Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Idealni trening za ljetnu figuru

Trening | 19. Lipanj 2023. 9 minuta

Približava se ljeto, a mnogi od nas traže odgovor na pitanje kako doći do ljetne figure. Postoji li kakav idealni trening? Saznajte u našem članku.

Kako se ljeto približava, mnogi od nas traže brz i bezbolan način kako doći do ljetne figure. Od razno-raznih dijeta, različitih vrsta treninga pa do suplementacije - što bi bilo rješenje? Postoji li idealni trening za ljetnu figuru?

Koji je trening idealan za ljetnu figuru?

osoba koja vježba s utezima

Najjednostavniji odgovor bi bio - da, postoji! No, kada dođemo do onog brzog i bezbolnog dijela; e, tu stvari postanu nešto kompliciranije.

Idealni trening za ljetnu figuru tako uključuje kombinaciju treninga snage i kardio treninga. Međutim, bitno je koliko dugo i kako vježbamo, kao i naša sveukupna predanost procesu. Kako biste isklesali svoju figuru i zategnuli tijelo, važno je imati dobro zaokruženu rutinu vježbanja koja cilja na različite mišićne skupine uz učinkovito sagorijevanje kalorija.

Kada je riječ o izgradnji mišića, trening snage je ključan. Uključivanje vježbi koje sadrže kompleksne kretnje kao što su čučnjevi, mrtvo dizanje i potisak s klupe može pomoći u stimuliranju rasta mišića i povećanju ukupne količine snage u našem tijelu. Ove vježbe angažiraju više mišićnih skupina istovremeno, omogućujući maksimalnu učinkovitost i aktivaciju tijela.

A onda, uz trening snage, uključivanje kardio treninga u vašu rutinu ključno je za postizanje vitkog i definiranog ljetnog tijela. Aktivnosti kao što su trčanje, vožnja bicikla, plivanje i HIIT (High-Intensity Interval Training) treninzi mogu pomoći u sagorijevanju kalorija, potaknuti metabolizam i poboljšati izdržljivost. Ove vježbe pridonose mršavljenju i pomažu doći do mišića koje ste izgradili.

Kako bi vaš trening bio idealan za postići ljetnu figuru, važno je pronaći ravnotežu između treninga snage i kardio vježbi. Primjerice, kombinirajte tri do četiri treninga snage sa dva do tri kardio treninga. Ovakva učestalost omogućuje pravilan oporavak dok potiče gubitak masti i razvoj mišića.

Treninzi za ljetnu figuru

žena koja vježba za ljetnu figuru

Kombinacija treninga snage i kardio treninga odličan je način za sagorijeti kalorije, ukloniti neželjeni višak kilograma i masti te izgledati fit i utegnuto na plaži.

Prvi je tu na redu trening s utezima ili trening snage. Ovakva vrsta treniranja ključna je za izgradnju mišića i povećanje ukupne snage. Obično se prakticira vježbanje jedne određene mišićne skupine na svakom treningu, dok se postupno povećava težina i intenzitet vježbanja. Na taj način se potiče rast mišića i snage.

U kardio trening spada svaka vrsta treninga koja potiče tijelo na trošenje kalorija povećanjem broja otkucaja srca i količine kisika koja cirkulira po tijelu. Samo neki od kardio treninga su trčanje, plivanje, veslanje, vožnja biciklom i slične aktivnosti. Većina njih se može obavljati na otvorenom, pa je ljetno vrijeme idealno za baviti se aktivnostima koje potiču različite skupine mišića i tijelo na aktivnost, dok unose raznolikost u dnevnu rutinu.

Za sve one koji nisu fanovi spomenutih aktivnosti, HIIT treninzi ili intervalni treninzi visokog intenziteta odličan su način za smršaviti i izgraditi mišiće. Uključuju kratke nalete intenzivne vježbe nakon kojih slijede kratka razdoblja oporavka. HIIT se može izvoditi s vježbama s tjelesnom težinom, kao što su burpees i skokovi iz čučnjeva ili korištenjem opreme u teretani poput trake za trčanje, sobnog bicikla ili sprave za veslanje.

Dodatni savjeti

najbolji proteini za ljetnu figuru

Naravno, svaki trening potrebno je dodatno podržati redovnim odmorom, pravilnom prehranom i kvalitetnom suplementacijom.

Nemojte nikako zanemariti važnost odmora i oporavka u svom trening programu. Dajte svojim mišićima priliku da se oporave jer na taj način potičete njihov rast. Uključivanje dana odmora u vaš raspored može donijeti obilatu korist za vaše tijelo koje ste prethodno izmorili tijekom treniranja, a kvalitetan san itekako doprinosi cijelom tom procesu.

Pravilna prehrana također je bitan segment bilo kakvog trening plana. Unos dovoljne količine proteina, složenih ugljikohidrata i zdravih masti nužan je za zdravlje organizma te pravilan oporavak i rast mišića nakon treninga. Naravno, prehranu se uvijek može dodatno popuniti suplementacijom kao što je whey protein, razne vrste aminokiselina te vitamini i minerali.

Whey proteini i aminokiseline tako doprinose oporavku i rastu mišića nakon treninga, osiguravajući oštećenim mišićima dovoljnu količinu aminokiselina za taj proces. Vitamini i minerali nužni su za niz biokemijskijh procesa i tijelo bez njih ne može pravilno funkcionirati.

Zapamtite, dosljednost je ključna kada se radi o vježbanju za ljetnu figuru. Težite dobro zaokruženoj rutini vježbanja koja uključuje kardio vježbe i trening snage. Postavite sebi izazov postupnim povećanjem intenziteta treninga i ne zaboravite dati prioritet pravilnoj prehrani i odmoru.

Uz predanost i uravnotežen pristup, bit ćete na dobrom putu da postignete svoje ciljeve za ljeto.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni