Za svaku narudžbu iznad 99€ izaberi Muscle Labs kreatin 150g s okusom naranče GRATIS! Prikaži ponudu →

3 osvježavajuća ljetna proteinska obroka

Recepti | 26. Srpanj 2024. 4 minuta

U vruće ljetno vrijeme laganija hrana se često nalazi na našem repertoaru. Ova tri lagana recepta puna su proteina i drugih bitnih hranjivih tvari.

Tablica sadržaja

Proteini su važan dio uravnotežene prehrane, neophodni za oporavak mišića, energiju i cjelokupno zdravlje. Donosimo vam tri lagana recepta puna proteina, jednostavna za pripremu, a opet hranjiva i ukusna.

Piletina na žaru i salata od avokada

Piletina na žaru i salata od avokada

Sastojci

  • 2 komada pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 1 zreli avokado, narezan na kockice
  • 500 g miješane salate (špinat, rikula)
  • 200 g cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1/2 luka, sitno narezanog
  • 125 g feta sira, izmrvljenog
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice aceto balsamico octa
  • Sol i papar po ukusu

Upute

  1. Pileća prsa posolite i popaprite. Lagano premažite maslinovim uljem da se ne zalijepe. Ispecite pileća prsa na roštilju ili na tavi. Maknite ih s vatre i ostavite ih nekoliko minuta prije nego što ih narežete na tanke trakice.
  2. U velikoj zdjeli za salatu pomiješajte miješano povrće, cherry rajčice, crveni luk i feta sir. Dodajte avokado narezan na kockice.
  3. U maloj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje i aceto balsamico. Začinite solju i paprom po ukusu.
  4. U salatu dodajte pečene pileće trakice. Prelijte preljev preko salate i lagano promiješajte da se sjedini. Poslužite odmah.

Piletina na žaru izvrstan je izvor nemasnih proteina, koji su neophodni za obnovu mišića i opću funkciju tijela. Ima nizak udio masnoće i visok sadržaj esencijalnih nutrijenata poput vitamina B i fosfora. Avokado, s druge strane, daje zdrave masti, vlakna i niz vitamina i minerala, uključujući kalij i vitamin E. Zajedno čine uravnotežen obrok koji podržava zdravlje srca, kontrolu tjelesne težine i osigurava održivu energiju.

U salatu također možete dodati povrće poput paprike, krastavaca ili nasjeckane mrkve za dodatnu hrskavost.

Paprike punjene kvinojom i crnim grahom

Paprike punjene kvinojom i crnim grahom

Sastojci

  • 4 velike paprike babure (bilo koje boje)
  • 200 g kvinoje, isprane
  • 1 konzerva crnog graha, ocijeđenog i ispranog
  • 1 mala konzerva kukuruza
  • 200 g rajčice narezane na kockice
  • 100 g luka nasjeckanog na kockice
  • 100 g naribanog sira
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica čilija u prahu
  • Sol i papar po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja

Upute

  1. U srednje velikoj tavi zakuhajte 2 šalice vode. Dodajte kvinoju, smanjite vatru na najnižu, poklopite i kuhajte oko 15 minuta, ili dok se voda ne upije i kvinoja ne skuha. Ostaviti da se ohladi.
  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Dodajte rajčice narezane na kockice, kukuruz, crni grah, kumin, čili u prahu, sol i papar. Kuhajte još 5 minuta.
  3. Umiješajte kuhanu kvinoju u mješavinu povrća dok se dobro ne sjedini. Kušajte i dodajte začine po potrebi.
  4. Zagrijte pećnicu na 190°C. Svaku papriku napunite mješavinom kvinoje i crnog graha. Punjene paprike stavite u posudu za pečenje. Svaku papriku pospite naribanim sirom.
  5. Prekrijte posudu za pečenje folijom i pecite 30 minuta. Uklonite foliju i pecite dodatnih 10-15 minuta, ili dok paprike ne omekšaju, a sir se otopi.

Kvinoja je kompletan protein koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina i bogata je vlaknima, magnezijem i antioksidansima. Crni grah izvrstan je izvor biljnih proteina, vlakana i esencijalnih nutrijenata poput željeza i folata. Ovaj obrok tako podržava probavu, zdravlje srca i održava razinu energije.

U nadjev možete dodati i povrće poput špinata ili tikvica. Također možet jesti uz grčki jogurt ili guacamole umak.

Zamotuljci od salate s tunom i slanutkom

Za lagane shakeove i smoothie pune proteine

Sastojci

  • 1 limenka tunjevine, ocijeđene
  • 1 konzerva slanutka, ocijeđena i isprana
  • 125 g crvene paprike narezane na kockice
  • 100 g sitno nasjeckanog crvenog luka
  • 50 g nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica senfa
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 glavica zelene salate

Upute

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte ocijeđenu tunjevinu i slanutak. Vilicom lagano zgnječite slanutak dok ga miješate s tunjevinom kako bi se bolje proželo.
  2. Pomiješajte crvenu papriku narezanu na kockice, nasjeckani crveni luk i svježi peršin te dodajte u tunjevinu i slanutak. Dobro promiješajte.
  3. U maloj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, senf, sol i papar.
  4. Prelijte umak preko smjese tune i slanutka i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
  5. Uzmite list zelene salate i žlicom stavite obilnu količinu mješavine tune i slanutka u sredinu. Strane lista salate savijte u zamotuljak. Ponovite s preostalom smjesom i listovima zelene salate.

Tuna je nemasni izvor visokokvalitetnih proteina, bogata omega 3 masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje srca i smanjuju upale. Također je dobar izvor vitamina i minerala poput vitamina D i selena. Slanutak osigurava biljne proteine,  vlakna i esencijalne hranjive tvari poput željeza, magnezija i folata.

Uz zamotuljke možete napraviti lagani preljev od grčkog jogurta, ubaciti mrkvu, krastavce ili rotkvicu narezanu na kockice za hrskavost, a kapare i masline za dodatnu slanoću.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni