Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Trening za ravan trbuh i zategnute noge

Trening | 23. Veljača 2024. 8 minuta

Ravan trbuh i zategnute noge su fitness cilj koji se primarno postiže treningom. Plankovi, čučnjevi i iskoraci su neke od vježbi nužnih za uspjeh.

Ravan trbuh i zategnute noge jedna su od onih stvari koje si velik broj žena postavlja kao fitness cilj. No, put do zategnutijeg tijela nije jednostavan; radi se o cilju koji zahtijeva kombinaciju ciljanih vježbi, uravnotežene prehrane i dosljednog napora. Naravno, sportska suplementacija također može značajno pomoći na tom putu.

Za početak, važno je naglasiti kako je gubljenje masti samo na određenim dijelovima tijela mit. Zašto? Razlog je jednostavan: masnoća se ne može izgubiti samo na određenim područjima, već do mršavljenja dolazi na razini cijelog tijela. Ipak, dobro strukturiran trening program može pomoći u toniranju i jačanju tih područja.

Vježbe za ravan trbuh

Vježbe za ravan trbuh

Plankovi, russian twists, podizanje nogu i bicikl su četiri jako učinkovite vježbe koje mogu pomoći ženama da zategnu trbuh, što znači jaču i definiraniju jezgru. Svaka od ovih vježbi cilja različita područja trbuha i angažira više mišićnih skupina, što znači da se radi o sveobuhvatnim vježbama za zategnutiji i isklesaniji trbuh.

Plankovi su odlična vježba koja cilja cijelu jezgru, uključujući poprečni trbušni mišić, kose mišiće i mišiće donjeg dijela leža. Održavajući stabilan plank položaj, možemo ojačati mišiće trbuha, poboljšati držanje i razviti veću stabilnost cijelog tijela. Plankovi također pomažu u sprječavanju bolova u donjem dijelu leđa tako što potiču stabilnost kralježnice.

Russian twists ciljaju kose mišiće, to jest mišiće sa strane trbuha. Ova vježba uključuje okretanje trupa s jedne na drugu stranu dok držimo uteg ili medicinsku loptu, što povećava otpor i dodatno opterećuje mišiće. Ruski trbušnjaci pomažu u stanjivanju struka, definiraju ga i poboljšavaju snagu gornjeg dijela tijela, što ih čini posebno učinkovitima za postizanje zategnutog i oblikovanog trbuha.

Podizanje nogu je vježba koja primarno cilja na donje trbušne mišiće, uključujući donji rectus abdominis i fleksore kuka. Podižući noge od tla dok ležimo na leđima, možemo angažirati donje trbušnjake i jačati mišiće odgovorne za stabilizaciju zdjelice i potporu kralježnice. Podizanje nogu također pomaže u poboljšanju mobilnosti i fleksibilnosti kukova, što općenito poboljšava kretanje i smanjuje rizik od ozljede.

Bicikl je dinamična vježba koja cilja i rectus abdominis i kose mišiće. Izvodi se tako da uvijamo torzo s jedne na drugu stranu i pomičemo koljena prema prsima u cikličnom pokretu. Na taj način se angažira više mišićnih skupina. Bicikl je odličan za toniranje trbuha i poboljšanje tjelesne snage i izdržljivosti.

Vježbe za zategnute noge

Vježbe za zategnute noge

Čučnjevi, iskoraci, podizanje nogu i mrtvo dizanje četiri su odlične vježbe koje mogu učinkovito tonirati i ojačati noge.

Čučnjevi se tako često hvale kao jedna od najboljih vježbi za donji dio tijela, posebno za ciljanje kvadricepsa, tetive koljena, gluteusa i listova. Istovremeno angažiraju više mišićnih skupina, što ih čini vrlo učinkovitima za toniranje i oblikovanje nogu. Čučnjevi također pomažu u poboljšanju ravnoteže, mobilnosti i stabilnosti, pridonoseći boljoj općoj snazi i funkcionalnosti donjeg dijela tijela.

Iskoraci su još jedna izvrsna vježba za toniranje nogu, posebice kvadricepsa, stražnjice i gluteusa. Iskoraci uključuju iskorak naprijed, nazad ili u stranu dok savijate oba koljena kako biste tijelo spustili prema tlu. Ovaj obrazac pokreta cilja pojedinačne mišiće nogu i potiče ravnotežu i koordinaciju, što dovodi do poboljšane definicije mišića i njihove simetrije. Iskoraci također pomažu u poboljšanju fleksibilnosti kukova i smanjuju rizik od ozljeda tako što povećavajui stabilnost zglobova i opseg pokreta.

Podizanje nogu, osim što je odlično za trbušne mišiće, također cilja i kvadricepse te fleksore kuka. Angažira mišiće donjeg dijela tijela i jača mišiće odgovorne za stabilizaciju zdjelice i potporu kralježnice. Podizanje nogu također pomaže u poboljšanju snage tijela, ravnoteže i držanja, što ih čini vrijednim dodatkom svakom treningu čiji je cilj zatezanje nogu.

Mrtvo dizanje je složena vježba koja prvenstveno cilja tetive koljena, gluteuse i mišiće donjeg dijela leđa. Sagibanjem u kukovima i savijanjem koljena kako bi se uteg spustio prema tlu, mrtvo dizanje uključuje cijeli donji dio tijela i potiče rast mišića i razvoj snage. Mrtvo dizanje također poboljšava pokretljivost kukova, držanje i funkcionalnu snagu, što ih čini učinkovitom vježbom za toniranje i jačanje nogu, dok istovremeno poboljšava sveukupnu sportsku izvedbu.

Trening za zategnute noge i ravan trbuh

Trening za zategnute noge i ravan trbuh

Primjer treninga za zategnute noge i ravan trbuh uključivao bi svih sedam spomenutih vježbi. Tako bi jedan dan ciljali noge, a drugi trbuh. Trening za noge bi izgledao ovako:

  • Čučnjevi: 3 serije od 10-12 ponavljanja.
  • Mrtvo dizanje: 3 serije od 8-10 ponavljanja.
  • Iskoraci: 3 serije od 12-15 ponavljanja po nozi.
  • Podizanje nogu: 3 serije od 12-15 ponavljanja.

Odmorite se 60-90 sekundi između serija.

Trening za trbuh bi mogao izgledati ovako:

  • Plank: 3 serije od 30-60 sekundi.
  • Russian twists: 3 serije od 12-15 ponavljanja po strani.
  • Bicikl: 3 serije od 15-20 ponavljanja po strani.
  • Podizanje nogu: 3 serije od 12-15 ponavljanja.

Odmorite se između serija 30 do 60 sekundi.

Trening za ravan trbuh i zategnute noge uključuje kombinaciju ciljanih vježbi, kardiovaskularnih treninga i zdrave prehrane. Plankovi, russian twists, podizanje nogu, bicikl, čučnjevi, iskoraci, podizanje nogu i deadlift učinkovite su vježbe za toniranje ovih područja. No, osim pravilnih vježbi, treba obratiti pozornost na još nekoliko bitnih komponenti uspješnog fitness putovanja.

Holistički pristup treningu

Odlična pomoć za bolji dnevni unos proteina

Dosljednost u vježbanju je svakako prva od njih. Redovitost tjelovježbe ključna je prvo za postizanje, a onda i za održavanje rezultata. Vaša fitness rutina mora biti uravnotežena te kombinirati trening snage s kardio treningom. U praksi bi to značilo da, osim spomenutog treninga za noge i trbuh, svaki dan šetate ili vozite bicikl. Možete, primjerice, otići biciklom na posao ili koristiti javni prijevoz, šetajući dio puta. Isto tako, možete lift zamijeniti stepenicama.

Princip progresivnog preopterećenja također je jako bitan. Postupno povećavajte intenzitet svojih vježbi, bilo dodavanjem veće težine, uključivanjem elastičnih traka za vježbanje, povećanjem broja ponavljanja ili serija. Moguće je uključiti i izazovnije varijacije vježbi. No, važno je naglasiti da cilj progresivnog preopterećenja nije upala mišića, već izazovan trening koji možete odraditi.

Pravilna prehrana još je jedna važna komponenta uspješnog fitness režima. Trening mora biti nadopunjen uravnoteženom prehranom bogatom proteinima, cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem i zdravim masnoćama. Prehrana igra jako važnu ulogu u gubitku masti i toniranju mišića. Pritom ne možemo dovoljno naglasiti ulogu koju igra unos proteina.

Prosječna osoba na dnevnoj bazi treba unijeti oko 0.8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, što bi značilo da osoba koja je teška oko 70 kilograma treba unijeti otprilike 56 grama proteina. I tu se radi o minimumu! Ukoliko redovno i naporno trenirate, vaši mišići možda budu zahtijevali i veći unos kako bi se mogli pravilno oporaviti i rasti uslijed treninga. To znači da svaki dan trebate pojesti oko 200 grama pilećih prsa ili si pomoći s unosom proteina tako da ćete popiti shake s whey proteinima.

Isto tako, ne smijemo zaboraviti odmor i hidrataciju. Odgovarajući odmor je iznimno važan kako bi pomogli našim mišićima da se oporave nakon treninga. Pretreniranost može dovesti do ozljeda i zaustaviti naš napredak. Hidratacija je, osim za trening, važna za cjelokupno zdravlje i pomaže nam s učinkovitošću treninga.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni