaje vrlo učinkovito u sagorijevanju pohranjene masti za energiju. To dovodi do primjetnog smanjenja tjelesne težine i postotka tjelesne masti.

Jako često keto dijeta dovodi do smanjenja apetita, zbog čega je mršavljenje tijekom keto dijete još učinkovitije. Glavni razlog za to je činjenica da ketoni mogu utjecati na smanjenj apetita, što olakšava pridržavanje zacrtanog plana prehrane.

Poboljšana mentalna jasnoća se također često spominje kao jedna od ‘nuspojava’ ketoze. Stabilne razine energije i smanjeno oslanjanje na ugljikohidrate kao gorivo za mozak mogu rezultirati povećanom kognitivnom funkcijom, ali i do veće razine energije tijekom dana. Odsutnost skokova i padova šećera u krvi, koji se često javljaju kod dijeta s visokim udjelom ugljikohidrata, može rezultirati stabilnijom energijom.

Nedostaci keto dijete

optimalna doza proteina u samo jednoj mjerici

Potencijalne prednosti keto dijete su višestruke - ali nedostaci su ipak prisutni.

Jedan od najčešćih nedostataka keto dijete javlja se na samom početku, kao niz nuspojava koje su poznate pod nazivom ‘keto gripa’. Keto gripa uključuje umor, glavobolju, vrtoglavicu i probavnu nelagodu. Simptomi su obično privremeni, ali izazovni i neugodni dok se vaše tijelo pokušava prilagoditi na keto dijetu.

Potencijalni nedostatak hranjivih tvari još je jedan važni problem keto dijete. S obzirom da se radi o prehrani koja rigorozno ograničava nekoliko skupina namirnica, ovo nije ništa neobično. Smanjen unos vlakana, vitamina i minerala posljedica je smanjenog unosa voća, žitarica i mahunarki. Jako pažljivo isplanirana keto dijeta zato je nužna kako ne bi došlo do spomenutih problema.

Keto dijeta isto tako može pogoršati neka medicinska stanja, kao što je pankreatitis, bolesti žučnog mjehura i porfirije. Osobe koje imaju poremećaje jetre ili gušterače bi treble u potpunosti izbjegavati keto dijetu.

Ketoacidoza je još jedan mogući problem ketoze. Radi se o metaboličkom stanju u kojem postoje povišene razine ketona u krvi, a može biti opasno po život. Ketoacidoza je jako rijetka kod zdravih osoba koje su na keto dijeti, ali je problem za osobe koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2 koji se loše liječi, a koje su se odlučile na keto dijetu. Promjene u razini kolesterola su također problematične, s obzirom da kod nekih pojedinaca dolazi do povećanja lošeg kolesterola, LDL-a.

Dok keto dijeta može potaknuti gubitak masnoće, također može dovesti do razgradnje mišićnog tkiva, osobito ako je unos proteina neadekvatan. To može zabrinjavati one koji žele održati ili povećati mišićnu masu.

Kada razmišljate o keto dijeti, bitno je uzeti u obzir vaše jedinstvene okolnosti, zdravstvene ciljeve i preferencije. Razmotrite jesu li potencijalne prednosti u skladu s vašim ciljevima i jesu li nedostaci savladivi s obzirom na vaše individualne potrebe. Keto dijeta može biti učinkovita za kratkoročni gubitak težine. Međutim, dugoročna održivost ove dijete može se razlikovati od osobe do osobe.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni