Boriš se s nadutošću? Saznajte koje namirnice smanjuju nadutost i pomažu da trbuh izgleda ravnije. Uključite ih u jelovnik već danas!
Nadutost je čest problem koji može utjecati na svakodnevnu udobnost, ali i na izgled trbuha — čineći ga napuhanim i istaknutijim nego što zaista jest. Osim što uzrokuje neugodu, nadutost često stvara dojam viška kilograma i narušava samopouzdanje. Dobra vijest je da određene namirnice i kombinacije obroka mogu pomoći u smanjenju tog osjećaja težine i vizualno izravnati trbuh.
Hrana koja potiče nadutost (i koju izbjegavati)
.jpg)
Ako se redovito boriš s osjećajem napuhnutosti, ključno je znati koje namirnice mogu pogoršati stanje. Iako je nadutost često privremena i bezopasna, određena hrana potiče stvaranje plinova, zadržavanje vode i usporenu probavu – što sve pridonosi 'napuhanom' izgledu trbuha.
1. Mahunarke
Grah, leća, slanutak i slične mahunarke bogate su vlaknima i složenim šećerima poput rafinoze, koje tijelo teško probavlja. Tijekom razgradnje u debelom crijevu, stvaraju se plinovi koji uzrokuju nadutost. Ako ih voliš, pokušaj ih namakati dulje ili konzumirati u manjim količinama uz začine poput kima ili đumbira koji pomažu probavi.
2. Mliječni proizvodi (ako imaš intoleranciju)
Mnogi ljudi imaju manjak laktaze – enzima koji razgrađuje laktozu. To znači da konzumacija mlijeka, sira ili jogurta može uzrokovati plinove, grčeve i nadutost. Ako sumnjaš na netoleranciju, pokušaj nekoliko dana bez mliječnih proizvoda i prati promjene.
3. Kupusnjače
Brokula, kupus, cvjetača i prokulice sadrže spojeve koji u procesu probave mogu stvarati plinove. Iako su izuzetno zdrave, osobe sklone nadutosti trebale bi ih jesti termički obrađene, u manjim količinama i uz probavne začine.
4. Gazirana pića
Sva pića koja sadrže mjehuriće – mineralna voda, sokovi, energetski napici – unose zrak u probavni sustav, što može dovesti do osjećaja napuhanosti. Zamijeni ih običnom vodom s limunom ili biljnim čajevima.
5. Prerađena hrana s visokim udjelom soli
Prekomjeran unos natrija uzrokuje zadržavanje vode u tijelu, što se često prvo primijeti u području trbuha. Gotova jela, grickalice i industrijski umaci često skrivaju velike količine soli – čitaj deklaracije i biraj prirodne izvore hrane kad god možeš.
6. Umjetna sladila
Sorbitol, manitol i drugi šećerni alkoholi koji se često nalaze u 'light' proizvodima, žvakaćim gumama i bezšećernim slasticama mogu izazvati nadutost jer fermentiraju u crijevima. Ako si osjetljiv, pokušaj ih potpuno izbaciti.
Namirnice koje smanjuju nadutost i poboljšavaju probavu

Dok određena hrana može izazvati napuhnutost i osjećaj težine, druge namirnice čine upravo suprotno – smiruju probavu, potiču ravnotežu crijevne mikroflore i pomažu tijelu da se riješi viška plinova i vode. Uvrštavanje ovih namirnica u prehranu može znatno ublažiti nadutost i doprinijeti ravnijem i zategnutijem trbuhu.
1. Krastavci
Krastavci su iznimno bogati vodom i prirodnim antioksidansima poput kvercetina. Njihov protuupalni učinak pomaže kod zadržavanja vode, a visok udio tekućine podupire redovitu probavu. Idealan su dodatak salatama, sendvičima ili kao osvježavajući međuobrok.
2. Đumbir
Đumbir je poznat po svojoj sposobnosti da umiruje želudac, potiče pražnjenje želuca i smanjuje plinove. Često se koristi kod mučnine, ali jednako dobro djeluje i protiv nadutosti. Možeš ga dodati u čajeve, smoothije ili naribati u juhe i glavna jela.
3. Ananas i papaja
Oba voća sadrže probavne enzime – bromelain u ananasu i papain u papaji – koji pomažu razgradnji proteina i ubrzavaju probavu. Osim toga, imaju visok udio vlakana i vode, što doprinosi osjećaju lakoće.
4. Peršin i celer
Ove dvije biljke djeluju kao prirodni diuretici, pomažući tijelu da izbaci višak tekućine bez gubitka elektrolita. Uz to sadrže vlakna i antioksidanse koji podržavaju rad probavnog sustava. Savršeni su kao dodatak juhama, salatama i varivima.
5. Grčki jogurt
Ako nemaš intoleranciju na laktozu, grčki jogurt bogat je probioticima– 'dobrim' bakterijama koje pomažu održavanju ravnoteže crijevne mikroflore. Time se sprječavaju probavne smetnje, nadutost i zatvor. Biraj verzije bez dodanog šećera.
6. Zeleni čaj i čaj od mente
Zeleni čaj potiče metabolizam i ima blagi diuretski učinak, dok čaj od mente opušta mišiće probavnog trakta i smanjuje grčeve i plinove. Idealni su kao napitak uz obrok ili između obroka.
7. Banane
Iako mnogi izbjegavaju banane zbog kalorija, one su bogate kalijem koji pomaže u regulaciji ravnoteže tekućine u tijelu. Također sadrže vlakna koja podržavaju redovito pražnjenje crijeva.
Prijedlog dnevnog plana prehrane za ravan trbuh

Kombinacija pažljivo odabranih namirnica tijekom dana može napraviti veliku razliku u borbi protiv nadutosti. Ključno je birati laganu, nutritivno bogatu hranu koja potiče probavu, regulira razinu tekućine u tijelu i sprječava zadržavanje plinova. Donosimo ti primjer dnevnog plana prehrane koji pomaže u postizanju ravnijeg trbuha, bez osjećaja težine.
DORUČAK: Jogurt s borovnicama i lanenim sjemenkama
Započni dan s kombinacijom grčkog jogurta (bez dodanog šećera), šake borovnica i žličice mljevenih lanenih sjemenki. Jogurt donosi probiotike za zdravu crijevnu floru, borovnice antioksidanse, a lanene sjemenke vlakna koja podupiru redovitu probavu.
MEĐUOBROK: Šaka badema i čaj od mente
Bademi su dobar izvor zdravih masti i proteina, a ne uzrokuju nadutost poput nekih drugih grickalica. Čaj od mente dodatno umiruje crijeva i smanjuje plinove.
RUČAK: Piletina s kvinojom i kuhanim povrćem
Kuhana ili pečena piletina bez kože, uz porciju kvinoje i kuhanog povrća (npr. tikvica i mrkve) čini izuzetno lagan i hranjiv obrok. Kvinoja je lako probavljiva i ne stvara plinove poput nekih žitarica, a kuhano povrće je blaže za probavni sustav od sirovog.
MEĐUOBROK: Ananas i zeleni čaj
Ananas sadrži enzim bromelain koji poboljšava razgradnju proteina i pomaže probavi. Zeleni čaj pospješuje metabolizam i ima blagi diuretski učinak, čime se smanjuje zadržavanje vode.
VEČERA: Omlet sa špinatom i rajčicom
Jaja su lako probavljiva, dok špinat i rajčica osiguravaju vlakna i antioksidanse bez stvaranja plinova. Omlet je brzo gotov, zasitan i lagan za večeru, što je važno jer se navečer metabolizam usporava.
DODATNI SAVJETI:
- Pij vodu tijekom cijelog dana, ali izbjegavaj gazirane napitke.
- Jedi polako i temeljito žvači hranu kako bi se spriječilo gutanje zraka.
- Izbjegavaj prejedanje i kombiniranje previše različitih namirnica u jednom obroku.
Do Čitanja,
Luka Kuhar