Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kalorijski suficit i deficit za rast i mršavljenje

Prehrana | 01. Ožujak 2024. 4 minuta

Kalorijski suficit i deficit važni su čimbenici toga kako naši mišići rastu i koliko brzo mršavimo. Intenzivno utječu na sastav našeg tijela i mišića.

Kalorijski suficit i deficit važni su faktori toga kako naši mišići rastu i kako gubimo težinu. Razumijeti suficit i deficit je nužno za sve one koji žele optimizirati svoj trening, prehranu i suplementaciju, bilo da za cilj imaju izgradnju mišićne mase ili skidanje viška tjelesne masti.

Kako kalorije utječu na sastav tijela?

Kako kalorije utječu na sastav tijela

Kalorije igraju ključnu ulogu u konstituciji našeg tijela, služeći kao energetska valuta koja pokreće naše dnevne aktivnosti, metaboličke procese i fiziološke funkcije. Daju energiju potrebnu za osnovne tjelesne funkcije, kao što su disanje, cirkulacija i održavanje tjelesne temperature. Ova osnovna potrošnja energije, poznata kao stopa bazalnog metabolizma (BMR), odgovorna je za većinu sagorjelih kalorija svaki dan, čak i tijekom odmora.

Uz to, kalorije pokreću tjelesnu aktivnost, uključujući tjelovježbu, sport i generalno, svakodnevno kretanje. Bilo da idete u teretanu, trčanje ili jednostavno hodate na posao, vaše tijelo se oslanja na kalorije za pokretanje ovih aktivnosti i održavanje mišićnih kontrakcija.

Kalorije također podupiru rast, obnovu i održavanje mišića. Adekvatan unos kalorija, osobito iz izvora bogatih proteinima, ključan je za izgradnju i očuvanje čiste mišićne mase. Proteini osiguravaju aminokiseline potrebne za sintezu mišićnih proteina, dok kalorije osiguravaju energiju potrebnu za podržavanje ovog procesa.

Isto tako, kalorije doprinose tome kako je naše tijelo sastavljeno, utječući na ravnotežu između mišićne mase i tjelesne masti. Konzumacija viška kalorija iznad onoga što je tijelu potrebno za energiju može dovesti do debljanja, dok konzumacija manje kalorija od potrebnog rezultira gubitkom težine. 

Kalorijski suficit za rast mišića

Kalorijski suficit za rast mišića

Kalorijski suficit je stanje u kojem energetski unos premašuje potrošnju energije, što rezultira viškom kalorija dostupnih za metaboličke procese i tjelesnu aktivnost. Kada je u pitanju rast mišića, kontrolirani kalorijski višak može biti koristan jer nam osigurava energiju i hranjive tvari potrebne za podržavanje mišićne hipertrofije ili rasta, popravka i oporavka mišića.

Kalorijski višak također daje tijelu obilje energije i osigurava dosta goriva za zahtjevne treninge. Isto tako, stvara okruženje pogodno za sintezu mišićnih proteina, proces kojim se formira novo mišićno tkivo. Suficit, posebice iz izvora hrane bogatih proteinima, opskrbljuje aminokiselinama potrebnim za izgradnju i popravak mišićnih vlakana, olakšavajući hipertrofiju mišića i prilagodbu na trening.

Kalorijski suficit znači da je tijelo pripremljeno za rast i obnovu mišića. U suficitu, tijelo ima dovoljno energije i hranjivih tvari, signalizirajući mišićima da su uvjeti povoljni za rast. Ovo promiče pozitivnu ravnotežu dušika, gdje brzina sinteze proteina premašuje stopu razgradnje proteina, što rezultira povećanjem mišićne mase tijekom vremena.

Kontrolirani kalorijski višak pomaže i optimizirati hormonsku ravnotežu, uključujući proizvodnju anaboličkih hormona kao što su testosteron, inzulin i hormon rasta, koji imaju ključnu ulogu u rastu i oporavku mišića.

Međutim, važno je napomenuti da kalorijski suficit treba pažljivo kontrolirati kako bi se spriječilo prekomjerno dobivanje masti. Ciljajte na skroman višak od oko 250-500 kalorija dnevno iznad razine održavanja kako biste potaknuli rast mišića uz minimalno nakupljanje masti. Osim toga, dajte prednost hrani bogatoj hranjivim tvarima, uključujući nemasne proteine, složene ugljikohidrate i zdrave masti, kako biste podržali rast mišića i opće zdravlje.

Kalorijski deficit za mršavljenje

svi proteini koji ti trebaju u jednoj mjerici

Kalorijski deficit nastaje kada potrošnja energije premašuje energetski unos, što rezultira nedostatkom kalorija dostupnih za metaboličke procese i tjelesnu aktivnost. Kada je riječ o mršavljenju, stvaranje kontroliranog kalorijskog deficita temeljna je strategija za promicanje gubitka masnoće uz očuvanje čiste mišićne mase.

Prvo, kalorijski deficit prisiljava tijelo da koristi pohranjene rezerve energije, prvenstveno tjelesne masti, kako bi zadovoljilo svoje energetske potrebe. Kada je unos energije nedovoljan za okvirnu dnevnu potrošnju energije, tijelo počinje razgrađivati masno tkivo za gorivo, što dovodi do smanjenja ukupnih zaliha tjelesne masti.

Kalorijski deficit isto tako stvara potiče naše tijelo da se metabolički prilagodi smanjenom unosu energije. To može uključivati povećanu lipolizu (razgradnju masti), pojačanu oksidaciju masnih kiselina i poboljšanu osjetljivost na inzulin, a sve to podržava gubitak masti i metaboličku učinkovitost.

Osim toga, kontrolirani kalorijski deficit može pomoći u regulaciji apetita i unosa hrane smanjenjem gladi. Kada je unos energije ograničen, razine hormona koji reguliraju glad, poput grelina, mogu se smanjiti, dok se hormoni sitosti, poput leptina, mogu povećati, potičući osjećaj sitosti i zadovoljstva unatoč unosu manje kalorija.

Kalorijski deficit potiče postupni i održivi gubitak težine, što je povezano s dugoročnim uspjehom i održavanjem željene težine. Stvaranjem skromnog deficita od 500-750 kalorija dnevno ispod prosječne dnevne potrošnje, pojedinci mogu očekivati da će izgubiti otprilike pola do jedne kile tjedno, tempom koji je podnošljiv i pogodan za održavanje čiste mišićne mase.

Razumijevanje i upravljanje kalorijskim viškom i manjkom ključno je za postizanje naših fitness ciljeva, bilo da se radi o rastu mišića ili mršavljenju. Pažljivim prilagođavanjem unosa kalorija i održavanjem uravnotežene prehrane, uz dosljednu tjelovježbu, možete učinkovito utjecati na svoju tjelesnu kompoziciju. Zapamtite, tijelo svakog pojedinca reagira drugačije, stoga je važno prilagoditi svoj pristup svojim jedinstvenim potrebama i ciljevima.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni