Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Ukusni recepti za shake tijekom mršavljenja

Recepti | 16. Kolovoz 2023. 12 minuta

Proteinski shakeovi postali su jako popularni kao jedan od načina za održavati uravnoteženu prehranu, kontrolirati osjećaj gladi i općenito biti zdraviji te se osjećati bolje. Saznajte naše recepte za shake tijekom mršavljenja.

U potrazi za učinkovitim strategijama mršavljenja, proteinski shakeovi su se pojavili kao uvjerljiva i praktična opcija u fitness zajednici. No, ne radi se samo o trendu - ove mješavine bogate hranjivim tvarima zaslužile su svoje mjesto kao pouzdani suputnici na putu ka skidanju suvišnih kilograma.

Prednosti proteinskih shakeova tijekom mršavljenja

proteinski shake

Kada je riječ o uspješnom mršavljenju, uključivanje proteinskih shakeova u vašu prehranu može se pokazati kao odlična strategija. Osim što su ukusni i lako se pripravljaju i konzumiraju, nude i mnoštvo drugih prednosti.

1. Poticanje metabolizma i sagorijevanje kalorija: dokazano je da proteini imaju veći termički učinak u usporedbi s mastima i ugljikohidratima, što znači da vaše tijelo troši više energije da ih probavi i iskoristi. To dovodi do povećane brzine metabolizma, poboljšavajući ukupni proces sagorijevanja kalorija.

2. Suzbijanje apetita i smanjenje unosa kalorija: Proteinski shakeovi mogu djelovati kao moćni supresori apetita, suzbijajući napade gladi i obuzdavajući impulzivno grickanje. Potičući osjećaj sitosti i smanjujući potrošnju kalorija, omogućuju kontrolirani kalorijski deficit ključan za mršavljenje.

3. Očuvanje čiste mišićne mase tijekom mršavljenja: značajan izazov tijekom mršavljenja je zadržavanje čiste mišićne mase uz skidanje masnog tkiva. Proteinski shakeovi igraju ključnu ulogu u ovom aspektu, osiguravajući aminokiseline potrebne za održavanje mišićnog tkiva, čime se sprječava gubitak mišića koji često prati restrikciju kalorija.

Ključni sastojci za proteinske shakeove

tesla whey charger 100 protein sirutke okus banana

Priprema proteinskog shakea koji podržava vaše mršavljenje zahtijeva promišljen odabir sastojaka koji uključuju mnoštvo nutrijenata, od izvora proteina do vlakana.

Protein sirutke ili whey protein poznat je po svojoj brzoj apsorpciji i sveobuhvatnom profilu aminokiselina te je glavni izbor kada želite povećati unos proteina u vašu prehranu. Potiče sintezu mišićnih proteina, pomažući u održavanju i obnavljanju mišićnog tkiva tijekom mršavljenja.

Biljni proteini, od veganskih do graška, nude niz opcija za one koji traže neživotinjske izvore proteina. Bogati vlaknima i niskim udjelom zasićenih masti, pridonose dobro zaokruženoj, održivoj prehrani.

Grčki jogurt ili neka vrsta svježeg, kremastog sira su mliječne opcije i ujedno izvrsni izvori proteina koji također daju kremastu teksturu vašem shakeu. Sadrže i probiotike koji pomažu probavi i pridonose zdravlju crijeva.

Chia sjemenke prepune su topivih vlakana te stvaraju gelastu konzistenciju koja povećava sitost, stabilizira šećer u krvi i podržava probavu.

Lanene sjemenke imaju visoke udjele omega-3 masnih kiselina i dijetalnih vlakana, a nude i masnoće koje su zdrave za srce i njeguju crijeva.

Špinat ili kelj te lisnato povrće općenito ne samo da povećava količinu hranjivih tvari u vašem shakeu, već također pruža dodatna vlakna za povećanu sitost.

Od prirodnih zaslađivača i aroma, vrijedi izdvojiti svježe voće, kao što je bobičastvo voće i banane, koje daju prirodnu slatkoću i antioksidanse, vitamine i minerale.

Pet ukusnih i hranjivih recepata za proteinski shake

Shake s bobičastim voćem

proteinski shake s bobičastim vočem

Sastojci

1 mjerica Tesla Whey Charger proteina, okus banana
Pola šalice bobičastog voća
Par listova mladog špinata
200 ml običnog ili bademovog mlijeka

Sve sastojke potrebno je zblendati. Po želji, dodati par kockica leda.

Bobičasto voće osigurat će da u vaše tijelo unesete antioksidanse, a špinat vitamine i minerale. Bademovo mlijeko je niskokalorična baza bez mliječnih proizvoda, što ovaj shake čini ukusnom i zdravom poslasticom.

Zeleni shake

zeleni shake

Sastojci

1 mjerica Superior Whey Core proteina, okus banana ILI 1 mjerica proteina graška
2 lista kelja
1 banana
2 žlice chia sjemenki
Kokosova voda

Sve sastojke potrebno je zblendati. Po želji, dodati par kockica leda.

Ovaj zeleni shake kombinira proteine sa keljom i bananom - izvorima vitamina i minerala. Dodatak chia sjemenki i kokosove vode povećava unos vlakana i ravnotežu elektrolita, što ovaj shake čini nutritivnom bombom.

Proteinski shake od kikirikija i banane

Proteinski šejk od kikirikija i banane

Sastojci

1 mjerica Superior Whey Core proteina, okus banana
200 g grčkog jogurta
1 žlica maslaca od kikirikija
1 banana
1 žličica mljevenih lanenih sjemenki
100 ml vode

Sve sastojke potrebno je zblendati. Po želji, dodati par kockica leda.

Kremasti grčki jogurt i maslac od kikirikija bogati su proteinima i zdravim mastima te se nadopunjuju s prirodnom slatkoćom banane. Sjemenke lana doprinose unosu omega 3 masnih kiselina i vlakana, što kulminira u shakeu koji utažuje glad i istodobno potiče zdravlje srca.

Proteinski shake s čokoladom i kokosom

shake od čokolade i kokosa

Sastojci

1 mjerica Superior Whey Core proteina, okus čokolada
1 žličica kakao praha
100 ml mlijeka
1 žlica kokosovih mrvica

Sve sastojke potrebno je zblendati. Po želji, dodati par kockica leda.

Za one trenutke kada vas uhvati želja za čokoladom, ovaj shake je idealan za vas. Whey protein kombinira se s kakaovim prahom za puniji okus, dok bademovo mlijeko i kokosove pahuljice daju tropski štih, a sve to bez ugrožavanja vaših kalorijskih ciljeva.

Tropski proteinski shake

tropski proteinski shake

Sastojci

1 mjerica Tesla Whey Charger proteina, okus banana ILI 1 mjerica proteina graška
Pola manga
2 koluta svježeg ananasa
Par listova mladog špinata
100 ml kokosove vode

Sve sastojke potrebno je zblendati. Po želji, dodati par kockica leda.

Kombinacija proteina s prirodnom slatkoćom manga i ananasa donose mnoštvo nutrijenata odličnih za vaše zdravlje. Zajedno s kokosovom vodom i špinatom, radi se o osvježavajućoj nadopuni vašoj prehrani.

Ovi recepti utjelovljuju bit proteinskih shakeova za mršavljenje – spoj okusa i zdravlja. Tražite li nalet antioksidansa, dozu lisnatog povrća ili zadovoljavajuću poslasticu koja obuzdava želju za grickalicama ili slatkišima, ovi shakeovi će vam pomoći. 

Shakeove se preporuča konzumirati nakon vježbanja, otprilike 30 minuta do sat vremena nakon treninga, kako bi se potaknuo oporavak i rast mišića. Isto tako, shake može biti zamjena za obrok kada nemate vremena. Pobrinite se da shake sadrži uravnotežen omjer proteina, zdravih masti i ugljikohidrata kako biste bili siti i puni energije.

Međutim, ključno je naglasiti da proteinski shake nije čudotvorni napitak za gubitak težine. Mršavljenju treba pristupiti sveobuhvatno, što uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelovježbu, dovoljan san i kvalitetnu suplementaciju. Dok proteinski shakeovi mogu značajno pomoći vašim naporima, najučinkovitiji su kada su integrirani u dobro zaokružen stil života.

Dakle, oboružani znanjem o dobrobitima proteinskih shakeova i naoružani ukusnim receptima, krenite na ovo putovanje s povjerenjem.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni