Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Plivanjem do super figure

Trening | 16. Lipanj 2023. 7 minuta

U ljetno vrijeme plivanje je više način za rashladiti nego što je oblik vježbanja. No, plivanje nudi cijelu hrpu dobrobiti za našu figuru i zdravlje. Otkrijte koje su brojne prednosti plivanja za super figuru.

Plivanje nije samo osvježavajuća rekreacijska aktivnost već i izvrstan oblik vježbanja za postizanje fit tijela. Pruža širok raspon dobrobiti za fizičku i mentalnu dobrobit. U ovom članku ćemo istražiti kako plivanje može doprinijeti ukupnoj kondiciji i njegov utjecaj na gubitak težine, razvoj mišića i smanjenje tjelesne masnoće. Otkrijte brojne prednosti plivanja i kako plivanjem doći do super figure.

Učinak plivanja na tijelo

plivač u moru

Plivanje ima velik utjecaj na tijelo, od poticanja i ubrzavanja mršavljenja, preko razvoja mišića do smanjenja količine masti u tijelu. Kao vrlo učinkovit oblik kardio vježbanja, plivanje pruža sveobuhvatnu vježbu za cijelo tijelo koja istovremeno uključuje više mišićnih skupina. To rezultira povećanjem mišićnog tonusa i snage.

Jedna od značajnih prednosti plivanja je njegova sposobnost da pomogne u mršavljenju kao odličan kardio trening. Zbog otpora koji voda pruža, plivanje zahtijeva više napora i utroška energije u usporedbi s drugim oblicima kardio vježbi.

Što to znači?

To znači da u samo 30 minuta plivanja možete sagorjeti značajan broj kalorija, u rasponu od 200 do 300 kalorija, ovisno o intenzitetu plivanja i tjelesnoj težini. Redovito plivanje tako može pridonijeti stvaranju kalorijskog deficita koji je neophodan za skidanje viška kilograma.

Štoviše, plivanje je izvrsna vježba za kardiovaskularno zdravlje, što znači da može poboljšati zdravlje srca. Kontinuirano kretanje u vodi ubrzava otkucaje srca, poboljšava kardiovaskularnu kondiciju i izdržljivost te povećati kapacitet pluća. Plivanje kao kardio aktivnost ne samo da sagorijeva kalorije, već jača srce i poboljšava cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Što se tiče smanjenja tjelesne masnoće, plivanje potiče metabolizam i potiče vitkiju tjelesnu građu. Otpor vode tjera mišiće na jači rad, što dovodi do povećanja mišićne mase i poboljšane mišićne definicije. S dosljednim vježbama plivanja možete postupno smanjiti postotak tjelesne masti i postići zategnutiji izgled.

Plivanje je općenito vrlo učinkovita vježba za mršavljenje, razvoj mišića i smanjenje masnog tkiva. Činjenica da potiče cijelo tijelo na kretanje i vježbanje čine ga idealnim izborom za pojedince svih razina kondicije koji žele poboljšati svoju cjelokupnu fizičku spremu, izgubiti nešto kilograma te se osjećati bolje i zdravije.

Kako započeti?

oprema za plivanje

Započeti s plivanjem kao fitness rutinom za super figuru nije komplicirano. Za početak, ovisno o vašim mogućnostima, bitno je odrediti gdje ćete točno plivati. Ako se cijelo ljeto nalazite u blizini mora - super! Ne morate se puno misliti. No, ako preferirate plivati u bazenu ili bi htjeli nastaviti plivati i kroz zimu, morat ćete pronaći bazen koji vam odgovara.

Nakon toga, potrebno je osmisliti plan plivanja. Stvaranje rutine plivanja mora biti prilagođeno vašim ciljevima i razini kondicije. Potrebno je uzeti u obzir i vrijeme koje imate na raspolaganju, vještinu plivanja i dostupne uvjete. Nakon što ste odredili kakvo je vaše početno stanje, postupno povećavajte intenzitet i trajanje treninga kako se vaša izdržljivost poboljšava.

Uključite razne stilove plivanja u vaš trening. Bilo da se radi o prsnom, leđnom, leptir ili slobodnom stilu, nastojte aktivirati što više mišića kombinirajući razne stilove plivanja. Svaka vrsta plivanja cilja različite mišićne skupine, a također je jednostavan način da vam plivanje ostane zanimljivo i izazovno.

Ono što često zaboravimo jest postaviti realistične ciljeve. Postavljanje stilova koje možemo ostvariti ključni je način za ostati motiviran tijekom treniranja. Bilo da se radi o poboljšanju izdržljivosti ili skidanju viška kilograma, postavljanje specifičnih i dostižnih ciljeva pomoći će vam da pratite svoj napredak i ostanete motivirani kada ih počnete ostvarivati.

I posljednje što je potrebno jest pratiti svoj napredak i prilagođavati se. Pratite koliko dugo možete plivati, prijeđenu udaljenost i kako se vaše tijelo osjeća nakon plivanja. Postupno povećavajte intenzitet i isprobavajte nove tehnike plivanja kako bi vam trening ostao izazovan i zanimljiv.

Koja vam oprema treba za plivanje?

najbolji proteinski shake nakon treninga

Lako je za zaključiti kako je prva stvar koja vam treba za plivanje - kupaći kostim. Pronađite si udoban kupaći kostim u kojem ćete se lako moći kretati i plivati. Uz njega vam treba ručnik i suha odjeća za presvući se - što je dio potrebne opreme i za teretanu.

Naočale za plivanje i kapa za plivanje dio su opreme o kojima trebate razmisliti. Naočale služe da zaštite oči i poboljšaju vidljivost u vodi, pomažući spriječiti iritaciju i crvenilo, dok kapa služi kako bi držala kosu dalje od lica.

Osim fizičkih predmeta koji vam trebaju za plivanje, dobro je razmisliti o vlastitoj prehrani i njenom nadopunjavanju kvalitetnom suplementacijom. Plivanje nudi bezbroj dobrobiti za dolazak u formu, a kada ga nadopunimo prehranom bogatom proteinima, zdravim ugljikohidratima i mastima te dodacima prehrani, možemo imati još uspješnije plivačko putovanje.

Opremite se osnovnom opremom za plivanje, zaronite u bazen ili more i uživajte u brojnim prednostima plivanja kako biste bili zdraviji i u formi!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni