Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

KAKO POKRENUTI USPJEŠAN FITNESS BIZNIS?

Bodybuilding i fitness | 17. Ožujak 2017. 9 minuta

Pitanje ne namećem ja, već autor istoimene knjige, Vanja R. Fijan. Uvijek rado i spremno dočekam novi naslov iz pera "fitness industrijalaca", pogotovo kada dolaze iz domaćih redova. U dogovoru s Vanjom, pišem vam ovaj osvrt...

Tko poznaje Vanju, ili je pročitao knjigu, vjerojatno zna zašto sam za početak predstavio ovu listu podataka koji će vam ukratko predstaviti rad navedenog autora. Onaj tko poznaje mene, zna da nećemo na tome i ostati.

Nekada se žalostim na što se svede misaoni dio fintess industrije. Dio koji se trudi dokazati da tu ima nešto više od trbušnjaka i bicepsa, da ispod brončane boje i oštre forme još uvijek postoji čovjek koji misli, osjeća, planira, sanja, želi, te naravno, poduzima.

Knjigom "Kako pokrenuti uspješan fitness biznis?" - Vanja stremi uglancati reputaciju tog zamišljenijeg komada fit populacije. Prosudite li da nije uspio u tom naumu, sigurno ćemo se složiti da je barem vrlo uspješno evocirao lijepe uspomene na mirisne papirnate stranice Alana Forda iz kojeg posuđuje nekoliko besmrtnih bisera. 

Što znam o Vanji? Zavidno mnogo moram vam reći! Antonio Furić pričao mi je o njemu u par navrata, čitao sam gdjekad i poneki tekst kojeg je potpisivao. Tako da svoje opširno znanje donedavno mogu svesti u krajnje detaljni skup riječi - "Neki tamo lik iz Samobora koji diže utege". I - by the way, ako nikada niste, svakako posjetite Samobor! Gradić čiji me centar i danas asocira na mnoge bajke koje sam slušao kao mladić. (Ne mislim na one o poštenim političarima i moralnim kurtizanama).

Vlasnik je franšize fitness centara i koncepta "OF"; poduzetnik s pravničkim zaleđem, obiteljski čovjek i teretanski entuzijast. Uz sve to bavi se edukacijom u polju poslovanja pojedinaca i grupa kroz fitness industriju. Reći će "fitness konzultant". Zazvučat će vam pompozno i samodopadno, a priznajem i meni je kada sam prije nekog vremena prvi put izguglao taj facebook pejđ.

Zalizujem kosu, popravljam kravatu, glancam kopču od remena i spremam uvježbanu ispriku: Jebiga Vanja, sorry, ispao sam ''''Rvatina s tim stavom...(i da znaš, u kućnom sam ogrtaču, a ne košulji ili sakou jer je tri ujutro). Znam Vanja, nije neka isprika, i nisam je recitirao u prezentnom stanju, ali uzmi što ti se nudi!

Zašto se ispričavam?

Godine sudjelovanja u ovoj branši navikle su me na busanje u vlastita prsa. Znate na što mislim, na one stotine facebook stranica gdje se napiše "Mate Matić - supergenijalni trener i izvanredni magistar životologije". Imajući takve u vidu, odmah sam pomislio da će i taj fitness konzultant biti jedan od njih, samo premazan maštovitijim mastima.

Čovjeka sam upoznao, knjigu dobio na recenziju, stvari se zaokrenule.

 z Zagreba sam, grada u kojemu stara štemerska škola, nešto mentaliteta Trešnjevke, Knežije i ostalih slavnih kvartova/naselja dan danas ima poslovne konotacije. 

"Kaj si ti lud buraz" - smatra se objektivnim poslovnim prigovorom ili izrazom zbunjenosti na govornikovu pretpostavku težine određena poduzetničkog projekta.

"Ma to ćemo frende lako" - ništa manje znana krilatica svakog "poduzetnika" iz šarolikih voda poslovnih struja Zagreba. Obično izjavljena onda kada uopće neće ići lako...

 "Aj to ponovi..." Znak da je poslovni sastanak naglo prekinut te da je vrijeme ostale ugovorne stavke regulirati takozvanim - metodama teleskopsko-palične učinkovitosti.

Možda sam vas nasmijao, ali nije to tako daleko ni od realnosti u našoj branši. Bodybuilding entuzijasti tu pojavu znaju kao "bro science" ili, kako ju volim nazvati, faktografija većih frajera. Svi mi duboko u sebi znamo, 90 centimetara kvadricepsa nužno znači i daleko veću kognitivnu sposobnost od kolege čije noge mjere znatno manje.

Knjiga Vanje R. Fijana čitateljima servira zdravorazumsku verziju biznisa bez uljepšavanja i okolišanja. Nema kvazi motivacijskih poruka na slikama pejzaža niti konstantnog uzdizanja svega što je kao poduzetnik napravio. Međutim, nema ni lakog recepta za sto postotan hit na tržištu. Nije ga Vanja fulao, jer ne postoji.

Ono što Fijan dobro odašilje kroz, često komično obogaćene, rečenice, je poruka o važnosti pripreme. Nešto što svaki iskusan bilder po svojoj prirodi može brzo upiti kao vrijedno znanje. Jer, ajmo realno, otići na natjecanje bez detaljno sređenih priprema u 98% slučajeva biti će totalni fijasko, u 1% čudo, a u onih zadnjih 1% nalaze se oni koji su naletjeli na konkurenciju sebi jednakih. 

Isti princip Vanja predstavlja u knjizi. Opet ponavljam, odlazak na natjecanje bez priprema unazadit će vas za značajan broj mjesta na natjecanju i broj novčića na računu. Vanja upozorava da bi vas jednako kaotičan ulazak u biznis mogao dovesti do bankrota!

Nikako ne želim reći da je to poanta njegovih redaka. Dapače, ton knjige odiše pozitivom. Možda baš zato što je građen na čvrstim temeljima prethodne pripreme. Lakše je imati dobru viziju ili "filing" oko svog projekta, ako iza njega zapravo stoji XY vremena provedenog u kontempliranju svih faktora što ga sačinjavaju.

Preporučujem ju svima koji misle da je fitness industrija skup riječi koje služe kao označitelj za nabildane dečke i utegnute ljepotice, ali i za one među nama koji su prošli kroz više dimenzija branše. Drago mi je vidjeti da se bujanje fitnessa prati ne samo po prinovama u krugovima aktivnih vježbača, već i po višestrukim poslovnim pokazateljima.

Zanima li vas ulazak u fitness biznis, ili saznanje o tome što on zapravo je - Vanja ima knjigu za vas!

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni