Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što je HIIT trening i kako izgleda

Trening | 29. Svibanj 2023. 10 minuta

HIIT trening je vrsta treninga koji se fokusira na izgradnju mišićne snage i izdržljivosti kroz niz intervalnih vježbi. Saznajte više u našem novom članku.

HIIT ili intervalni trening visokog intenziteta je izvrstan način da postanete fit i ostanete u formi. Kombinira vježbe snage, kardiovaskularne vježbe i vježbe fleksibilnosti u jednu rutinu. Osmišljen je kao učinkovit i djelotvoran način za postizanje fitness ciljeva korištenjem različitih vježbi u jednom planu vježbanja.

HIIT trening funkcionira ciljanjem različitih mišićnih skupina u svakoj vježbi, što pomaže da se maksimizira učinkovitost treninga snage. Može se prilagoditi bilo kojoj razini kondicije, omogućujući svakome da ima koristi od ove vrste plana vježbanja.

Radi se o treningu koji uključuje nekoliko krugova vježbanja koji kombiniraju intervale vježbi visokog intenziteta kako bi se broj otkucaja srca što više povećao. Ti intervali su popraćeni onima niskog intenziteta ili periodima odmora. U prosjeku kružni trening traje oko 20 minuta i izvodi se barem tri puta tjedno.

Prednosti HIIT treninga

Prednosti HIIT treninga

HIIT trening pomaže da postignete svoje fitness ciljeve brže od tradicionalnih metoda jer omogućuje progresivno preopterećenje. Prednosti HIIT treninga su povećanje mišićne mase, poboljšano zdravlje kardiovaskularnog sustava, povećana snaga i izdržljivost, poboljšana koordinacija i ravnoteža, poboljšani metabolizam i potencijal bržeg sagorijevanja masti.

Također, HIIT trening može se raditi i kod kuće - ne treba vam nikakva posebna oprema jer možete miješati različite vježbe. Ono što je najvažnije, HIIT trening će osigurati da imate snažno, snažno i zdravo tijelo jer vježbate cijelo tijelo u kratkom vremenu. To je učinkovit i učinkovit način za izgradnju snage, izdržljivosti i agilnosti uz istovremeno sagorijevanje kalorija.

Vaš plan za HIIT trening

Vaš plan za HIIT trening

Osmišljavanje vlastitog HIIT treninga u svrhu poboljšana kondicije i ubrzavanje procesa mršavljenja može biti izvrstan način da postanete fit i ostanete zdravi. Važno je izraditi plan koji je prilagođen vašim individualnim potrebama kako biste svoje ciljeve mogli postići na najučinkovitiji način. 

Uz ispravan plan vježbanja, možete povećati prednosti svake vježbe koju izvodite i osigurati da ostanete motivirani tijekom svoje fitness rutine. Osim toga, kreiranje programa vježbanja koji se uklapa u vaš životni stil pomoći će vam da ostvarite dugoročni uspjeh u postizanju vaših fitness ciljeva.

Programi vježbanja za HIIT trening najbolji su kada su posebno prilagođeni cilju koji želite postići. Dobar primjer ovog dizajna je program treninga koji uključuje kardio trening, dizanje utega i funkcionalni trening jer na taj način poboljšavate svoju snagu, pokretljivost i ubrzavate proces mršavljenja, a sam trening ne traje dugo - neke od rutina vježbanja traju oko 10 minuta.

Primjeri HIIT treninga

eksplozivnost i energija koju trebaš

Postoje različite vrste rutina HIIT treninga, ovisno o mišićnim skupinama koje želite ciljati. Na primjer, možete raditi vježbe koje ciljaju sve dijelove tijela ili kružne vježbe gornjeg dijela tijela koje se fokusiraju na vaše ruke i prsa. Također možete raditi kružne vježbe za donji dio tijela koje se fokusiraju na vaše noge i gluteuse.

HIIT trening se uglavnom radi bez ikakvih sprava i utega, ali vaša rutina vježbanja može biti kombinacia slobodnih utega i kardio vježbi. Htjet ćete održavati brzinu otkucaja srca tijekom vježbanja kako biste sagorjeli više kalorija nego inače.

Razine intenziteta će varirati ovisno o tome koliko setova odradite u jednom krugu. Općenito govoreći, ako ima četiri ili manje ponavljanja po seriji, onda je nizak intenzitet; ako ima šest ili više ponavljanja po seriji, onda je to trening visokog intenziteta.

Možda jedan od najpoznatijih primjera HIIT treninga je Tabata trening koji vježbanje razbija na intervale od 20 sekundi u kojima vježbač mora gurati svoje granice. Nakon toga slijedi 10 sekundi odmora. Jedan krug Tabata treninga traje oko 4 minute, a ovisno o tome kakvu razinu fizičke spreme vježbač ima, malo po malo dodaje do 4 kruga treninga.

Cijeli trening traje sve skupa oko 20 minuta, a između krugova uzima se pauza od minute. Tijekom svakog intervala od 20 sekundi, nema određenog broja ponavljanja koji je potrebno izvoditi, već vježbač ponavlja jednu vježbu koliko god može. Poanta ovakvog treninga jest potaknuti otkucaje srca i aktivirati cijelo tijelo.

HIIT trening općenito je izvrstan način da vježbate cijelo tijelo u kratkom vremenu. Uključuje izvođenje više vježbi u nizu s minimalnim razdobljima odmora, što pomaže ubrzati otkucaje srca i sagorjeti više kalorija, koristeći mišiće cijelog tijela za izvođenje kompleksnih pokreta poput čučnjeva, sklekova ili kombiniranih vježbi kao što je mountain climber.

Maksimalne učinke ovog treninga možete primijetiti u kombinaciji s pravilnom prehranom i kvalitetnom suplementacijom. Sportska prehrana vam može dati dodatnu energiju i eksplozivnost prilikom kružnog treninga, osiguravajući da svoj trening odradite kvalitetno. 

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni