Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

3 top recepta za proteinski smoothie

Recepti | 19. Travanj 2023. 12 minuta

Proteinski smoothie je hranjiv i ukusan napitak s kojim lako možete povećati unos proteina u tijelo bez kuhanja punog obroka. Saznajte koja su naša 3 top recepta za proteinski smoothie.

Proteinski smoothieji su hranjivi, ukusni napitci koji vašem tijelu daju esencijalne hranjive tvari i mogu vam pomoći da postignete svoje fitness ciljeve. Idealan su obrok za one koji žele povećati unos proteina bez kuhanja više punih obroka. U ovom članku pričat ćemo o prednostima proteinskih smoothieja i dati nekoliko savjeta kako ih napraviti kod kuće kako bi bili još finiji i zdraviji. 

Što su proteinski smoothieji?

Što su proteinski smoothieji?

Proteinski smoothieji su osvježavajući napitci koji daju esencijalne hranjive tvari, proteine i zdrave masti koje vam mogu pomoći u postizanju vaših fitness ciljeva. Odlično su rješenje za ljude koji su na dijeti ili one koji trebaju povećati unos proteina kako bi izgradili mišićnu masu.

Protein je bitan nutrijent za sportaše i one koji vode aktivniji stil života, jer je potreban za rast mišića i njihov oporavak. Naša bi prehrana trebala sadržavati najmanje 20% kvalitetnih izvora proteina, stoga su jedan ili dva proteinska shakea dnevno odlična opcija. 

U procesu dodavanja proteina u prehranu, proteinski smoothie mogu višestruko pomoći - osim što ćete unijeti više proteina, mogu pomoći u mršavljenju jer povećaju osjećaj sitosti tijekom dana. Također vas mogu lako zasititi kada počnete imati zazubice za slatkim ili želju za grickanjem.

Na internetu možete pronaći cijelo more recepata za proteinski smoothie, a mi smo izdvojili nekoliko naših favorita.

1. Proteinski smoothie od čokolade i lješnjaka

Jedna mjerica za odličan smoothie

Ovaj čokolada-lješnjak smoothie preporučujemo za doručak, s obzirom da u sebi sadrži i zobene pahuljice ili kašu, ovisno o vašem ukusu. Zobene pahuljice su sporootpuštajući ugljikohidrati koje vaše tijelo troši kroz cijeli dan, a sadrže i vlakna koja vam mogu dodatno pomoći s probavom.

Sastojci: 

60 g zobenih pahuljica ili kaše
1 šalica mlijeka po izboru
1 smrznuta banana
2 žlice kakao praha
1 mjerica Superior Whey Core, okus čokolada-lješnjak
2 žličice ekstrakta vanilije

Upute: Dodajte sve sastojke u blender i miješajte dok se svi sastojci ne prožmu u kremastu smjesu. Ako želite dodatno zasladiti ovaj smoothie, možete dodati steviju ili malo meda.

2. Proteinski smoothie od jagode

Proteinski smoothie od jagode odličan je za svako doba dana, bilo da ćete ga popiti nakon treninga ili pak kao međuobrok za dodatni osjećaj sitosti.

Sastojci:

70 g smrznutih jagoda
1/2 smrznute banane
2-3 žlice bademovog mlijeka
1 mjerica Superior Whey Core, okus jagoda

Upute: Dodajte sve sastojke u blender i miksajte dok ne nastane glatka smjesa. Ako želite slađi smoothie, dodajte steviju ili malo meda.

3. Proteinski smoothie od manga i jabuke

Proteinski smoothie od manga i jabuke

Proteinski smoothie s kolagenom i amino tekućinom od manga i jabuke nije tipični smoothie s proteinskim prahom, iako - po želji - možete napraviti pravu proteinsku bombu ako dodate i njega u vaš recept!

Sastojci:

1/2 manga
1 jabuka
1 manja banana ili 1/2 veće banane
sok 1 naranče s pulpom
1 mjerica Energybody Kollagena
1 mjerica Energybody Amino Liquida
po želji, 1 mjerica Superior Whey Core, okus jagoda

Upute: Dodajte sve sastojke u blender i miksajte dok ne nastane glatka smjesa. Kolagen i amino tekućinu dodati pred kraj miksanja smjese. Po želji posuti sjemenkama lana. Važno je za naglasiti kako mjerica Energybody Kollagena sadrži 10 grama proteina, dok 1 mjerica Energybody Amino Liquida sadrži 11 grama proteina.

Pogledajte naš video recept ovdje.

Koje sastojke ubaciti za dodatne nutrijente?

Proteinski smoothie je sam po sebi izvrstan način za unijeti proteine i hranjive tvari u tijelo tijekom dana. Međutim, ako želite biti sigurni da je vaš smoothie što je više moguće hranjiv, postoje namirnice koji vam mogu pomoći da dobijete još više od svog pića/obroka.

Uglavnom se tu radi o raznom voću, ali neke od njih bi vas mogle i iznenaditi!

Jabuke su odličan izvor vitamina C i pektina, kao i vlakana za probavu. Također su dobar izvor vitamina A i kalija. 

Banane možda nisu najbolja opcija za proteinske smoothieje jer imaju prilično visok udio šećera, ali su odlična zamjena ako želite dodati slatkoću bez dodavanja previše kalorija. Osim toga, banane sadrže kalij koji može pomoći u oporavku mišića i razini energije. 

Borovnice sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca i borbi protiv upala u tijelu, što može doprinijeti prevenciji bolesti. Osim toga, borovnice imaju značajne količine kvercetina koji ima protuupalna svojstva, kao i potencijalno antikarcinogena svojstva. 

Brokula je dobar izvor antioksidansa, vitamina C i folne kiseline.

Kakao - jer zašto ne? Čokolada prirodno podiže raspoloženje, a također se pokazalo da pomaže u smanjenju krvnog tlaka. Sadrži polifenole i flanavole, snažni antioksidans, pa potencijalno može pomoći smanjiti i upale. 

Datulje su dobar izvor vlakana, kalija, željeza, kalcija, magnezija i vitamina B1-B3 koji pomažu kod zdravlje srca i vaš proteinski smoothie čine kremastijim i slađim.

Proteinski smoothie jedan je od onih obroka s kojim teško možete promašiti. Ovisno što u njih dodate, puni su nutrijenata, a priprema je jednostavna: sve ubacite u blender, smiksate i zatim uživate u tom zdravom obroku!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni