Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Plivanjem do fit tijela

Trening | 02. Kolovoz 2023. 8 minuta

Plivanje je odlična kardiovaskularna aktivnost koja doprinosi zdravlju i boljem izgledu. Pomaže sagorijevanje kalorija i otpuštanje endorfina. Saznajte više u našem članku.

Plivanje je jedan od popularnijih oblika kardiovaskularnog treninga. O njegovim prednostima po pitanju mršavljenja i dolaska u formu mnogo smo čuli, no zašto je baš plivanje idealno za one koji žele prigrliti zdraviji i aktivniji način života? Saznajte u našem članku.

Zdravstvene prednosti plivanja

bazen za plivanje

Jedna od najznačajnijih prednosti plivanja je činjenica da vježbate cijelo tijelo. Prilikom plivanja, gotovo svaka mišićna skupina se pokreće i radi, od ruku i ramena, preko leđa i corea do nogu. Ovaj sveobuhvatni angažman mišića potiče izgradnju snage i dovođenje u formu cijelog tijela.

S obzirom na to, plivanje je izvanredan oblik kardio treninga jer, uz to što pokreće cijelo tijelo, ubrzava otkucaje srca i doprinosi kardiovaskularnom zdravlju kao visoko aerobna vježba. Ritmički pokreti uključeni u plivanje olakšavaju učinkovitu cirkulaciju krvi, a redovno bavljenje plivanjem može povećati kapacitet pluća i poboljšati respiratornu funkciju.

Bilo da radite slobodno, leđno, prsno ili leptir, svaki zaveslaj predstavlja izazov srcu i plućima, postupno povećavajući vaš kardiovaskularni kapacitet. Kako bi se maksimizirali prednosti plivanja za zdravlje, posebno kardiovaskularno, često se plivanju pristupa kao intervalnom treningu te se izmjenjuju sesije visokog i umjerenog intenziteta, s kratkim razdobljima odmora između.

Na primjer, možete izvoditi kratke nalete intenzivnog plivanja nakon kojih slijedi razdoblje aktivnog oporavka u kojem plivate opuštenijim tempom. Ovakav trening ne samo da povećava kardiovaskularnu izdržljivost, već također poboljšava sagorijevanje masti i ubrzava metabolizam.

No, prijeđimo na bitno: kako plivanje pomaže mršavljenju i zatezanju tijela?

Plivanje za mršavljenje i fit tijelo

plivanje za odličnu figuru

Plivanje se ističe kao učinkovita aktivnost za mršavljenje, jer nudi izvanredan potencijal sagorijevanja kalorija. Ovisno o intenzitetu i trajanju plivanja, osoba može sagorjeti znatan broj kalorija. Otpor vode stvara prirodni izazov, angažira različite mišićne skupine i troši energiju, što rezultira učinkovitim sagorijevanjem kalorija. Tako za pola sata plivanja umjerenim tempom možete potrošiti između 200 i 300 kalorija, dok u pola sata šetanja sagorite između 100 i 175 kalorija.

Osim što pomaže učinkovito sagorijevanje kalorija, plivanje također doprinosi toniranju i oblikovanju mišića. Različiti zaveslaji plivanja ciljaju različite mišićne skupine, pridonoseći ukupnom razvoju mišića. Slobodno i leptir plivanje uključuje ruke, prsa i leđa, dok prsno i leđno plivanje cilja noge i gluteuse. Dok plivate, otpor angažira mišiće, potičući njihovu snagu i definiciju.

Jedna od velikih prednosti plivanja je njegova dostupnost osobama svih razina kondicije. Bez obzira jeste li iskusni sportaš ili početnik koji započinje svoje fitness putovanje, plivanje je učinkovit trening. Za razliku od vježbi poput trčanja, koje mogu opteretiti zglobove i dovesti do nelagode ili ozljeda, plivanje predstavlja nježnu, ali učinkovitu alternativu. Uzgon vode podupire tijelo, značajno smanjujući pritisak na zglobove i smanjujući rizik od istegnuća ili ozljede.

Nadalje, umirujuća priroda plivanja čini ga idealnom vježbom za osobe koje se oporavljaju od ozljeda ili se bore s bolovima u zglobovima. Redovito bavljenje plivanjem može poboljšati fleksibilnosti opseg pokreta, promičući cjelokupnu mobilnost i osigurati da ostanete aktivni prilikom oporavka.

Plivanje je fitness aktivnost u kojoj se može uživati u bilo kojoj dobi. Od djece koja po prvi put uče plivati do starijih odraslih koji traže tjelovježbu prilagođenu njihovoj dobi, plivanje nudi širok raspon zdravstvenih dobrobiti za svako razdoblje života. Posebno se preporuča starijim osobama jer može pomoći u održavanju mišićne mase, poboljšanju ravnoteže i smanjenju rizika od padova.

Ostale prednosti plivanja

whey za odličnu figuru

Općenito, plivanje je ugodan način za poboljšanje fleksibilnosti, mobilnosti i opće funkcije tijela s malim opterećenjem. Bilo da ste iskusni plivač ili početnik, uključivanje plivanja u vašu fitness rutinu može dovesti do poboljšanog zdravlja zglobova, povećanog opsega pokreta i okretnijeg tijela.

Plivanje također nudi jedinstvenu kombinaciju tjelesne aktivnosti i mentalnog opuštanja, što ga čini izvrsnim sredstvom za ublažavanje stresa. Smirujući aspekti boravka u vodi stvaraju spokojno okruženje koje plivačima omogućuje bijeg od pritiska svakodnevnog života.

Ponavljajući pokreti plivanja, zajedno s ritmičkim zvukovima vode, potiču opuštanje, a blagi otpor vode prema tijelu stvara osjećaj bestežinskog stanja, pružajući terapeutsko iskustvo koje ublažava napetost i smiruje um. Plivanje također potiče oslobađanje endorfina, prirodnih dizača raspoloženja u tijelu, koji pridonose osjećaju blagostanja i sreće.

Plivanje je vrlo učinkovita i ugodna vježba niskog opterećenja koja nudi mnoštvo prednosti za postizanje fit tijela. Od izvrsnih kardiovaskularnih dobrobiti do toniranja mišića i poboljšanja fleksibilnosti, plivanje pruža vježbu za cijelo tijelo pogodnu za ljude svih kondicijskih razina i dobi. U kombinaciji s pravilnom prehranom i kvalitetnom suplementacijom, može značajno doprinijeti dobrom izgledu, zdravlju i fizičkoj spremi, pogotovo kada ju uključite u dobro zaokruženu fitness rutinu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni