Košarica Narudžba

Kako odabrati kategoriju?

25.10.2016
Luka Kuhar
Često sam dobio ovo pitanje, često o njemu pričao s kolegama iz branše. Kako se bira kategorija? Hoće li te netko sam svrstati? Što treba imati za bodybuilding, a što za classic? Idemo ukratko proći neke osnove izbora bilderskih kategorija.

1. Osobna preferencija

Ako se ideš natjecati, pretpostavljam da to radiš svojom odlukom i da te pogoni vlastita želja, To je odlično i neka ti upravo ona bude vodilja u izboru kategorije u kojoj želiš biti. Ako je tvoj san bodybuilding - posveti mu se svim svojim bićem. Želiš li u classic, pripazi na sklad, estetiku i oblik figure. Što se tiče physique kategorije, tu čak i lice ulazi u igru. Ako više podsjećaš na gargamela, a manje na Orlanda Blooma, ni tvoja želja vjerojatno neće biti dovoljna. To nas dovodi do točke dva, usko povezane s ovom.

2. Realnost 

Bodybuilding je možda tvoj san i cilj, ali trenutno imaš 68 kg na 178 cm. To znači da ćeš vjerojatno poprilično nadrapati u bilderskoj konkurenciji. Osim ako im ne staviš lijepilo u boju i laksative u pekmez, no to ti ne preporučam jer će se oni jednom oporaviti, a ti onda više nikada. Ozbiljnije rečeno, moraš biti realan. Određene genetske propozicije - tipa konture skeleta, duljina udova (tu mislim na ruke i noge jel), itd. uvelike će ti pomoći ili odmoći u nekim specifičnim kategorijama. Naravno i visina je jedna stavka koju ne možemo zaboraviti. Kaže se da niski bilderi u pravilu bolje prolaze od visokih ako nema ograničenja u kilogramima. To znači da možeš imati osobnu preferenciju i želju iz prve točke, ali moraš je spojiti sa svojom stvarnošću. Ili odrezati 10 cm potkoljenica, čujem da to odlično prođe.

3. Spremnost na promjene

Realno, svake pripreme za natjecanje unijet će promijene u tvoj životni stil. Ako živiš "prosječno" u smislu prehrane i treninga, te će promijene biti drastične. Ukoliko si ozbiljan u fitness sferi, one će ti biti lakše za "pregrmiti". Pa opet, moraš biti spreman na njih u svakom pogledu. S obzirom na zahtjeve i potraživanja svake kategorije, uzlaznom se putanjom povećavaju i tvoji izdaci što u materijalnom, što u fizičkom smislu. Ako si netko tko baš želi na binu, ali je u groznom škripcu s vremenom, teško da ćeš odmah banuti među teškaše bodybuildinga i razbucati konkurenciju. Odredi koliko bi svaka kategorija od tebe tražila i možeš li toliko sebe izdvojiti. Prema tomu, odluka će biti lakša za donijeti.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 
Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO