Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto se debljamo?

Savjeti | 21. Lipanj 2023. 8 minuta

Vrijeme ide, kile se nakupljaju, a mi se pitamo: zašto se debljamo? Loša prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti i način života samo su dio odgovora.

Debljanje je složen problem na koji utječu različiti čimbenici, uključujući stil života, genetiku i prehrambene navike. Razumijevanje zašto se debljamo ključno je za učinkovito upravljanje našom težinom, ali i opću dobrobit tijela. O čemu se točno radi?

Uloga unosa i potrošnje kalorija

kalorije

Jedan od glavnih razloga zašto se debljamo je kalorijska neravnoteža, što znači da unos kalorija premašuje njihovu potrošnju.

Nezdrave prehrambene navike tako su jedan od glavnih, ali ne i jedini krivac uneravnoteženog unosa kalorija. Konzumacija kalorične hrane, poput fast fooda, grickalica i slatkiša, može dovesti i najčešće dovodi do prekomjernog unosa kalorija. Uz to, ovakvoj hrani često nedostaju osnovne hranjive tvari i prepuna je praznih kalorija koje pružaju malo sitosti.

Hrana koju jedemo tako sadrži velike količine nezdravih masti i rafiniranih šećera umjesto zdravih masti i složenih ugljikohidrata koji našem tijelu trebaju. Unosimo veliku količinu praznih kalorija bez ikakve nutritivne vrijednosti, ubrzo ponovno ogladnimo i začarani krug se nastavlja. A te kalorije ne nestaju, već ih tijelo pohranjuje kao višak energije u obliku - masti.

Osim toga, veličine porcija značajno su porasle tijekom godina, što je dodatno doprinijelo unosu više kalorija nego što naše tijelo zapravo treba. U kombinaciji sa sedentarnim načinom života kakav većina nas vodi, kalorijska neravnoteža postaje još izraženija jer ograničena tjelesna aktivnost znači manju potrošnju energije.

Utjecaj sjedilačkog načina života na nakupljanje masti

grickalice

U modernom društvu, sjedilački način života postao je norma za mnoge. Većinu vremena provodimo sjedeći, a to dugotrajno sjedenje, zajedno s najčešće nezdravim prehrambenim navikama i neredovitom tjelovježbom, imaju značajan utjecaj na naše cjelokupno zdravlje i dobrobit, posebice kada je riječ o debljanju i nakupljanju masnog tkiva.

Duga razdoblja sjedenja tako znače minimalnu tjelesnu aktivnost, bilo da se radi o radnom stolu, ispred računala ili na kauču. Obično provedemo barem osam sati na poslu sjedeći, a zatim, iscrpljeni dugim danom rada, dođemo kući i nastavimo sjediti. Ništa neobično ni za predbacivati, no nedostatak kretanja dovodi do smanjenja potrošnje energije, pridonoseći kalorijskoj neravnoteži.

Ubacite u tu i grickanje visokokalorične hrane i prevelike porcije - odgovor na pitanje zašto se debljamo postaje nešto jasniji.

Manjak tjelesne aktivnosti i loše prehrambene navike tako igraju najveću ulogu u prekomjernom nakupljanju kilograma. No, proces debljanja tu nije završen. Kada vodimo sjedeći život s malo ili nimalo tjelovježbe, naši mišići postaju slabiji, metabolizam se usporava, a naša tijela postaju manje učinkovita u sagorijevanju kalorija. To dodatno olakšava nakupljanje masti i otežava skidanje viška kilograma.

Moderan način života

whey proteini tesla whey charger 100

Kada je riječ o razumijevanju zašto se debljamo, prehrana i nedostatak tjelovježbe nisu jedini razlozi. Stres, neadekvatan san, hormonske nepravilnosti, usporavanje metabolizma - sve su to čimbenici koji igraju ulogu u debljanju i nakupljanju sala.

Stres je čest aspekt modernog života i može imati značajan utjecaj na naše tijelo. Kada doživimo visoku razinu stresa, naše tijelo oslobađa kortizol, hormon koji može dovesti do povećanog apetita i žudnje za kaloričnom hranom, što često rezultira prejedanjem i debljanjem tijekom vremena.

Neadekvatan san još je jedan faktor našeg načina života koji može utjecati na prekomjerno debljanje. Kada ne spavamo dovoljno, naši hormoni postaju neuravnoteženi. Smanjuje se leptin koji regulira osjećaj sitosti, a povećava grelin koji potiče glad. Ova hormonska neravnoteža može dovesti do prejedanja i debljanja.

Naš način života i izvanjski utjecaji igraju značajnu ulogu u debljanju i nakupljanju masti. Stres, neadekvatan san, hormonske nepravilnosti, usporavanje metabolizma, velika dostupnost hrane i sedentarna radna okruženja doprinose kalorijskoj neravnoteži i otežavaju održavanje zdrave tjelesne strukture.

Baveći se tim problemima i donoseći svjesne odluke o davanju prioriteta spavanju, smanjenju stresa, odabiru zdravije hrane i uključivanju tjelesne aktivnosti u naš svakodnevni život, možemo bolje upravljati svojom težinom i ukupnim blagostanjem našeg tijela.

Ipak, ključno je naglasiti kako je uključivanje redovite tjelesne aktivnosti u naše dnevne rutine ipak ono što najčešće čini razliku. Odrađivanje treninga koje potiču sagorijevanje kalorija, poput kardio treninga i treninga snage, može pomoći u povećanju potrošnje energije i izgradnji mišićne mase, što zauzvrat pomaže u gubitku masnoće.

Taj proces može se lako poduprijeti pravilnijom prehranom i kvalitetnom suplementacijom. Unos dovoljne količine proteina, zdravih masti i složenih ugljikohidrata osigurat će našem tijelu energiju za predstojeće treninge. Kvalitetni dodaci prehrani također su važni za proces mršavljenja i rasta naših mišića, bilo da se radi o whey proteinima koji pomažu oporavak i daju duži osjećaj sitosti ili o nužnim mikronutrijentima poput vitamina i minerala.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni