Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako povećati mišiće ruku?

Trening | 06. Studeni 2023. 9 minuta

Veći mišići ruku su česta želja vježbača. Veći biceps i triceps te jača nadlaktica važne su za dobar izgled i funkcioniranje. No, kako ih možemo povećati?

Dobro razvijeni mišiće ruku vjerojatno su najpoželjnija mišićna skupina svakog vježbača - jer svi vježbaju ruke. Radi se o fitness cilju, ali i estetskoj želji kako bi linija bila ljepša i skladnija. No, kako uspješno povećati mišiće ruku?

Zašto su mišići ruku važni?

Em dobro izgledaju, em su bitni u svakodnevnim aktivnostima. Razviti mišiće ruku česta je želja polaznika u teretane i vježbača općenito, neovisno o kojem se razlogu radi. Bilo da želite sebi olakšati obavljanje dnevnih aktivnosti, poboljati svoj sportski uspjeh ili samo izgledati bolje, razvijeni mišići ruku su za to neophodni.

Mišići ruku se sastoje od tri glavna mišića: bicepsa, tricepsa i podlaktice.

Biceps brachii, poznat samo kao biceps, istaknuti je mišići na prednjoj strani nadlaktice. Sastoji se od dvije glave, duge i kratke, te igra značajnu ulogu u savijanju lakta i supinaciji podlaktice (okretanje dlana prema gore).

Triceps brachii ili triceps smješten je na stražnjoj strani nadlaktice, a sastoji se od tri glave: duge, lateralne i medijalne. Triceps je odgovoran za ispravljanje i savijanje ruke u laktu.

Podlaktica sadrži brojne mišiće odgovorne za različite pokrete ručnog zgloba, šake i prstiju.  Ovi mišići pružaju stabilnost i kontrolu tijekom aktivnosti poput hvatanja i podizanja.

Dakle, osim što doprinose vizualno skladnijoj figuri, dobro definirane ruke značajno doprinose ukupnoj snazi gornjeg dijela tijela. Snažni bicepsi, tricepsi i podlaktice važni su za širok raspon aktivnosti, od dizanja utega do obavljanja svakodnevnih zadataka, poput nošenja narminica. Razvijanjem ovih mišića poboljšavate svoju funkcionalnu kondiciju i kvalitetu života.

Kako povećati mišiće ruku?

Kako povećati mišiće ruku

Trening snage je srž izgradnje većih mišića ruku. Izvodeći ciljane vježbe i postupno izazivajući svoje mišiće, možete potaknuti rast te poboljšati snagu i estetiku vaših ruku. Prvi zadatak na putu prema većim i impresivnijim mišićima ruku jest postavljanje jasnih i dostižnih ciljeva.

Želite li povećati mišiće ruku ili vas više zanima definicija? Možda želite ojačati ruke? Određivanje toga što želite od svog treninga formirat će vašu prehrambenu i trening rutinu, osiguravajući da idete u pravom smjeru.

No, važno je pripaziti da vaši ciljevi budu realni za dugoročni uspjeh. Nerealna očekivanja mogu dovesti do frustracije i razočarenja. Ako tek počinjete s treningom snage, neugodno ćete se iznenaditi kad nakon mjesec dana ne budete izgledali točno onako kako želite.  Raščlanjivanjem krajnjeg cilja na manje, dostižne prekretnice, zadržat ćete motivaciju i učinkovito pratiti svoj napredak. Mjerljivi ciljevi pružaju opipljiv osjećaj postignuća, jačajući vašu predanost razvoju mišića ruku.

Vježbe snage s progresivnim preopterećenjem su osnova za rast mišića, posebno onih ruku. Uključuju neprestano izazivanje mišića postupnim povećanjem otpora ili intenziteta. Za razvoj mišića ruku to znači progresivno dizanje težih utega ili izvođenje sve zahtjevnijih vježbi tijekom vremena za poticanje rasta.

Koje bi to učinkovite vježbe za rast mišića ruku bile?

Učinkovite vježbe za biceps uključuju pregibe s utegom, pregibe s bučicama i pregibe s čekićem. Ovi pokreti ciljaju na biceps brachii, potičući njegov rast i definiciju. Vježbe za triceps kao što su skullcrushers, ekstenzije i potisci izoliraju i jačaju triceps brachii. Za razvoj snage i veličine podlaktice, uključite vježbe poput reverse wrist curls i sklekove, koje ciljaju na mišiće podlaktice i zapešća. 

Održavanje pravilne forme i tehnike tijekom vježbi ključno je za sprječavanje ozljeda i maksimiziranje angažmana mišića. Usredotočite se na kontrolirane, namjerne pokrete i izbjegavajte korištenje zamaha za dizanje utega. Posavjetujte se s fitness profesionalcem ako niste sigurni u svoju formu. 

Za mišićni rast, ciljajte na raspon od 6-12 ponavljanja po seriji. Izvedite 3-5 serija svake vježbe, dopuštajući odgovarajući odmor između serija kako biste optimizirali oporavak i razvoj mišića.

Strukturirana rutina vježbanja

najbolja pomoć za izgradnju mišića whey vita

Uravnoteženi pristup razvoju mišića ruku često uključuje dijeljenje treninga u dane posvećene bicepsu i tricepsu ili uključivanje vježbi za ruke unutar širih treninga za gornji dio tijela. Primjeri rasporeda mogu uključivati dan 'potiska' koji cilja na tricepse zajedno s prsima i ramenima i dan 'povlačenja' koji naglašava bicepse s vježbama za leđa i podlaktice.

Kako biste povećali rast mišića ruku, uključite i složene i izolacijske vježbe u svoju rutinu. Složeni pokreti poput bench pressa angažiraju mišiće ruku zajedno s drugim mišićnim skupinama. Izolacijske vježbe kao što su biceps pregibi i triceps ekstenzije posebno ciljaju mišiće ruku, olakšavajući fokusirani razvoj.

Nemojte zanemariti važnost odmora i oporavka. Dopustite 48-72 sata između intenzivnih treninga ruku kako biste osigurali optimalan oporavak i rast mišića. Adekvatan san, hidratacija i prehrana također su ključni za oporavak. S porastom intenziteta treninga, svoju prehranu možete nadopuniti kvalitetnom suplementacijom, kao što su whey proteini za još bolji oporavak i rast mišića nakon treninga.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni