Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Whey proteini i priprema hrane

Prehrana | 02. Veljača 2024. 5 minuta

Protein sirutke ili whey postao je neizostavan dio suplementacije, ali i kuhanja. Što se sve može napraviti s whey proteinima u kuhinji?

Proteini su građevni blokovi života. Igraju vitalnu ulogu u ljudskoj prehrani i cjelokupnom zdravlju. Neophodni su za rast, oporavak i pravilno funkcioniranje našeg tijela. U potrazi za cjelovitom prehranom često se okrećemo različitim izvorima proteina, životinjskog i biljnog podrijetla. Jedan takav izvor proteina koji je privukao izuzetnu pažnju je protein sirutke ili whey.

Od poboljšanja sportskih performansi do pomoći u kontroli težine i poticanju oporavka mišića, whey je postao neizostavan dio suplementacije vježbača i sportaša.

Što su proteini?

novo u ponudi lazar angelov nutrition whey

Proteini su složene molekule sastavljene od aminokiselina, a služe kao temeljne strukturne i funkcionalne komponente ljudskog tijela. Imaju ključnu ulogu u održavanju i obnavljanju tkiva, podržavanju imunološke funkcije i olakšavanju različitih metaboličkih procesa.

Aminokiseline su pojedinačne jedinice koje čine proteine, poput cigli u zidu. Postoji 20 različitih aminokiselina, svaka sa svojom jedinstvenom strukturom i ulogom. Ove aminokiseline mogu se međusobno povezati u različitim sekvencama kako bi se formirale različite bjelančevine s različitim funkcijama.

Proteini u prehrani osiguravaju tijelu potrebne aminokiseline za izgradnju i popravak tkiva, sintetiziraju enzime i hormone te podržavaju imunološku funkciju. Bez odgovarajućeg unosa proteina u prehrani bitne tjelesne funkcije bile bi ugrožene. Whey protein, dobiven iz mlijeka, visoko je kvalitetan izvor ovih ključnih aminokiselina i stekao je popularnost zbog svoje svestranosti u promicanju zdravlja i kondicije.

Protein sirutke ili whey je visokokvalitetni protein dobiven iz mlijeka tijekom procesa proizvodnje sira. To je jedan od dva glavna proteina koja se nalaze u mlijeku, a drugi je kazein. Sirutka se često odvaja od tekućeg dijela mlijeka, a ono što ostaje je prah bogat proteinima koji se može koristiti u razne svrhe.

Protein sirutke je poznat po svom izuzetnom profilu aminokiselina, osiguravajući sve esencijalne aminokiseline u optimalnim omjerima. Također ima nizak udio masti i ugljikohidrata, što ga čini idealnim izborom za one koji traže koncentrirani izvor proteina bez viška kalorija.

Protein sirutke posebno cijene sportaši i fitness entuzijasti zbog njegove brze probave i apsorpcije, što ga čini vrijednim alatom za oporavak i rast mišića. Njegov visok sadržaj aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), posebno leucina, pokreće sintezu mišićnih proteina, pomažući u obnavljanju i razvoju mišića. Osim toga, protein sirutke može pomoći u smanjenju bolova u mišićima nakon intenzivnih treninga, što ga čini svestranim sredstvom u potrazi za poboljšanom fizičkom izvedbom.

Kuhanje i pečenje s wheyjem

Kuhanje i pečenje s wheyjem

Svestranost proteina sirutke nadilazi shakeove i dodatke prehrani; može biti i vrijedan sastojak raznih recepata. Njegov profil neutralnog okusa olakšava integraciju u slatka jela, nudeći povećanje proteina bez značajnog mijenjanja okusa.

Protein sirutke može povećati nutritivni sadržaj širokog spektra jela. Whey se tako može dodati u smoothije, palačinke i razne druge slastice, povećavajući njihov sadržaj proteina uz zadržavanje divnog okusa. Pogledajte naša 3 recepta za kolače pune proteina.

Postizanje kulinarskog uspjeha s proteinom sirutke uključuje razumijevanje njegovih svojstava. Prilikom pečenja bitno je pravilno uravnotežiti tekuće i suhe sastojke kako biste spriječili suhoću. Eksperimentiranje s različitim receptima može vam pomoći pronaći ono što savršeno odgovara vašem ukusu i prehrambenim ciljevima.

Proteinski brownieji

  • 2 banane, zgnječene
  • 4 žlice maslaca od badema
  • 2 žlice kakao praha
  • 2 mjerice Superior Whey Core proteina, okus čokolada

Upute

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusovih. Obložite manji pleh za pečenje papirom za pečenje.
  2. U mikseru smiksajte bananu, maslac od badema, kakao prah i whey protein.
  3. Izlijte u pleh i rasporedite.
  4. Pecite 15-20 minuta ili dok vrh ne očvrsne. Ostavite da se ohlade, pa narežite.

Smootheji i shakeovi s wheyjem

Smootheji i shakeovi s wheyjem

Protein sirutke prirodno se uklapa u smoothieje i shakeove, nudeći prikladan način za povećanje unosa proteina. Pomiješajte protein sirutke u prahu s voćem, povrćem po izboru, tekućim bazama (poput mlijeka ili jogurta) i dodatnim okusima poput meda ili začina. Isprobajte kombinacije poput klasičnog shakea od banane i maslaca od kikirikija ili osvježavajućeg frapea od bobičastog voća. Mogućnosti su beskrajne, zadovoljavaju različite ukuse i preferencije u prehrani.

Budite kreativni sa svojim smoothiejima od proteina sirutke eksperimentirajući s različitim kombinacijama okusa. Uključite superhranu poput špinata ili chia sjemenki za dodatnu nutritivnu vrijednost. Whey smoothie izvrsna je opcija za obrok prije ili poslije treninga, osiguravajući esencijalne aminokiseline i pospješujući oporavak mišića.

Pogledajte naše recepte za shakeove i smoothieje:

Svestranost whey proteina otvara svijet kulinarskih mogućnosti. Od smoothieja i shakeova do slatkih jela i grickalica, postoji bezbroj načina da protein sirutke učinite ukusnim i hranjivim dijelom vaše prehrane. Bilo da ste sportaš, fitness entuzijast ili jednostavno netko tko želi povećati unos proteina, eksperimentiranje s receptima s proteinima sirutke može biti i ugodno i korisno.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni